Köylüler tesadüfen buldu...

Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Akçatepe Köyü'ne 2 kilometre uzaklıkta olan ve seviyesinden ortalama 1100 metre yükseklikteki bir tepedeki meraya hayvanlarını otlatmaya götüren köy sakinleri çevredeki kayalıkların üzerinde midye ve salyangozları andıran şekilleri fark etti. Kayalıkları detaylı inceleyen vatandaşlar farklı canlı türlerinin kalıntıları olduğunu tespit etti.

Haberler 29.04.2021 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Elazn Keban ilçesine bal Akçatepe köyünde hayvan otlatan köylüler, kayalk bölgede deniz canllarna ait fosil kalntlarna rastlad.

Köye 2 kilometre uzaklkta, deniz seviyesinden ortalama 1100 metre yükseklikte bulunan bir tepedeki meraya hayvanlarn otlatmaya götüren köy sakinleri, çevredeki kayalklarn üzerinde midye ve salyangozlar andran ekiller olduunu fark etti.

Adyamanda tarihi keif 1500 yl öncesine ait... 7 insan iskeletine ulaldAdyamanda tarihi keif! 1500 yl öncesine ait... 7 insan iskeletine ulald

Bunlar inceleyen vatandalar, farkl deniz canllarna ait türlerin kalntlar olduunu deerlendirdikleri ekillerde detayl tetkik yaplmas için durumu Frat Üniversitesi (FÜ) yetkililerine bildirdi.

FÜ Jeoloji Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy tarafndan yaplan incelemede fosillerin 34-48 milyon yl önce yaayan deniz canllarna ait olduu belirlendi.

FOSL TOPLULUU BURANIN BR DENZN SI BÖLÜMLER OLDUUNU GÖSTERYOR

Prof. Dr. Aksoy, kayalarnn içerisindeki midye benzeri fosillerin bilimsel adnn lamellibran, salyangoza benzeyenlerin gastropod, mercimee benzeyenlerin nummulites, hafif kubbemsi ve üzerinde süsler bulunanlarn deniz kestanesi, dall yapllarn da mercan olduunu söyledi.

Alandaki fosil topluluu, burann geçmi jeolojik dönemlerde var olan bir denizin, derinlii 200 metreyi geçmeyen s bölümleri olduunu gösteriyor. diyen Aksoy, deniz tabannda biriken tortular içinde fosillemi iskelet ve kabuklar olduunu belirtti.

Aksoy, Bu deniz, bölgede 240 milyon yl önce açlmaya balayan ve Neotetis olarak isimlendirilen okyanusun bir parçasdr. Deniz ve okyanuslarda canllar gibi belirli ömürleri vardr. Bu ömürlerini tamamladklarnda kapanrlar ve kapanmalarna neden olan skma kuvvetleri etkisiyle yükselmeye balarlar. dedi.

Elazda heyecanlandran keif Köylüler tesadüfen buldu...

Bu bölgenin Alp-Himalaya kua olarak isimlendirilen da silsilesinin bir bölümünü oluturduunu dile getiren Aksoy, dünyann en yüksek zirvesi olan Everest Danda da bir zamanlar bu okyanusta yaayan canllarn fosillerine rastlandn aktard.

Aksoy, bölgede deniz canllarna ait fosillerin çokluu ve farkl türlerin bulunmasnn, bölgenin kaç milyon yl önce denizin tabannda olduuna ilikin bilgiler vermesi açsndan da aratrmaya deer olduunu kaydetti.

Tespit edilen alandaki fosillerinin bolluu ve dev boyutlu bir kaya kütlesi üzerinde kolaylkla görülebiliyor olmasnn buray biraz daha ilginç kldna iaret eden Aksoy, Bulunan fosiller bu bölgenin 34-48 milyon yl önce deniz altnda olduunu gösteriyor. Jeolojik miras olmas açsndan önemli. diye konutu.

Aksoy, bu fosillerin tahrip edilmemesi gerektiini belirterek, bölgede yaplacak kapsaml aratrmayla daha ayrntl bilgilere ulalacan bildirdi.

ARATIRMACILARIN NCELEME YAPMASINI STYORUZ

Akçatepe köyünde yaayan tarih öretmeni Üzeyir Ak ise kayalklar üzerinde yer alan fosillerin tüm köylüler için merak konusu olduunu söyledi.

Ak, çevrede yaptklar incelemede kayalklarn alt ksmnda yer alan maara eklindeki oyukta farkl tür ve ekillerde kaya fosillerini de gördüklerine deinerek, maarann duvarlarnn adeta deniz altndaki bir kaya oluumunu andrdn belirtti.

Fosil kayasn duyanlarn bölgeye giderek kayalklar incelediini dile getiren Ak, Sadece deniz kabuu, midye veya salyangoz deil bu türlerin dnda daha farkl canllarn fosillerinin de olduunu gördük. Detayl bir aratrma yaplmas sonucu yeni veriler ortaya çkabilir. Aratrmaclarn gelip, inceleme yapmasn istiyoruz. ifadelerini kulland.

Ak, Denizin varln hayal bile edemeyeceimiz bir yerdeyiz ancak gördüümüz bu fosiller denizin varlna iaret ediyor. Fosil kayamzn aratrmaya deer olduunu düünüyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git