Kurbanlık alırken bu hastalığa dikkat!

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları ‘tüberküloz’ hastalığına karşı uyaran Veteriner Mehmet Kızılinler, tüberkülozun korona virüsten (Covid-19) daha tehlikeli olduğunu belirterek, "Kurban seçecek ve kesecek insanların tüberküloza karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Tüberküloz, korona virüsten daha da tehlikeli bir hastalık, çok ciddi enfeksiyonlara sebep olabiliyor" dedi.

Haberler 06.07.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kurban Bayramna sayl günler kala büyük ve küçükba hayvan alm-satmnda hareketlilik devam ediyor. Vatandalar bütçelerine uygun kurbanlk ararken, uzmanlar tüberküloz hastalna kar hayati uyarlarda bulunuyor. Vatandalar tarafndan anlalmas güç olan bu hastalk, kesimden sonra tüketilen etlerde de görülüyor.

Veteriner Mehmet Kzlinler, Kurban seçecek ve kesecek insanlarn zoonotik hastalklar ve özellikle de tüberküloz açsndan dikkatli olmalar gerekiyor. Zoonotik hastalklar, hayvanlarda hastalk oluturan mikroorganizmalarn bir ksm, insanlarda da ayn ekilde hastalk oluturur. Tüberkülozlu etlerle gerek karlalabilmesi gerekse tüketilmesi durumunda, insanlar için çok ciddi risk tekil ediyor. Kurban Bayram için hayvan seçmeye giden insanlarn, iletmelerde rutin veteriner hekim kontrolünün olup olmadn sormalar gerekir. Veteriner hekim arkadalarn, iletmeyi ne sklkla ziyaret ettiklerini kontrol etmeleri önemlidir diye konutu.

Korona virüsten daha tehlikeli bir hastalk

Tüberkülozun, birçok insann ölümüne sebep olan korona virüsten daha tehlikeli olduuna vurgu yapan Bakan Kzlinler, Tüberküloz, korona virüsten daha da tehlikeli bir hastalk insanlarla alakal çok ciddi enfeksiyonlara sebep olabiliyor. Korona virüsün öldürücü özellii, doru zamanda tedbir alnrsa yok denecek kadar az. Özellikle kronik rahatszl bulunan insanlar için tehlikeli. Tüberküloz özellikle insanlarla alakal çok daha skntl ve kronik vakalarn meydana gelmesine sebep oluyor eklinde konutu.

Kesim srasnda ve sonrasnda bulama ihtimali var

Kesim srasnda ve kesim sonrasnda bula riskinin olduunu da bildiren Bakan Kzlinler, veteriner hekim kontrolünde hayvan alnmas gerektiini ifade etti. Kzlinler, Özellikle kesim srasnda bulama ihtimali fazla ama kesim sonrasnda da ayn durum söz konusu. Kesim srasnda tüberkülozlu etlerden ve bu etlerin tüketilmesinden insanlara bulama riski olan bir hastalk. Bu anlamda da kurban kesiminin belediye tarafndan izin verilen ve ruhsat alnan yerlerde, veteriner hekim kontrolünde yaplmas gerekiyor. Olas bir hastalk veya tüberkülozla alakal, mutlaka veteriner hekim kontrolünün insanlar tarafndan talep edilmesi önemli. Veteriner hekimlerin rutin kontrol ve denetimi yapt iletmelerde tüberküloz ve buna benzer zoonotik hastalk riski en aza iniyor. Kontrolsüz iletmelerden alnan hayvanlarda eer risk varsa bunu kabul etmi oluyorsunuz. Bu yüzden Kurban Bayram öncesinde tüketicilere dikkat etmeleri gerektiini söylüyoruz ifadelerini kulland.

Son olarak tüberküloz hastal olan hayvan herkesin anlamasnn mümkün olmadn aktaran Eskiehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odas Bakan Mehmet Kzlinler, unlar söyledi:

Eitimini almayan insanlarn bireysel anlamda anlayaca bir durum deil. Görsel anlamda özellikle göüs ve karn boluunda noktadan para büyüklüüne kadar beyaz oluumlarn yer almas ve normalin dndaki görünümler insanlar üphelendirmeli. O gün tüm veteriner hekim arkadalarm çalacaklar ve vatandalarn mutlaka veteriner hekim kontrolünü talep etmeleri önemlidir. Vatandalarmzn dikkatli olmas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git