Kur'an hadimi çağın uleması

Yazdığı Risalelerle insanların hidayetine vesile olan Kur'an ve İslam hizmetkarı Bediüzzaman Said Nursi, vefatının 59'uncu yıldönümünde rahmet ve minnetle yad ediyor.

Haberler 25.03.2019 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1878 senesinde Bitlise bal Hizan ilçesinin Nurs köyünde doan, 23 Mart 1960da da hayatn kaybeden Kuran ve slam hadimi Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, vefatnn 59uncu yldönümünde rahmet ve minnetle yad ediyor.

Said Nursi, yaam youn çile ve zdraplarla dolu bir din alimi ve arifi olarak son dönemin öne çkan simalarndandr. Sürgün hayat, Barla yaam ve yaamnn dier dönemleriyle de öne çkan örnek bir ahsiyet olan Bediüzzaman, yaam boyunca birçok haksz uygulamaya maruz kalmtr.

lahiyatç Ali lhan ve Eitimci-Yazar Mustafa Karadal, geride binlerce talebe ve Risale-i Nur külliyatn brakan Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin örnek ahsiyetini anlatt.

lahiyatç Ali lhan, Said Nursinin eserlerinde, kurtulu reçetesi olarak öze geri dönülmesi ve slami deerlere sahip çklmas tavsiyesinde bulunduunu ifade etti.

Üstadn kendi döneminde yaanan lim- aydn çatmasn ortadan kaldrmak amacyla farkl bir perspektif ile olaylara yaklatna dikkat çeken lhan, Üstadn kinata Allah hesabna, Kuran penceresinden baktna deindi.

Bediüzzaman Said Nursinin yaam olduu asra dikkat çeken lhan, Sekülerleme, laiklik dediimiz hadise sadece slam dünyasna münhasr bir hadise deil; daha önce Bat dünyasnda da bu süreçler balamtr. Bediüzzaman böyle bir asrda dünyaya geliyor. Böyle bir asrda manevi cihadn yapyor. Neydi bu asrn özellii? Bu asrda Osmanl mparatorluu gerilemi, slam dünyas parça parça olmu, Batnn karsnda ezilmi ve dalma sürecine girmitir. Bütün slam dünyasndaki aydnlar, bürokratlar ve devletin ileri gelenleri, kurtulu reçetesi aray içerisine girmilerdir. Osmanlda hakeza durum aynyd. Tanzimattan bu yana, yaklak 150 yldan bu yana, Osmanlda yenileme ve Batlama çabalar revaç bulmutu. ifadelerini kulland.

Bediüzzaman muasr ve kalknm bir slam toplumu olmann yolunu slami deerlere ve öze dönüte görüyordu

Üstadn Müslümanlara eserleri ile yol gösterdiine deinen lhan, slam dünyasnda öyle hazr bir düünce vard: Eer biz Batlarsak, slami deerlerden uzaklarsak medeni oluruz, ilerleriz, Bat dünyasna galip geliriz! Eer slamdan uzaklamazsak, Batnn fenninden, felsefesinden ve medeniyetinden geri kalrsak bir türlü ilerlemeyi salayamayz! Bu bir ezber düünceydi. slam dünyasnda birçok slam aydn bu düünceye kaplmt. Üstad Bediüzzaman bunun aksine bir tez ile ortaya çkmtr. Üstad Bediüzzaman Hazretleri, muasr ve kalknm bir slam toplumu olmann yolunu slami deerlere ve öze dönüte görüyordu. Fakat öyle bir problem vard: Osmanl aydn Batlarken Batnn bilimini ve fennini örnek alyordu. Batnn bilim ve fenni pozitivist bir anlaya sahipti. Pozitivist bilim demek; ideolojik bir bilim demektir, gerçek bir bilim demek deildir. Üstat Bediüzzaman bu tuzaa dümedi, bunu gördü ve hayat boyunca bunun mücadelesini verdi. diye konutu.

Bilim, Allahn kevni ayetlerinin izahnn bir yansmas ve açklamasdr

O dönem limler ve aydnlar arasndaki ihtilaflara vurgu yapan lhan, slam corafyasnda, medreselerde okuyan slam limleri bilim ve fenne kar çkyordu. Modern anlamda bilim tahsil eden aydnlar ve okumular ise slama kar çkyordu. slam dünyasnda aydnlar arasndaki makas her geçen gün açlyordu. Üstad Bediüzzaman bunun böyle olmadn, ortada ters bir durum olduunu ortaya koydu. Bilim, Allahn kevni ayetlerinin izahnn bir yansmas ve açklamasdr. Din, Allahn kelam sfatndan gelen Kurann bir açlm ve yansmasyd. Bilimin kayna da Allahtand. Kuran da Allahn kelam sfatndan gelmiti. Bu iki kaynan birbiriyle çatmas, birbirine zt olmas düünülemezdi. Üstad Bediüzzaman Hazretleri, bunlar telif etme yoluna gitti. Bu yeni bir düünceydi. Bugünkü bildiimiz anlamda dini ilimler ile fen ilimlerinin yan yana okutulmas deil; bir bakma iç içe okutulmas da diyebiliriz. Üstad Bediüzzaman risalelerini yazarken bu balamda yazmtr. dedi.

Said Nursinin ilmi ve pozitif bilimleri deerlendirdiini vurgulayan lhan, bunu hem Risalelerinde yaptn hem de Medresetüz-Zehra Projesiyle de hayata geçirmeye çaltn aktard.

lhan, Hayat boyunca bunu uygulamak için bütün frsatlar deerlendirmitir. Fakat maalesef bu kurumsallama yolunda istenilen sonucu elde edememitir. Ne demektir Medresetüz-Zehra projesi? Din ilimleri ile fen ilimlerinin birlikte okutulduu, ayn mana üzerine mana-y harfi ile okutulduu eitim kurumlar hedeflemitir. Bu ekilde yapld zaman Batnn pozitivist bilim tuzana düülmeyecekti. Fakat benim kanaatime göre Bediüzzaman kendi çanda tam olarak anlalmad. u anda da büyük oranda kitleler tarafndan da yeterince anlaldn düünmüyorum. Batnn slam dünyasn malup ettii nokta bilim ve fen alanndaki bir malubiyettir. slam dünyasnn tekrar ilerleyebilmesi, kalknabilmesi, hak ettii yere gelebilmesi için bu eitim meselesini, bu bilim meselesine amas gerekiyor. Bunu da Üstadn koymu olduu yeni tarz, yöntem ve metotlar uygulayarak yaplmas gerektiine inanyorum. ifadelerini kulland.

Karadal: Üstad, dünyaya tesir etmi bir limdir

Eitimci-Yazar Mustafa Karadal da Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin fikirleriyle dünyaya tesir etmi ve davas ile bütünlemi sadk bir lim olduunu ifade etti.

Üstadn eserleri ile büyük bir aray içerisinde olduu lise yllarnda tantn vurgulayan Karadal, Peygamberin hayatndan sonra hayatn okuduu ikinci kii olduuna dikkat çekti.

Risale-i Nur ve Üstad ile ilgili baz önyarglar olduuna deinen Karadal, Üstadn örnek yaamyla bu önyarglar yok ettiini ifade etti.

Üstadn asrn müceddidi olduunu belirten Karadal, Üstad, dünyaya tesir etmi bir limdir. Böyle adamlar dünyaya ender gelen insanlardr. Adam diyorum, çünkü Ahzap suresinin dili ile konuuyorum. Orada da adamdan bahseder. Düünen insanlar etkilemi büyük bir zattr. Her sene 23 Mart tarihinde onu yeniden hatrlar ve yd ederiz. Hayatn okuduumuzda bir saniyesinin bile boa geçmediini görüyoruz. Üstad, ender bir kiilik ve kimlie sahiptir. Edebiyatç olmam hasebiyle, dünya edebiyatn inceleme frsatm oldu. Yazarlarn vermi olduu notlar, mesajlar dünya düünürlerin vermi olduu notlar karlatrdmz zaman yaantlar ve söyledikleri arasnda çok büyük bir çatma görüyoruz; bir benzerlik göremiyoruz. Said Nursi Hazretlerinin ise yaadklar, söyledikleri ve davas ile büyük bir benzerlik görüyoruz. ifadelerini kulland.

Üstadn, Barlada çobanlardan lim yetitirmesi tamamen sahabe mesleidir

Üstadn mücadele hayat boyunca çektii skntlara deinen Karadal, 23 defa zehirlenmek ne demektir? Bu dünya liderleri içerisinde, dava sahibi olduunu iddia edenler için çok az görülen bir olaydr. Üstadn, Barlada çobanlardan lim yetitirmesi tamamen sahabe mesleidir. Peygamber Efendimiz bedevilerden asrnn medeni insanlarn çkarmtr. Said Nurside de unu görüyoruz ki; küskün, sürgün edilmi bir insan, dalarda münzevi bir hayat yayor. Barla, Denizli, Eskiehir, Kastamonuda sürgünde olan bir insan fakat hiçbir zaman Allahtan umut kesmemi bir kiilik görüyoruz. Bu da gençlere büyük bir örnektir. diye konutu.

Üstad, davasna sadk ve davasyla bütünlemi bir ahsiyettir

Risale-i Nurlarla tanma serüvenine deinen Karadal, Yaantm itibaryla lise yllarnda kendisini okumakla ereflendim. O yllar hatrladm zaman bir aray içerisindeyim. Peygamberin hayatndan sonra okuduum insandr, mütefekkirdir Said Nursi Hazretleri Üstad, davasna sadk ve davasyla bütünlemi bir ahsiyettir. Bu ba bu sarkla çkar diyerek o dönemdeki padiahla münazara edecek kadar cesur, kendi yaad corafyada bir üniversite isteyecek kadar halk sevdas ile donatlm bir insan görüyoruz. dedi.

Üstadn okumad bir ilim yok

Üstadn Bitlisteki hayatn aktaran Karadal, Üstadn 2 yl gibi ksa bir süre Bitliste bir hayat var. Bu iki yla öyle bir eyler sdrm ki; 80 ciltlik kitab hatmetmi ve hfz etmi bir kimlik görüyoruz. 12 ylda Tahir Paann salad imknlarla kendi çapnda büyük bir üniversite kurmu, orada dünyay okumu. Okumad bir ilim yok; Fen, Sosyoloji, felsefe ve kozmografyaya kadar gidiyor. Düünebiliyor musunuz? Orada ngilizlerin Sömürge Bakanl var, Sömürge Bakanlnda Gladston denilen bir sömürgeciye kafa tutacak kadar cesurdur. Bazlar Bediüzzaman o dönemde yapt bir metot yok diye eletiriyorlar. Hayr, iddia ediyorum. Said Nursinin yaad asra gitsinler, o dönemde onun yapt hizmetin kaçta kaçn yapabilirler. Söndürülmü bir iman var, insanlarn bana örülmü baz eyler var, bu insanlar ne yapacan, nereye snacan bilemiyorlard. Gladstona ne demiti: Ben size Kurann sönmez ve söndürülmez bir nur olduunu ispatlayacam ve ispatlamtr da elhamdülillah diye konutu.

Benim yaadm asrda elimde nur ve topuz vard, ben nuru tercih ettim

Üstadn mücadele metodu hakknda bilgi veren Karadal, Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri Lemalar adl eserinde öyle bir iddiada bulunuyor. Benim yaadm asrda elimde nur ve topuz vard, ben nuru tercih ettim. Kim bilir, belki de topuzu bakasna brakt. Bu Oonun kendi özel beyandr. Sosyologlar, psikologlar ve toplumbilimciler bunu tahlil etsinler. Nur o dönemde en iyi metotlardan bir tanesidir. Medreselerde insan yetitirmek En büyük skntmz budur. O dönemde iman elden gitmi, insanlarn tarihle, atalaryla balantlar koparlm, alfabe gitmi, dedelerinin mezar tan bile okuyamyorlar. Bu dönemde ancak kabul ededilecek bir metot uyguluyor. Bu da Nur metodudur Risale-i Nurun böyle bir metodu var. Lemalar adl eser tahlil edilebilir, mükemmel bir eserdir. Lema yani parlayan k anlamndadr. Bu bile bize güzel bir örnektir. diye konutu.

Üstad; usul-ü din, belagat ve sebeb-i nüzulü çok iyi biliyordu

Risale-i Nurn içerii ve tefsir olma özellii ile ilgili bilgi veren Karadal, Risalelerde genelde Allahn varl ve ispat anlatlr. Risale-i Nur tefsir midir? Evet, tefsirdir. Üstad; Usul-ü din, belagat ve sebeb-i nüzulü çok iyi biliyordu. Hafzd, hadisleri hafzadan çok iyi kavrayabiliyordu. 80 ciltlik kitaplar 3-4 ayda hfzedecek bir hafzaya sahipti. Böyle insanlar görevli olarak gelmilerdir. imdi bazlar eletiriyor. Bediüzzaman demi ki bana ilham edildi, bize yazdrld Bu tür eylerle uramamalarn rica ediyorum. Bu kadar güzellik içerisinde bunlar tutup çekmek, onlarla ilgilenmek, o büyük mücahitlere büyük bir hakarettir. Allah-u Tela Kuran- Kerimde Arya vahyettik diyor. Bunu bile anlamayan insanlar, tabi ki eletirirler. Günümüzde srça köklerden konumak ve eletirmek kolaydr. ifadelerini kulland.

Üstadn bir sepetten baka dünyas yoktu

Üstadn çok mütevaz bir yaam sürdüüne deinen Karadal, Üstadn o dönemde münzevi bir hayat içerisinde mütevaz hayatna bir bakn. Bir sepetten baka dünyas yok. Bedenine ve üzerindeki elbiseye bak birde u anda onu eletirenlerin hayatna bakn. Üstadn ne kadar davasnda samimi olduunu ne kadar peygamberi meslee sahip olduu ancak o ekilde anlayabiliriz. Onu okumadan eletirmek günümüzün meselelerden bir tanesi oldu. Lütfen rica ediyorum, Üstadn hayatn okusunlar. Bilmeden eletirmek kolay bir eydir. Daha sonra eserlerini okusunlar, ne kadar davasyla bütünletiini ancak o zaman anlayabilirler. diye konutu.

Ana Sayfaya Git