Kurbanlıklar görücüye çıktı

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Diyarbakır ve Şanlıurfa'da, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi pazarlarda hareketlilik yaşanıyor.

Haberler 06.07.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyabakr ve anlurfada uzun ve zahmetli bir sürecin ardndan hayvanlarn Kurban Bayramna hazr hale getiren besiciler, emeklerinin karln alabilmek umuduyla sabahn ilk saatlerinden itibaren hayvan pazarnn yolunu tutuyor.

Burada kurbanlklar araçlardan tek tek indiren besiciler, hayvanlarn görücüye çkaryor.

Pazarda küçükbalar 700 liradan balayan fiyatlarla alc bulurken, ortalama arlklar 500 kilogram olan büyükbalar ise yaklak 8 bin liradan sata sunuluyor.

Canl Hayvan Pazar Dernei Bakan zzet çiftçi, kurbanlk hayvanlarn yava yava pazara inmeye baladn söyledi.

Alc ve satclarn pazarlk iine yöneldiini belirten çiftçi, hayvan fiyatlarnn makul seviyelerde seyrettiini vurgulad.

Fiyatlarn geçen ylla ayn olduunu vurgulayan çiftçi, Hem dou hem bat illeri için anlurfa pazarndaki fiyatlar belirleyici güce sahip. çünkü Türkiyenin en fazla hayvan varlna sahip olan pazarlarndan biriyiz. Geçen seneye nazaran fiyatlarda ciddi bir deiim görülmüyor. u an küçükba 700 liradan balayp bin 500 liraya kadar çkyor. Hayvann yana, etine, cinsiyetine göre bu rakamlar deiiyor. Hayvan varlmz geçen yllara göre biraz daha fazla. anlurfada fiyatlar serbest piyasa kuralna göre belirleniyor. diye konutu.

Kilo ile deil pazarlkla aln önerisi

çiftçi, vatandalarn kurbanlklar görerek, pazarlk usulüyle almasndan yana olduklarn söyledi.

Kurbanlk hayvanlarn canl olarak tartlp alnmasn doru bulmadklarn anlatan çiftçi, Biz pazar olarak, kesinlikle canl fiyata raz deiliz. Ayak üstü pazarlk yaplarak alnmasn doru buluyoruz. Pazarlk hem sünnettir hem de bu tür bir alveri hem satan hem de alan için avantajldr. Vatandamz ylda bir kez kurban alyor, onda da kendi rzasyla karlkl satcyla anlaarak almas lazm. Yoksa kasaptan normal et alr gibi kurban alp kesmesi hem pazar için hem de dini açdan çok uygun olmad kansndayz. eklinde konutu.

Besicilerden Mahmut Karaku da özenle yetitirdikleri hayvanlar Kurban Bayram için adeta vitrine çkardklarn söyledi.

Pazardaki fiyatlarn u an uygun seyrettiini belirten Karaku, u an pazardaki toklu fiyatlar kilosuna göre 18-20 lira arasnda deiiyor. Koyunun kilosu ise 16-18 lira arasnda gidiyor. Hayvanlar besliyor, emek veriyoruz. Sene de bir kesilen kurbann pazarlar dolalarak alnmasn tavsiye ediyoruz. Bu ekilde yaplan alverite kimse madur olmaz. dedi.

Vatandalardan Ahmet Demir de Kurban Bayramnda koç kesmeyi planladn belirterek, pazarda fiyat aratrmas yaptn söyledi.

Kurbann bayrama 10 gün kala almay planladn anlatan Demir, Gelip bakp, fiyatlar yokluyoruz. Henüz çok fazla hayvan alan yok. Herkes bütçesine göre nasl bir hayvan alabileceinin hesabn yapmaya balad. Fiyatlar iyi, geçen yla göre hemen hemen ayn. Bu da kurban kesmek isteyenler için önemli bir frsat. diye konutu.

Ana Sayfaya Git