Kozmik Oda davasında karar çıktı

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarıyla başlatılan ve Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığının "kozmik odaları"nda günlerce süren aramalarla devam eden soruşturmada görev alan hakim ve savcıların yargılandığı davada karar verildi.

Haberler 26.04.2019 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk derece mahkemesi sfatyla Yargtay 16. Ceza Dairesinde görülen durumaya, tutuklu sanklar Kozmik Oda soruturmasn yürüten eski savc Mustafa Bilgili, soruturma kapsamnda baz kararlar veren eski hakim Halil brahim Kütük, tutuksuz sank Abdullah Bahçeci katld.

Yargtay 16. Ceza Dairesi Bakan Eyüp Yeilin, dosyaya gelen bilgi ve belgeleri okumasnn ardndan sanklara söz verildi.

Sank ve avukatlarn savunmasnn ardndan mahkeme heyeti bakan Eyüp Yeil, aratrlacak baka bir husus bulunmadn, davann bittiini belirterek, karar için durumaya ara verdi.

Arann ardndan Yargtay 16. Ceza Dairesi heyetinin ald karar, Mahkeme Bakan Eyüp Yeil tarafndan okundu. Karara göre, Mustafa Bilgili, devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin bilgileri temin etmek suçundan Türk Ceza Kanununun (TCK) 327/1. maddesi gereince 7 yl hapis cezasna çarptrld. TCKnin 62. maddesindeki indirim uygulanarak ceza, 5 yl 10 aya indirildi.

Ayrca Bilgiliye, FETÖye üye olmak suçundan, TCKnin 314/2. maddesi uyarnca alt snrdan uzaklalarak 9 yl hapis cezas verildi. Terör suçlarnda cezann yar orannda artrlmasn öngören 3713 sayl Terörle Mücadele Kanununun 5/1 maddeleri uyarnca sana verilen ceza 13 yl 6 aya çkarld. Sank Bilgilinin, durumalardaki hal ve tavrlar nedeniyle TCKnin 62. maddesindeki indirim uygulanarak, ceza 11 yl 3 aya indirildi.

Mustafa Bilgilinin, görevde yetkiyi kötüye kullanma, verileri yok etmeme suçlarndan ise suç ileme kast bulunmad gerekçesiyle beraatine hükmedildi.

CASUSLUK SUçUNDAN AçILAN DAVA AYRILDI

Bilgili hakknda, devlet srrna ilikin bilgileri ayn suçtan baka davada yarglanan eski TÜBTAK çalan Ünal Tatara vermek suretiyle devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin bilgileri casusluk amacyla açklamak suçundan açlan kamu davas bu davadan ayrld.

Eski hakim Halil brahim Kütüke, devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin bilgileri temin etmek suçundan TCKnin 327/1. maddesi gereince 4 yl hapis cezas verildi. Sank Kütük hakknda TCKnin 62. maddesindeki indirim uygulanarak ceza, 3 yl 4 aya indirildi.

Sank eski hakim Kütüke, FETÖye üye olmak suçundan ise TCKnin 314/2. maddesi uyarnca alt snrdan uzaklalarak 7 yl hapis cezas verildi. TMKnin 5/1 maddeleri uyarnca sana verilen ceza 10 yl 6 aya çkarld. Sann, yarglama aamasndaki olumlu tavrlar lehine takdiri indirim sebebi kabul edilerek, TCKnin 62. maddesi gereince Kütüke, FETÖ üyeliinden verilen ceza 8 yl 9 aya indirildi.

SON DURUMALARA GELMEMT

Yargtay 16. Ceza Dairesindeki davann ilk aamalarnda tutuksuz yarglanan eski hakim Nihal Uslu, son birkaç durumaya gelmemiti. Durumalara mazeretsiz katlmayan ve adli kontrol artlarna uymayan sank Nihal Uslu hakknda yakalama emri çkartlmt.

Eski hakim Nihal Uslu, devletin güvenliine ve siyasal yararlarna ilikin bilgileri temin etmek suçundan TCKnin 327/1. maddesi gereince 5 yl hapis cezasna çarptrld.

FETÖ üyelii suçundan ise TCKnin 314/2. maddesi uyarnca 6 yl hapis cezas verilen Nihal Uslunun bu cezas, TMKnin 5/1 maddeleri gereince 9 yla çkarld. Sann yarglama aamasnda, yarglamadan kaçarak ortaya koyduu olumsuz tavr dikkate alnarak Uslu hakknda, her iki suça ilikin TCKnin 62. maddesindeki indirim uygulanmad.

Firari sanklar eski hakim Dündar Örsdemir ile eski savc adan Saknan hakknda açlan davalar ayran mahkeme heyeti, tutuksuz sank Abdullah Bahçecinin ise beraatini kararlatrd.

Mahkeme heyeti, firari sanklar Uslu, Saknan ve Örsdemir hakkndaki yakalama emirleri ile Bilgili ve Kütükün tutukluluk hallerinin devamna da hükmetti.

YARIM ASIRLIK DEVLET SIRRI ELE GEçRLMT

Genelkurmay Bakanlnn tüm itirazlarna ramen kamuoyunda kozmik oda olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Bakanlnda 20 gün boyunca yaplan aramalarn ayrntlar, çeitli kurumlarn raporlaryla ortaya çkmt.

Yargtay 16. Ceza Dairesindeki yarglamalar srasnda verilen ara karar gerei Genelkurmay Adli Müavirliince gönderilen raporla, aramalarda TSKnin devlet srr niteliindeki belgelerinin ele geçirildii tescillenmiti.

Raporda, davaya konu belgelerden, incelenen 374 dijital veri ve 7 fiziki belgenin dördünün oluturulduu tarihten itibaren devlet srr nitelii tamad, bunlar dnda kalan dier tüm belgelerin balangcndan itibaren devlet srr olduu ve bu özelliklerini halen koruduu belirtilmiti.

Raporda, Devlet srr olduu belirtilen bir ksm belgelerin, düman ülkeye sava hazrlklarmz, sava etkinliimizi ve çalma prensiplerimizi ortaya koyabilecek nitelikte bilgiler içerdii anlalmtr. tespiti yaplmt.

KOZMK ODADA NE OLMUTU?

Bülent Arnça suikast düzenlenecei yönündeki telefon ihbar sonucu konuyla ilgili soruturma balatan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcs Mustafa Bilgili, Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Bakanl 11 ve 16 Nolu odalarda 25 Aralk 2009da kendisi arama yapmak istedi.

Genelkurmay Seferberlik Tetkik Dairesi Bakanlnca yazlan yazda, binann 1. katnda bulunan 11 ve 16 numaral çift kilitli çelik kaplarla muhafaza edilen odalardaki bilgi, belge ve ariv kaytlarnn devlet srr niteliinde, devletin güvenliiyle ilgili dorudan bilgiler içerdiinden Ceza Muhakemesi Kanununun 125. maddesi gerei cumhuriyet savclna bu odalara giri izni verilemeyecei belirtildi.

Bunun üzerine, Bilgili yerine dönemin Ankara Hakimi Kadir Kayan, 26 Aralk 2009da Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Bakanl 11 ve 16 Nolu odalarda arama yapmaya balad.

Kayann 20 gün süren aramas sonucu CD, dosya ve harddisklerden oluan gizli belgeler dar çkarlarak, bugün FETÖ ile balantl olduklar tespit edilen TÜBTAK uzman bilirkiilere çözümletildi. Kozmik odalarda yaplan ve 27 Aralk 2009da balanan aramalar 20 Ocak 2010da tamamland.

Genelkurmay Bakanlnn o günlerde tuttuu tutanaklarda, odalardaki belge ve ariv kaytlar, devlet srr niteliinde, devletin güvenliiyle ilgili dorudan bilgiler içerdiinden bu odalara giri izni verilemeyecei belirtilerek, Bu açklamaya ramen Hakim Kadir Kayan tarafndan bugüne kadar yaplan incelemelerden 1970li yllardan günümüze kadar yüklenen suçla ilgisi olmayan devlet srr niteliindeki tüm bilgilere nüfuz edilmitir. denilmiti.

Bu aramann ardndan Yargtay üyesi yaplan Kadir Kayan, FETÖnün 15 Temmuz darbe giriiminden bu yana firari.

Ana Sayfaya Git