Kurbanlık alacaklar dikkat!

Bu yıl kurbanlık fiyatlarının cep yakacağı ve 1000 liranın altında kurbanlık bulunamayacağı bildirildi.

Haberler 09.07.2017 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayvanclk sektöründe ithalatta gümrük vergisinin düürülmesi, dii düve kesiminin yasaklanmas ve et fiyatlar tartmasyla birlikte, kurban bayram öncesi kurbanlk fiyatlar merak konusu oldu.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Faruk çelik, dii düve kesimine yasak getirildiini ve kurbanlk olarak sevkine izin verilmeyeceini açklad. Sr Yetitiricilii yapan Ahmet Krlolu, dii düve kesiminin zaten yasak olduunu, ancak yeniden gündeme getirilmesinin caydrc olacan belirterek, karar olumlu bulduklarn ifade etti. Ahmet Krlolu, Böyle bir yasak zaten vard, ama uygulanmyordu. Bunun doru bir karar olduunu düünüyoruz. Hayvan saysnn çoalmasn salamalyz. Normalde de düve kesilmemesi lazm. Dii olmazsa üretimi yapamayz. Biz bunu batan beri savunuyoruz dedi.

ÜRETEN KALMADI

Canl büyükba hayvanlarn ithalat gümrük vergisi yüzde 135ten yüzde 26ya düürüldü. Karkas et ithalatnda ise, yüzde 100- 225 arasnda olan gümrük vergisi yüzde 40a indirildi. Sektörde atlan bu admlar yetitiricilerin tepkisini çekti. Birlik Bakan Krlolu, bu adm talihsiz bir karar olarak yorumlad. Krlolu, Et yurt dnda da pahal. Yurt dnda da hayvan yok. Getirseler dahi çözüm olmaz. çözüm, yerli üreticinin üretmesidir. Bizim desteklenmemiz lazm. nsanlar hzla tarmdan, hayvanclktan kaçyor. Üreten kii kalmad. Piyasada küçükba bulamyoruz. Girdi maliyetleri çok fazla. Sürekli ithalat kozunu kullanarak hayvan varlmz artramayz diye konutu.

BAYRAMDA FYATLAR ARTACAK

Piyasada kuzu bulunamadn dile getiren Krlolu, bu yl kurbanlk fiyatlarnn yüksek olacan belirtti. Geçen yla göre art olacan savunan Krlolu, nsanlar yetitirdikleri hayvanlar kurbanda pahal olacak diye imdi satmyor. Fiyatlar yükselecek. Fiyatlar kurbanda cep yakacak. Eer dardan hayvan bulup kurban zaman getirmezse fiyatlar artacak. Küçükba kurbanlklar bu yl 1000 lirann üzerine kesin çkar, kesinlikle altnda bulunmaz. u anda bile küçükba hayvanlar 750-800 liraya mal oluyor. Büyükba kurbanlklar ise 18 bin liraya kadar çkabilir dedi.

Ana Sayfaya Git