Kurşunlu İhtişamına Kavuşuyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 3 yıl önce PKK'lı teröristlerin saldırılarıyla tahrip edip ateşe verdiği, kentteki ilk Osmanlı eseri Fatih Paşa Camisi'nde Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Haberler 18.06.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde 3 yl önce PKKllarn saldrlaryla tahrip ederek atee verdii, kentteki ilk Osmanl eseri olan ve kubbelerinin kurunla kapl olmas dolaysyla Kurunlu diye de anlan Fatih Paa Camisi, devlet imkanlaryla restore ediliyor.

Surda 28 Kasm 2015te Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin hayatn kaybettii, polis memurlar Ahmet çiftaslan ve Adem Erdurun ehit edildii saldrnn ardndan PKKya yönelik balatlan Bayrak-12 Sur Müterek Özel Birlik Operasyonu 103üncü gününde 9 Mart 2016da baaryla tamamlanmt.

Tarihi surlar ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan, farkl medeniyetler ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çar ve köprü olmak üzere 612 kültür varl bulunan Surda operasyonlarla sktrlan PKKl teröristler, tarihi dokuya da zarar vermiti.

- Teröristler camiyi kullanlamaz hale getirdi

lçe, tarihi Hazreti Süleyman, Nasuh Paa, Fatih Paa, Arap eyh, Hac Hamit ve Hasrl camileri ile kentteki kiliseler, çevrelerine teröristlerce kazlan çukurlar, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayclar nedeniyle hasar görmütü.

Teröristlerin üs gibi kulland, dönemin Diyarbakr Valisi Bykl Mehmet Paa tarafndan yaptrlan 500 yllk Fatih Paa Camisi de kullanlamaz hale gelen yerler arasnda bulunuyordu

Orijinal kaps tamamen yanan, adrvan yklan, imam odas, daha önce medrese olarak kullanlan bölümü ile altn varakl minberi kullanlamaz hale gelen caminin, teröristlerce atee verilmeden önce uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldrda kap, duvar ve camlar da zarar gördü.

- Restorasyon çalmalarnda sona gelindi

Güvenlik güçlerinin baarl operasyonlarnn ardndan teröristlerden temizlenen Surda terörden zarar gören 17 eserden aralarnda Hasrl Mescidi, Protestan Kilisesi ve Arap eyh Camisinin de bulunduu 7sinde Vakflar Genel Müdürlüünce yürütülen restorasyon çalmalar tamamlanrken, 10 eserin restorasyonu ise sürüyor.

Fatih Paa Camisinde yüzde 70lik fiziki gerçeklemeye ulalan restorasyon çalmalarnn yl sonuna kadar tamamlanarak, tarihi caminin gelecek yl ibadete açlmas planlanyor.

- Terör örgütünün hiçbir kutsalnn olmadn bu cami üzerinde gördük

Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, Fatih Paa Camisinin ehrin önemli simgelerinden olduunu, dönemin Diyarbakr Valisi Bykl Mehmet Paa tarafndan 1516-1521 yllar arasnda yapldn söyledi.

Surda 3 yl önce yaanan terör saldrlarna deinen çiftçi, Maalesef çukur olaylarnda terör örgütü tarafndan buras bir mevzi olarak kullanlm. Hiçbir deere, hiçbir kutsala sayg gösterilmeden neredeyse içeride hiçbir ey braklmayacak ekilde yaklm, yklm, kurunlanm bir halde güvenlik güçlerimiz tarafndan geri alnd. dedi.

çiftçi, restorasyon çalmalarnn yaklak 2 yldr devam ettiini anmsatarak, caminin adeta ta ta, ilmek ilmek tarihe ve aslna uygun bir ekilde yeniden restore edilmeye çalldn vurgulad.

Önemli bir mesafe alnd, inallah 2018 ylnn sonuna kadar restorasyon ilemi tamamlanacak ve camimiz tekrar ibadete açlacak. diyen çiftçi, sözlerini öyle sürdürdü:

Terör örgütünün hiçbir kutsalnn olmadn, sadece tarihi deil, kültürü, dini deerleri istismar ettiini bu cami üzerinde de gördük. Cami güvenlik güçleri tarafndan alndnda içerisinde her türlü pisliin olduu, hiçbir deere saygnn olmad, Kuranlarn yakld bir ortam mevcuttu. Örgütün aslnda Müslümanlk, din ve diyanetle hiçbir alakasnn olmadnn açk bir göstergesidir bu cami. Maalesef bu cami ykld, yakld, kurunland ama biz bu cami ile tekrar Diyarbakrn o güzel kültürünü, deerlerini, tarihini, dini deerlerini restorasyonla ina edeceiz. Camideki izlerin bir ksm, terör örgütünün ne kadar dine, tarihe, kültüre ve deerlere kar olduunun nianesi olarak kalacak.

- nallah bir daha o günler geri gelmeyecek

Tarihin hiçbir döneminde dini deerlere, camilere, mescitlere zarar verilmediine iaret eden çiftçi, Gerek PKK gerek DEA hiçbir dini deere sayg göstermeden camileri, mescitleri ykp, yok edebiliyor. Bu, onlarn aslnda bizim insanmz olmad, deerlerimize, bu kültüre, medeniyete, dini deerlere sahip olmadklarnn açk göstergesi. nallah bunlar son olur. ifadelerini kulland.

Terörün zarar verdii eserlerin restorasyonu için çalmalarn sürdüünü dile getiren çiftçi, bunlar tamamlandnda Diyarbakrn kalbi olan Sur ilçesinin eski tarihi, kültürel ve manevi görkemiyle yeniden insanln hizmetinde olacan aktard.

çiftçi, Kurunlu Camisinin bütün yöre halk ve Müslümanlar tarafndan bir ibret ve örgütün niyetinin ne olduunun bilinmesi açsndan da bir ibret vesikas olarak kabul edilmesini ve o ekilde anlmasn istiyorum. nallah bir daha o günler geri gelmeyecek. diye konutu.

- Deerlerine sahip bir nesil brakmak istiyoruz

u anda ilçede, ilde ve ülkede huzurun hakim olduuna dikkati çeken çiftçi, bu huzurun devam etmesi gerektiini vurgulad.

çiftçi, huzurun devam noktasnda bütün vatandalarn destek verdiini dile getirerek, unlar söyledi:

Geleceimize, tarih ykan, cami ykan bir nesil deil, tarihine, kültürüne, deerlerine sahip bir nesil brakmak istiyoruz. Bunun için el birlii içerisinde çalmaya ihtiyacmz var. Yöre halkmzla, Diyarbakrl vatandalarmzla el birlii içerisinde bütün dünyaya burann 33 medeniyete ev sahiplii yapm, en kadim ehirlerden biri olduunu, buradaki insanlarn da bu kadim kimlie uygun ve terör örgütü ile deil devletiyle hareket eden ve bu güzel kültüre sahip insanlar olduunu bütün dünyaya haykrmak istiyoruz. nallah artk insanlarmz da terörle deil, kültürü, tarihi, medeniyeti ve kadim eserleriyle anlmak istiyor.

Fatih Paa Camisinin saldrya urayan son cami olmasn temenni eden çiftçi, Allah ksmet eder, her ey yolunda giderse 2019un banda burada ilk ezan ve ilk namaz beraber eda edeceiz. dedi.

- tfaiye ekiplerini engellemilerdi

Terör örgütü PKK mensuplarnca Sur ilçesinde 7 Aralk 2015te düzenlenen saldrlarda büyük zarar gören ve sonrasnda atee verilen Fatih Paa Camisinde yangn çkm, bölgeye sevk edilen itfaiye ve polis ekipleri, teröristlerin uzun namlulu silahlarla ate açmas nedeniyle alevlere müdahalede bulunamamt.

Orijinal kaps tamamen yanan, adrvan yklan, imam odas, daha önce medrese olarak kullanlan bölümü ile altn varakl minberi kullanlamaz hale gelen caminin, teröristlerce atee verilmeden önce uzun namlulu silahlar kullanlarak kap, duvar ve camlar zarar görmütü.

Teröristlerce üs gibi kullanlan ve kentin ilk Osmanl eseri 500 yllk cami, saldrlar sonucu kullanlamaz hale gelmiti.

Ana Sayfaya Git