"Küçük Einsteinlar"ın büyük hedefi

Diyarbakır'da düzenlenen First Lego League Jr. Bilim Fuarı'nda "Küçük Einsteinlar" ödülünü alan Hürriyet İlkokulu öğrencileri bilimde kendilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Haberler 09.06.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda düzenlenen First Lego League Jr. Bilim Fuarnda Küçük Einsteinlar ödülünü alan Hürriyet lkokulu örencileri, bilimde kendilerini gelitirmeyi hedefliyor.

Merkez Balar ilçesindeki Hürriyet lkokulunun örencileri, okul idaresi ve öretmenlerin destei ile Diyarbakrda düzenlenen ve 7 ilden 12 okulun katld First Lego League Jr. Bilim Fuarnda Küçük Einsteinlar ödülünü ald.

Ödül sayesinde büyük moral kazanan örenciler bilime katk sunmak için çalmalarn sürdürmek istiyor.

- Aralarndaki tek devlet okulu bizdik

Hürriyet lkokulunda snf öretmeni ve proje koordinatörü Selma Balat, çocuklarn bilime olan ilgisinin kendisini çok cezbettiini, bir eyler yapmak ve üretmek istediklerini belirterek Örencilerim ellerine geçen malzemeleri söküp takp herhangi bir ey üretebiliyorlard. Bunu görünce neler yapabiliriz diye düünmeye baladk. dedi.

Yaptklar projeleri tantmak için çalmalar yaptklarn, daha sonra Bilim Kahramanlar Derneinden First Lego League Jr. Bilim Fuarna katlmalar için davet aldklarn ifade eden Balat, Yarmaya 7 ilden gelen 12 özel okul katld. Aralarndaki tek devlet okulu bizdik. Yarmada Küçük Einsteinlar ödülünü aldk. diye konutu.

Dicle Üniversitesince düzenlenen 1. Uluslararas IEEE Robot Yarmasnda da 3 ayr proje ile birincilikler elde ettiklerini aktaran Balat, projelerin su artma ve enerji üretme sistemi, güne enerjisi ile çalan araba ve ev tipi klima olduunu anlatt.

Tek amaçlarnn çocuklara bilimi tantmak olduuna iaret eden Balat, çünkü verdiiniz her eyi kapabiliyorlar. imdiye kadar robotik konusunda bu okulda hangi çocua neyi verdiysem çok iyi bir dönü saladm. Amacmz uluslararas alanda bu baarlar devam ettirmek. deerlendirmesini yapt.

- Astronot olmak istiyorum

Su artma ve enerji üretim projelerini gelitirerek ilerleyen zamanlarda düzenlenecek olan yarmalara da katlmak istediklerini dile getiren 8 yandaki Cemre Sert, leride astronot olmak istiyorum çünkü uzayda neler olduunu merak ediyorum. Hayalimi gerçekletirmem için de büyümem gerekiyor. dedi.

9 yandaki Hande Knk da yaptklar çalmayla hem kirli ve tuzlu sular artarak hem çevreye katk sunduklarn hem de enerji ürettiklerini aktard.

Knk, amaçlarnn ileride kurduklar sistem ile Afrikada temiz su sknts çeken insanlarn imdadna yetimek olduunu söyledi.

Muhammet Furkan Demir ve Adar Ekinci de yaptklar ev tipi klimay gelitirmek ve yeni icatlar yapmak istediklerini anlatt.

Öretmenleri tarafndan günein kzlar olarak adlandrlan 9 yandaki Devran Dou, Dicle Bozda ve Beyzanur Bozan, güne enerjisi ile çalan araba prototipini ileride hayata geçirmenin hayalini kurduklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git