Kurşun izleri silinmeyecek

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 3 yıl önce PKK'lı teröristlerin saldırılarında zarar gören ve Türkiye'de başka örneği bulunmayan Dört Ayaklı Minare'siyle anılan Şeyh Mutahhar Camisi'nin restorasyonunda sona yaklaşıldı.

Haberler 28.07.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde PKKl teröristlerin saldrsnda zarar gören ve Dört Ayakl Minaresiyle anlan 518 yllk eyh Mutahhar Camisinin restorasyonu devam ediyor.

Tarihi surlar ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan, farkl medeniyetler ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çar ve köprü olmak üzere 612 kültür varl bulunan Diyarbakrn kadim ilçesi Surda PKKl teröristler, saldrlarnda tarihi dokuya da zarar verdi.

Teröristlerin büyük zarar verdii, Türkiyede bir benzeri daha bulunmayan Dört Ayakl Minaresi ile bilinen 1500 ylnda Akkoyunlu Kasm Han tarafndan yaptrlan camide, 22 ay önce balatlan restorasyon çalmalarnda sona yaklald.

Restorasyonunun yüzde 90 tamamlanan caminin, Kurban Bayram öncesinde ibadete açlmas hedefleniyor.

- 10 eserimizi tamamladk

Diyarbakr Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, 2015te balayan terör olaylarnda 15i Vakflar Genel Müdürlüüne, 2si cemaat vakfna ait, 2si mülhak 19 kültür eserinin zarar gördüünü anlatt.

u ana kadar 10 eserimizi tamamladk, kalan eserlerimizin tamamlanmas için de çalmalarmz youn ekilde devam ediyor. diyen Evsen, 2018 yl sonunda çou eserin restorasyon çalmasnn tamamlanacan aktard.

Restorasyonunun Vakflar Genel Müdürlüünce yapldn belirten Evsen, eyh Mutahhar Cami ve Türkiyede baka bir örnei olmayan Dört Ayakl Minare, terör olaylarndan en çok etkilenen eserlerimizden bir tanesidir. Caminin restorasyonuna 2016da baladk. Yaklak 22 ay gibi ksa bir sürede Kurban Bayramndan önce restorasyonunu bitirip camiyi halkmzn hizmetine açmay düünüyoruz. ifadelerini kulland.

- Her tarafnda kurun izleri var

Cami ve minarenin en az Fatih Paa (Kurunlu) Camisi kadar terör saldrlarndan zarar gördüünü kaydeden Evsen, öyle konutu:

(Cami ve minare) El yapm patlayclar ve mermiler nedeniyle çok büyük zarar gördü. Her tarafnda kurun izleri var. Fatih Paa Camisinde olduu gibi baz yerlerinde ibretlik olsun, ihanet tarihini insanlarmz unutmasn diye o kurun izlerini de olduu gibi brakmay düünüyoruz. Sonraki nesillerin bu güzel nadide eserlerin nasl saldrya uradn görmeleri açsndan kurun izlerini olduu gibi brakmay düünüyoruz.

Caminin güçlendirildiini ve çatsnn yenilendiini aktaran Evsen, Svalar yeniden yapld, mahfilleri ve minber deitirildi. Proje kapsamnda yapm olduumuz restorasyon yüzde 90 tamamland. nallah Kurban Bayramndan önce camiyi açmay düünüyoruz. Bayramda inallah buras ibadete, halkmza açk olacak. dedi.

- lk ezan ben okumay düünüyorum

Caminin bulunduu mahallenin terör saldrlarnn en youn yaand mahallelerden biri olduunu söyleyen Evsen, bu nedenle uzun süre camide ezan okunmadn, cemaatin ibadet yapamadn kaydetti.

Evsen, nallah Kurban Bayramyla beraber bu camide ezanlar tekrar okunacak ve cemaatimiz burada tekrar namaz klmaya balayacak. Vakflar Bölge Müdürü olarak inallah camide ilk ezan ben okumay düünüyorum, inallah Allah ksmet eder. diye konutu.

Ana Sayfaya Git