Küresel suistimal raporu: Erkekler kadınlardan daha sahtekar

Uluslararası Sertifikalı Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği (ACFE) '2020 Küresel İş Suistimali ve İstismar Üzerine Uluslararası Rapor' çalışmasını yayımladı. Türkiye, Doğu Avrupa ve Batı-Orta Asya’daki 23 ülke arasında 13 vaka ile ikinci sırada yer aldı. Birinciliği 14 vaka ile Sırbistan aldı. İç Denetim Uzmanı Müjder Alptekin, "Eğitim arttıkça sahtekarlık artıyor. Tespit edilen suistimal vakalarının yüzde 72’sini erkekler gerçekleştiriyor" dedi.

Haberler 02.05.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2020 Küresel Suistimali ve stismar Üzerine Uluslararas Rapor hakknda bilgi veren ç Denetim Uzman Müjder Alptekin, erkeklerin kadnlara göre daha sahtekar olduunu söyledi. Raporda hileli ilemler ve suistimal konusunda Türkiyedeki irketler ikinci srada yer ald.

Rapora göre 13 suistimal vakasnn tespit edildii Türkiye, Dou Avrupa ve Bat -Orta Asyadaki 23 ülke arasnda ikinci srada yer ald. Birincilii 14 vaka ile Srbistan ald. ç Denetim Uzman Müjder Alptekin, Dou Avrupa ve Bat- Orta Asya ülkelerinden 95 vaka bildirildiini ve ortalama vaka bana kaybn 133 bin dolar olduunu söyledi.

Türkiyede irketlerin çounun aile irketi olduunu kaydeden Alptekin, kurumsallamadaki bu eksiklik nedeniyle yaplan hilelerin ortaya çkarlamadan sonuçlanmas veya ortaya çkarlan hilelerin adli mercilere bildirilmemesi nedeniyle gerçek vaka saylarnn görünenden daha fazla olduunu belirtti.

Alptekin, suistimallerin sonucunu öyle açklad:

Suistimal ile mücadele için etkin bir iç kontrol ortam kuramayan firmalarda bu oran çok daha yüksek. Bu oran 2019 dünya gayrisafi milli haslasna oranlandnda küresel suistimal zarar tahminen 4.5 trilyon ABD dolar olarak hesaplanyor. Suistimal nceleme Uzmanlar Dernei (ACFE) tarafndan 2 ylda bir yaymlanan rapor, Ocak 2018 ile Eylül 2019 tarihleri arasnda, 125 ülkeden bildirilen ve yaklak 3.6 milyar ABD dolar kayba neden olan 2 bin 504 i suistimal vakasna dayanyor.

Suistimalin tespit edilerek ortaya çkarlmasnda süre uzadkça, neden olduu zarar da artyor. 5 yldan daha uzun süren suistimallerin ortalama zarar toplam içinde yüzde 7 ile 740 bin dolar buluyor. Tespit edilen suistimal vakalarnn yüzde 72sini erkekler gerçekletiriyor. Bunlarn sebep olduu ortalama kayp tutar 150 bin dolar, kadnlarn neden olduu ortalama kayp tutar ise 85 bin dolar. Verilen oranlardan erkeklerin daha sahtekr ve açgözlü olduu sonucu çksa da aradaki farkn kadnlarn i gücüne katlm oran düüklüünden kaynaklandn söyleyebiliriz.

ETM ARTTIKçA SAHTEKARLIK ARTIYOR

En göze çarpan sahtekrl yapanlar daha üst düzey pozisyonlarda yer almaktadr. Sahtekrlk vakalarnn yüzde 37sinde ya 36 ile 45 arasnda deiiyor. Ancak 56 yan üzerindeki kiiler en büyük kayplara neden oluyor. Suistimalleri gerçekletirenler genellikle eitimliler. çünkü vakalarn yüzde 50sinde suistimalciler üniversite mezunu. Genel olarak, eitim seviyesi ne kadar yüksek olursa sahtekrln boyutu da o kadar büyük oluyor.

LETMELERN KARA DEL

Hileli ilemleri, kara delik olarak nitelendiren Alptekin, Bu riske kar irketlerin, artan rekabet ortamnda gerekli önlemleri almalar hem irketlerin devamlln salayabilme hem de kurumsallama açsndan son derece önemli. Hile önlemeye yönelik iç kontrol ve iç denetim sistemlerin uygulanmas, davran kurallarn oluturulmas, etik ve ihbar hatlarn oluturulmas gibi önlemler irketleri hile ile mücadelede daha dirençli hale getirecek ve avantaj salayacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git