Kurbanlıklar tükeniyor

Kurban Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır’da Canlı Hayvan Borsasında satışlar sürüyor. Kurbanlık küçük ve büyükbaş hayvanların uygun fiyatları ile alıcılarını bekliyor.

Haberler 17.08.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Kurban Bayram için hazrlklar sürüyor. Bayramn en önemli ritüeli arasnda ba çeken Kurban ibadeti için beslenen küçük ve büyükba hayvanlar pazarlarda arz- endam ediyor. Sabahn erken saatlerinde Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Canl Hayvan Borsasnn yolunu tutan üreticiler ise fiyatlarda deime olmad için ellerindeki kurbanlklar çabucak satyor.

Hayvan pazarlarnda skça görmeye altmz pazarlk usulünde üretici ile alc fiyatta anlamak için dakikalarca elleriyle pazarlk yapyor.

CANLI HAYVANIN KLOSU 17-18,5 LRA

Son yllarn en ucuz kurbanlklarn sattklarn ifade eden üreticiler, geçen yl kilosunu 20 liraya sattklar küçük ve büyük ba canl hayvann kilosunu bu yl 17 ile 18,5 lira arasnda sattklarn belirterek, zarar ettiklerini savundu.

Satlarn iyi gittiini ve bayrama kadar ellerindeki hayvanlarn tükenecei uyarsnda bulunan üreticiler, son haftalardaki Dolarn yükseliinden etkilenmediklerini dile getirdi.

GEçEN SENENN FYATLARINDAN HAYVAN SATIYORUZ

Selim Gümüer isimli üretici geçen yln fiyatlarndan hayvan sattklarn aktararak, Hayvan satlar iyi gidiyor. Olak çifti 1 bin 50 lira, koyun çifti 2 bin 500 lira, büyükba hayvanlar 8 bin lira. Ben bugün köyden 50 adet olak aldm getirip, burada satacam. Dolardaki yükseli bizi etkilemedi. Geçen senenin fiyatlarndan hayvan satyoruz dedi.

BAKANIMIZIN DEYMYLE DOLAR DIARIDAN GELD VE BZ ETKLEMYOR

Dier bir üretici Mehmet Ali Demir ise, Cumhurbakan Erdoann Dolar ile ilgili sözlerine destek vererek, öyle konutu:

Kurban satlar önceki yllara göre çok iyi. Dolar kurundaki yükseli bizi etkilemedi. çünkü Bakanmzn deyimiyle Dolar dardan geldi ve bizi etkilemiyor. Türkiyede ekonomik kriz yok çok ükür. Bu sene hem büyükba ve hem de küçükba kurbanlklarn satlar çok iyi. Fiyatlar çok uygun. uan canl büyükba dana hayvannn kilosu 17,5 ile 18,5 lira arasnda. Küçükba ise 17 ile 18 lira arasnda bir fiyattan satlyor.

TÜKETCLER PAHALI OLDUUNU SÖYLÜYOR AMA HAVYAN UCUZ

Büyükba hayvanlarda son yllardaki en uygun fiyatlarla alveri yaptklarn anlatan Mehmet Emin Temiz de, ki kavurmalk inek aldm. Ka doru bunlar kesip kavurma yapacam. Fiyatlar birkaç yldr ayn deimiyor. Tüketiciler pahal olduunu söylüyor ama havyan ucuz. 2 saattir burada bekliyoruz, pazarlk yaptk 50 lira indirim yapamadk diye konutu.

PAZARLIK YAPARKEN ELLERMZ KOLLARIMIZ YORULUYOR

Hayvan pazarlarnda görmeye altmz pazarlk usulü nedeniyle kollarnn yorulduunu söyleyen üretici Mehmet erif Ik da, unlar kaydetti:

Hayvan fiyatlar deiiyor, 2 bin lirada da var, 5 bin liraya da var, 7 bin liraya da var. Ben 2 bin 700 liraya aldm ve arkadaa srar ettii için çok az bir karla üstüne 30 lira kar ederek, ona verdim. Biz burada sabahtan akama kadar pazarlk yapyoruz, pazarlk yaparken ellerimiz kollarmz yoruluyor. Eve gittiimizde hanm kollarma masaj yapyor. Burada satlar genelde sabahn erken saatlerinde oluyor. Saat 9-10dan sonra ise buras boalyor.

GECEN SENE 20 LRADAN SATIYORDUK

brahim eyhmusolu ise, fiyatlarn düüklüü nedeniyle zarar ettiklerini savunarak, Geçen seneye göre hayvan fiyatlar gerçekten çok düüktür. Geçen sene bu zamanlar canl hayvannn kilosunu 20 liraya satyorduk, imdi ise 17-18 liradan satyoruz. Millet hep zarar ediyor. Hayvan saysnda bir art olmad ama bu fiyat düüklülüü sanrm Dolar yüzünden oluyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git