Köylüler, drone kullanarak cep telefonuyla görüşebiliyor

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesine bağlı Akçalı köyünde, GSM operatörleri şebekeleri çekmediği için, cep telefonu görüşmelerinde drone kullanılıyor. Drone sahibi Ali Yücel Kaya'nın havalandırdığı hava aracına bağlı cep telefonu şebekeden sinyal alıyor, köylüler de bu telefona bluetooth ile bağlanıp, görüşme yapabiliyor. Kaya, 10 dakikalık görüşme ücreti için kişi başı 1'er lira alıyor.

Haberler 06.02.2018 - 08:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksekovaya 5 kilometre uzaklkta bulunan 70 hane ve 800 nüfuslu Akçal köyünde, iddiaya göre, hiçbir GSM operatörü ebekesi çekmiyor. Köyde telefon görümelerinin salanmas için ilginç bir yöntem gelitirildi. Köylüler, komular Ali Yücel Kayann, insansz hava arac drone hizmeti sayesinde yaknlaryla cep telefonu görümesi yapabiliyor. Kayann cep telefonunu balad drone yaklak 10 metre havalandktan sonra, GSM ebekelerinden sinyal alyor ve köylüler de Kayann dronedaki telefonuna bluetooth ile balanp, görümelerini yapyor. Ali Yücel Kaya, drone kullanlarak yaplan 10 dakikalk görüme ücreti için kii ba 1er lira alyor.

Köylerinde cep telefonu çekmedii için herkesin sknt yaadn belirten Kaya, bunun üzerine de drone alarak sorunu çözdüünü söyledi. Ali Yücel Kaya, droneun belli bir seviyeye çktktan sonra GSM operatörü ebekelerini gördüünü, bu sayede de telefon görümesi yaptklarn belirterek öyle konutu:

Köyümüz ilçe merkezine 5 kilometre uzaklkta olmasna ramen, hiçbir telefon ebekesi çekmiyor. Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz; lütfen bize yardmc olun. Annem hasta, aabeyim cezaevinde. Bazen annem aabeyimle görümek istediinde telefon ebekesi yüzünden görüemiyor. Srf bunun önüne geçmek için drone alp telefonumu taktm. Drone havalandktan sonra bluetoothla balanp görüme yapabiliyoruz. Günde bir kez köy meydannda, droneu 10 metre havalandrp, yaknlaryla görümek isteyen vatandalara yardmc oluyorum. 10 dakika görüme yapanlardan da 1 lira ücret alyorum. Bazen drone arza veriyor, köylülerden para toplayp arzay gideriyoruz. Gece yars çok acil bir durum olursa, ya da hamile bir kadn için ambulans çarmak için de drone kaldryorum. Köyde yabani hayvanlardan dolay tepelere çkamyoruz. O yüzden böyle bir yönteme bavurduk.

Köylülerden Ekrem Arslan da yetkililerden acil çözüm beklediklerini söyledi. Arslan, Daha önce gece yars acil bir hastamz olduunda köyün arkasndaki tepeye çkp ebeke aryorduk. Kn kurt korkusu nedeniyle çkamaynca, alnan drone sayesinde yaknlarmzla iletiim kurabiliyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git