Koyungözü Yaylası'nın müdavimleri

Çınar ilçesinde geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, yılın büyük bölümünü Karacadağ eteklerindeki yaylada geçiriyor.

Haberler 29.06.2017 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesinde geçimlerini hayvanclkla salayan vatandalar, yln büyük bölümünde Karacada eteklerindeki Koyungözü Yaylasnda kalyor.

Harabe Mahallesinde yaayan vatandalar, hayvanlarn otlatmak amacyla her yl evlerinden 50 kilometre uzakta bulunan Koyungözü Yaylasna çkyor.

Yaklak 5 bin hayvanla Karacada eteklerindeki yaylaya giden vatandalar, yamur, kar, souk ve kavurucu scaa ramen yln 7 ayn kurduklar çadrlarda geçiriyor. Vatandalar, getirdikleri güne panellerinden saladklar enerjiyle çadrlarn aydnlatyor, cep telefonlarn arj ediyor.

Erkekler günün büyük bölümünde hayvanlarn bakmn yaparken, kadnlar da yemek, peynir, yourt, çökelek ve ya hazrlyor. çocuklar ise ailelerine yardm etmenin dnda akranlaryla oyun oynayarak eleniyor.

Yaylaya çkan vatandalar, akamlar bir çadrda toplanarak sohbet ediyor, kaval çalp türkü söyleyerek vakit geçiriyor.

Harabe Mahallesi Muhtar Halil Datekin (53), 23 yl çobanlk yapt yaylada artk kendi sürülerini otlattn söyledi.

Hayvanclkla geçimlerini saladklar için her türlü zorlua katlandklarn belirten Datekin, Her yl dedelerimiz gibi bu yaylaya gidip geliyoruz. Burada hem souu hem de sca yayoruz. Bu yayla olmazsa hayvanclk yapamayz, yaayamayz da. Bu yayla bizim can damarmz. Babalarmz öldü. Biz de öldüümüzde buras çocuklarmza kalacak. diye konutu.

Hamile baz kadnlarn hastaneye ulatrlamad için yaylada doum yaptn anlatan Datekin, yine çocuklar hastalandnda da hastaneye götürmekte zorluk çektiklerini dile getirdi.

Bahattin Datekin ise yaylaya geli ve gidilerde zorluklarla karlatklarn vurgulayarak, 200 hayvanm var, hayvanlar otlatmak amacyla buradaym. Sabah erken kalkp hayvanlar otlatyoruz, akam da oturup çay içip, sohbet ediyoruz. Hayvanclkla uramaktan zevk alyorum. dedi.

Yaylada ya, yourt, çökelek ve peynir üretimi yaptklarn belirten Datekin, lk geldiimiz aylarda souk olduu için çocuklarmz hastalanyor ancak yine de yaylann havas serin, burada olmaktan mutlular. Yaylann havas hayvanlar için de çok güzel. Her yl buraya geldiimizde otlardan yer görünmüyordu ancak bu sene ot yok. Ot olduunda hayvanlar güzel yetiiyor, süt veriyor. ifadelerini kulland.

- Benim tatil yerim yayla

kinci snf örencisi smail Datekin (8), 3 yldr yaylaya geldiklerini, okul açldktan bir süre sonra döndüklerini söyledi.

Uzun süre yaylada yaadklar için arkadalar ve okulundan uzak kaldn anlatan Datekin, Burada arkadalarmla saklambaç oynuyorum, koyunlar getiriyorum, çobanlara ve anne babama yardm ediyorum. Yaylay çok seviyorum. Okul tatil olunca yaylaya gelmek istiyorum çünkü benim tatil yerim yayla. diye konutu.

Üçüncü snf örencisi Rojda Duman (9) da 2 yldr yaylaya geldiini belirtti.

Duman, Burada çobanlara yardm ediyoruz, ablalarm dereye gidip su getiriyor, ben de onlara yardm ediyorum. Baz zamanlarda kitap okuyorum. Okul okumak istiyorum. Büyüyünce de polis olacam. dedi.

Ana Sayfaya Git