Kum kırlangıcı

Afrika’dan ilkbaharla birlikte göç edip, koloniler halinde Dicle Vadisi'ne gelen ve burada konakladıkları 6 aylık sürede iki kere üreyen kum kırlangıçları, ilk yavrularını dünyaya getirdi. Vadideki köylere yakın yerlerdeki kum duvarlarına yuva yapan kırlangıçlar görsel şölen oluşturdu.

Haberler 29.05.2020 - 23:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas Doal Hayat ve Doal Kaynaklar Koruma Birlii (IUCN) tarafndan Krmz Listeye alnan kum krlangçlar, Türkiyede yaayan 8 krlangç türünden en küçüü olarak biliniyor. Kum krlangçlar, Dicle Vadisinde insan gücüyle yaplan yarlarda ina ettikleri kum apartmanlarndaki yavrularn besliyor.

KUM KIRLANGIçLARI

Türkiyede yaz göçmeni olan ve çounlukla tatl su çevresindeki açk arazilerde ina ettikleri kum apartmanlarnda açtklar yaklak bir metre uzunluundaki tünellerde koloniler halinde yaayan kum krlangçlarnn bir bölümü yavrularken, bir ksm hala kuluçka dönemini yayor. Uzun yllardr Dicle Vadisine gelen kum krlangçlar, genellikle mays ile haziran aylarnda ürerken, kimi zaman ylda iki kere üreyen kum krlangçlar her bir yuvaya da 5 ile 7 yumurta brakabiliyor ve yaklak iki haftalk kuluçka süresinden sonra yavrularn dünyaya getiriyor.

KÖYLÜLER ONLARI KORUYOR

Kum krlangçlar böcek ve sineklerle beslendikleri için de köylüler tarafndan sevilip korunuyor. Dicle Nehri kysnda yaayan Orhan çitil, Bu kular her sene ilkbahar balarnda buraya geliyor ve sonbaharda gidiyorlar. Onlarn sinek ve böceklerle beslendiklerini biliyoruz. Onlarn sayesinde yaz aylarnda geceleri damda rahat uyuyabiliyoruz. Yoksa sivrisinekler bizi yer dedi.

Ana Sayfaya Git