Kurbanlıkta hisse uyarısı!

"Bazı kampanyalarda 'Şu kadar et karşılığı hisse alınmaktadır' deniliyor. Onun üzerinde artan kısımlara da yeni hisseler oluşturulduğunu duyuyoruz ya da şahit oluyoruz. Bu dinen uygun değil"

Haberler 10.08.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Yardmcs Prof. Dr. Ramazan Muslu, vekaletle kurban kesim organizasyonlarna ilikin, Baz kampanyalarda u kadar et karl hisse alnmaktadr deniliyor. Onun üzerinde artan ksmlara da yeni hisseler oluturulduunu duyuyoruz ya da ahit oluyoruz. Bu dinen uygun deil. dedi.

Muslu, vatandalar tarafndan kurban ibadetiyle ilgili skça yöneltilen sorulara ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Akl sal yerinde, bülu çana girmi ve dini açdan zengin saylan her Müslümann kurban ibadetinden sorumlu olduunu belirten Muslu, temel ihtiyaçlarn ve borcun dnda 80,18 gram altn, bunun deerinde para veya eyas bulunan kiinin dinen zengin sayldn ve kurban kesebileceini söyledi.

Muslu, kurban hisse sahiplerinin kesmesinin önemli olduunu ancak bu imkann bulunmamas halinde kesimin ehliyetli kimseler tarafndan belediyelerce belirlenen yerlerde de yaplabileceini vurgulad.

Vekaletle kurban kesimi konusunda dikkat edilmesi gereken konulara deinen Muslu, Dinen yaplan ilemin salkl ve sahih olabilmesi için dorudan herhangi bir vakf ya da dernee ba yaplmas durumunda mutlaka umumi bir vekalet verilmesi gerekiyor. Hem alm satmdaki vekalet hem de kesim konusunda hepsini kapsayacak umumi bir vekalet verilmesi lazm. ifadelerini kulland.

- Kurban niyetiyle hisseye dahil olmak gerekiyor

Baz iletmelerin kilo hesab üzerinden vekaletle kurban kesim organizasyonu yapmasn da deerlendiren Muslu, öyle konutu:

Baz kampanyalarda u kadar et karl hisse alnmaktadr deniliyor. Onun üzerinde artan ksmlara da yeni hisseler oluturulduunu duyuyoruz ya da ahit oluyoruz. Bu dinen uygun deil. Büyükba hayvan en fazla 7 hisseye kadar, küçükba hayvan ise bir kiilik kurban ibadetini yerine getirme imkan sunuyor. O nedenle büyükba kaç kilo olursa olsun 7den fazla hisseye satlamaz. Bunun hükmü dinen bu ekilde. Eer 7den fazla kimseye o kurban etinden, yani kilogram üzerinden bir hesaplama yaplarak hisse veriliyorsa bu dier insanlarn da kurbanlarnn geçersiz olmasyla sonuçlanr. Hepsinin kurban niyetiyle o hisseye dahil olmas gerekiyor. Eer içerisinde sadece et almak için, yani 7 kiiden bir kii dahi bu niyetle o ortakla girmi olsa dierlerinin kurban ibadeti de geçersiz oluyor. Vatandalarmzn buna dikkat etmesi lazm. Sonuçta Allaha yaknlamak için yaplan bir ibadet. artlar, ekli ve her eyi belli. Bu artlar çerçevesinde ibadeti yerine getirmeye çalmak lazm.

- Kesimsiz kurban olmaz

Muslu, baz yardm kurulularnca kesimsiz kurban organizasyonu yapldn, son günlerde bu tür organizasyonlara ait tantm afilerini gördüünü bildirdi.

Vatandalarn herhangi bir yardm veya sivil toplum kuruluuna yln her günü maddi ba yapabileceini vurgulayan Uslu, Asla kesimsiz kurban söz konusu deil. Vatandalarmz bu konuya dikkat etsin. Kurban ibadetinin yerine ba ya da baka bir ey geçmez. Kurban, kurbandr. artlar bellidir. diye konutu.

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Bakanlnca kurban kesimine ilikin verilen baz fetvalar hatrlatan Muslu, kurban kesilmeden önce ilemi yapacak görevliye hisse sahiplerinin isimlerinin ve vekaletlerinin verilmesi gerektiini ifade etti.

- Kurbann belirtilen günlerde kesilmesi gerekir

Muslu, kurbanlk hayvann hasta, kör ve topal olmamas, ayrca belirtilen günler içinde kesilmesi gerektiini dile getirerek, unlar kaydetti:

Kurban, bayram namazndan sonra balayp 3üncü günün akam namazna kadar olan bir süre içerisinde kesilebilir. Gece kesilmesi caizdir ama mekruh görülmütür. Mümkünse gün nda gündüz kesilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle hisseli kurbanlarda göz kararyla da olsa mutlaka eit ekilde bir datmn yaplmas ve kim, hangi kurban kestiyse o kurbandan et almas ya da balamas gerekir. Mesela 6 kii bir büyükba için anlam ve kurban kesmiler. Sonradan bir kii daha katlmak istemi, böyle bir ey caiz deil. Yani kesimden önce kaç kii için niyet ederek kesildiyse onlar adna kesilmesi gerekiyor. Deri ve sakatatlar dinen verilmesi caiz olan yerlere balanabilir. Kasap ücreti ne etten ne de bunlardan karlanmaz. Peygamber Efendimizin uygulamasnda da bu böyledir.

Ana Sayfaya Git