Köylünün kış eğlencesi "aşık oyunu"

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Sakalar köyünde vatandaşlar, özellikle soğuk kış günlerinde atalarından kalan, koyunların ve keçilerin arka bacaklarında bulunan dört yüzlü kemiklerin kullanıldığı "aşık oyunu" geleneğini sürdürüyor.

Haberler 26.01.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her yeri karlarn kaplad k aylarnda, günlerini geçirmek için köy meydannda bir araya gelen köylüler, küçükba hayvanlarn arka bacaklarnda bulunan dört yüzlü kare eklindeki kemiklerin kullanld ak oyunu oynuyor.

Oyunda ak kemikleri, yerde bir dairenin ortasna tek sra halinde diziliyor. Daha sonra oyuncular ellerinde bulunan ve genellikle daha iri veya içi kurunla doldurulmu enek ad verilen aklarn, daire içinde bulunan dier aklara vurarak daire dna çkarmaya çalyor.

Dar çkan ak, at yapan oyuncunun oluyor. Dar çkaramama ya da ska geçme durumlarnda oyun sras dier oyuncuya geçiyor. lk at daire dndan oyuncularn belirledii bir mesafeden yaplyor. Daha sonraki vurularda sras gelen oyuncu daire kenarndan atn gerçekletiriyor.

Oyuncu, daire kenarndan yapt atla içerideki aklardan bir veya daha fazlasn dar çkarrsa, at sonras enein kald yerden oyuna devam ediyor.

- 57 yandaym ve oynamak için çok hevesliyim

Köy sakinlerinden ahin Güvener, AA muhabirine yapt açklamada, dedelerinden kalan ak oyununu gelecek kuaklara aktarmak istediklerini söyledi.

Eskiden bu oyunu daha fazla oynadklarn anlatan Güvener, öyle konutu:

imdiki gençleri çocuklar görünce onlardan daha ansl olduumuzu düünüyorum çünkü onlar bizim bildiimiz birçok oyunu hiç oynamadan büyüyor. Biz de bu nedenle gençleri çarp ak oyununu oynuyoruz. Oyunun kurallarn gençlere öretiyoruz. 57 yandaym ve bu oyunu oynamak için çok hevesliyim. Özellikle bu mevsimde yapacak bir iimiz yok. Hayvanlarmzn yemini verdikten sonra toplanp ak oyunu oynuyoruz. Bu ekilde günümüzü geçiriyoruz. Gidip de masa balarnda oturup vakit öldürmüyoruz. Oyunun verdii zevkle kar içinde üüyerek zaman geçiriyoruz.

Vatandalardan Abidin Budak ise çocukluundan beri bu oyunu oynadn dile getirdi.

Atalarndan yadigar kalan oyunun unutulmamas için çocuklarna örettiini belirten Budak, 35 yandaym. Kendimi bildim bileli bu oyunu oynuyoruz. Genelde hafta sonlarmz bu oyunla geçiririz. Arkadalarla eskiden olduu gibi elencesine oynuyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git