Kurbanlıklar cepten sorgulanabilecek

Vatandaşlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan "https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/" web sayfası ile "HaySag" isimli mobil uygulamadan kurbanlık hayvanın küpe numarasını girerek bilgilerini sorgulayabilecek

Haberler 20.06.2018 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vatandalar, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca hazrlanan https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfas ile HaySag isimli mobil uygulamadan kurbanln küpe numarasn girerek, hayvann bilgilerini sorgulayabilecek.

Diyanet leri Bakanlnn 2018 yl kurban hizmetlerinin uygulanmasna dair teblii, Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi. Buna göre, ehirlerde ihtiyac karlayacak sayda ve kapasitede kurban sat ve kesim yerleri ile adaklk kesim yerleri tesis edilecek.

Kurban sat ve kesim yerlerine ulamn kolay salanmas için yerel yönetimlerce tedbirler alnacak. Halk eitim merkezlerinde Kesim Eleman Yetitirme ve Gelitirme Kurslar düzenlenecek.

Kurban kesim yerlerinde, Kasaplk Belgesi veya Kesim Eleman Yetitirme ve Gelitirme Kurslarndan alnm Kurs Bitirme Belgesi ve Hijyen Eitimi Belgesi olanlar görevlendirilecek.

l ve ilçelerde oluturulan kurban sat ve kesim yerleri, 1 Austostan itibaren kurul ve komisyon üyesi kurum ve kurulularn web sayfalarndan yaynlanacak.

- Kurban sat yerleri, bayramdan 15 gün önce hazr olacak

Kurban sat yerleri, bayramdan 15 gün önce hazr hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlk hayvan nakli balatlmayacak.

Koyun, keçi, sr, manda ve deve dndaki kurban olmas dinen sakncal olan hayvanlar, kurban sat yerlerine getirilemeyecek. Kurbanlk olabilmesi için devenin 5, sr ve mandann 2, koyun ve keçinin 1 yan doldurmas gerekecek.

Kurban sat yeri görevlileri tarafndan yaplacak kontrollerde, belgesiz, salk durumu iyi olmayan, özellikle büyükba hayvanlarda 2 yan doldurmam, kurban vasf tamayan hayvanlar kurban sat yerine alnmayacak ve satna izin verilmeyecek.

- Mobil uygulama ile sorgulanabilecek

Kurban sat yeri yetkilileri tarafndan hayvan ya da çadr sahibinden Kurban Sat Yeri Taahhütnamesi alnacak. Yaplan denetimlerde tespit edilen, kurbanlk vasf tamayan hayvanlar (X) iaretiyle iaretlenecek. Kurban sat yerinin muhtelif bölgelerine (X) iareti bulunan hayvanlarn kurbanlk için uygun olmadna dair bilgilendirme afileri aslacak.

Tebliin birinci ekinde yer alan Kurbanlk Hayvan Satn Alrken Dikkat Edilecek Hususlar, ikinci ekinde yer alan Kurban Olarak Kesilen Sr Cinsi Hayvanlarn Kulak Küpe ve Pasaportlar duyurular camilerin ilan panolar ile kurban sat ve kesim yerlerine aslarak, vatandalar bilgilendirilecek.

Kurbanlk hayvanlarn tür, rk, cinsiyet ve doum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacyla Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca hazrlanan https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfas ile HaySag isimli mobil uygulamadan küpe numaras girilerek hayvan bilgileri sorgulanabilecek.

- Yasaklara uymayan tesislere ceza

Hayvanlarn ehir merkezlerine girilerine ve sat yerleri dndaki bölgelerde satna müsaade edilmeyecek. Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açk ve kurban sat ile kesimine uygun olmayan yerlerde, bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 232 lira para cezas uygulanacak.

Kurban kesim yerlerinde, yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atklarn topraa veren tesislere 58 bin 351 lira ceza kesilecek. Bu fiil konutlarda ilenirse uygulanacak ceza bin 450 lira olacak.

Dini kurallarn gerektirdii özel koullar dikkate alnarak, korkutmadan, ürkütmeden, en az ac verecek ekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak kurban kesimini gerçekletirmeyenlere, hayvan bana bin 255 lira idari para cezas uygulanacak.

Dini amaçla kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarn dini hükümlere, salk artlarna, çevre temizliine uygun olarak, hayvana en az ac verecek ekilde bir anda kesimi, kesim yerleri, ehliyetli kesim yapacak kiiler ve ilgili dier hususlar Bakanlk, kurum ve kurulularn görüü alnarak, Diyanet leri Bakanlnn bal olduu Bakanlkça çkarlacak yönetmelikle belirlenir. hükmüne aykr hareket edenlere hayvan bana 3 bin 150 lira idari para cezas verilecek.

Hayvanlara kastl olarak kötü davranan, acmasz ve zalimce ilem yapan, döven, aç ve susuz, ar soua ve scaa maruz brakan, bakmlarn ihmal eden, fiziksel ve psikolojik ac çektirenlere ise 625 lira idari para cezas uygulanacak. Kesin olarak öldüü anlalmadan hayvanlarn vücutlarna müdahalede bulunanlara uygulanacak para cezas ise 625 lira olacak.

Ana Sayfaya Git