Kum ocağı suç duyurusu

Çınar'ın kırsal Görece Mahallesi'nde bulunan Mardin Çimento Fabrikası'na ait kum ocağının kapatılmasını isteyen mahalleliler, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Haberler 31.12.2019 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesi Karacada bölgesindeki 70 haneli Görece (Dar) Mahallesinde bulunan Oyaklar Mardin çimento Fabrikasna ait kum oca, mahalleliyi canndan bezdirdi. Daha önce kum ocann çok sayda mezar ve mera alanlarna zarar verdii, hayvanlarn açlan devasa çukurlara düerek öldüünü belirten köylüler, suç duyurusunda bulunmak üzere Diyarbakr Adliyesi önünde bir araya geldi. Polis, adliyeye girmek isteyen yaklak 40 köylüden sadece 17sinin adliyeye giriine izin verdi.

Adliye önünde polis tarafndan çembere alnan mahalleliler, polisin uyarsna ramen Kum oca istemiyoruz, Adalet istiyoruz ve Hakkmz istiyoruz sloganlar att.

KÖYDE NASIL YAAYACAIZ?

Suç duyurusunda bulunduktan sonra konuya ilikin konuan mahalle sakinlerinden brahim Özpnar, köyün zrhl araçlarla abluka altna alndn söyledi. Konuyla ilgili daha önce Diyarbakr Valilii ile görüme taleplerinin karlanmadn ifade eden Özpnar, Valiye gittik, görümemize izin verilmedi. Kaymakama gittik, bize ne yaparsanz yapn bu irket o kumu çekecek dediler. Mezarlarmz tahrip ediliyor. Kum oca köyün yaylasndan geçiyor. Köy yaylas gittikten sonra, köyde nasl yaayacaz? diye sordu.

KUM OCAI ORTAI KATARLILAR!

Yaknlarnn mahallede yaam sürdüünü söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakr l Örgütü üyesi Mustafa Akyüz, mera alann kum ocana çevrildiini belirtti. Akyüz, imdi mera alan, devletin hazinesi olan bir arsay, OYAK firmas, Mardin çimento Fabrikasna ait ve ortaklar Katarllara dayanyor. Oras heyelan bölgesidir. Köylülerin geçim kayna oras. Yayla olarak kullanyorlar. Bu insanlarda seslerini duyurmak istiyorlar dedi.

Konuyla ilgili çnar Kaymakaml ve Diyarbakr Valilii Özel Kalem Müdürü ile görütüklerini aktaran Akyüz, Haklsnz ama yapacak bir ey yok diyorlar. Mahkemeye bavurun diyorlar. Gereken yerlere bavurduk diye belirtti.

NEDEN KMSE BUNLARI GÖRMÜYOR?

Mahalle sakinlerinden Selma Arslan da, açlan çukurlardan dolay büyük bir tehlike ile kar karya olduklarn dile getirerek, önlem alnmamasndan dolay tepkili. Arslan, Bütün mezarlarmz ykld, ölülerimizin kemikleri yerlere atld. Neden kimse sesimizi duymuyor? çok ey mi istiyoruz? Adalet istiyoruz diye konutu.

BR MÜTEAHHT YÜZÜNDEN

Bir dier mahalleli Recep Özpnar ise otlatmaya çkardklar birçok hayvanlarnn kum ocana düerek telek olduunu söyleyerek, Lütfen bu ie bir el atn. Bir ocak yüzünden 70 haneli bir köy yok olmak üzere. çocuklarmz okula gidemiyor. Bütün tepelerin balarnda askerler duruyor. Bir müteahhit yüzünden bir köy yok olmak üzere. Mardinde bir irket, demek ki arkas salamm ki ba edemiyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git