Kurşunlu'ya gözyaşları!

İki kez örgüt üyeleri tarafından ateşe verilen tarihi Kurşunlu Camisi'nin saldırı öncesi ve sonrası fotoğrafları, Dicle Üniversitesinde sergilendi.

Haberler 02.12.2016 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hendek ve Barikat terörü esnasnda PKK mensuplarnca iki kez atee verilen Sur ilçesindeki tarihi Kurunlu Camisinin saldr öncesi ve sonras fotoraflarnn yer ald sergi, izlenime sunuldu.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kongre Merkezindeki Uluslararas Bilim ve Fen Konferans çerçevesinde, kubbelerinin kurunla kapl olmas nedeniyle Kurunlu Camisi diye anlan Fatihpaa Camisinin, PKKl teröristlerin geçen yl aralktaki saldrlarndan önce ve sonraki fotoraflar sergilendi.

Rektör Prof. Dr. Talip Gül, kentin ilk Osmanl eseri olan, 1516-1521 yllarnda dönemin Diyarbakr Valisi Bykl Mehmet Paa tarafndan yaptrlan camiyle ilgili fotoraf sergisini, konferansa katlan akademisyenlerle gezdi.

TARH KURUNLU CAM

DÜ Öretim Üyesi Doç. Dr. rfan Yldzdan bilgi alan Gül, üç gün sürecek konferansa, 7 ülkeden 247 bilim adamnn katlacan söyledi.

Etkinlikte 300 sunumun yaplacan dile getiren Gül, Bu konferans vesilesiyle hocalarmz tarafndan sergi açld. Dardan gelip bu sergiyi izleyen bilim adamlar, terörün tarihi ve kültürel eserlere nasl zarar verdiini gözleriyle görecek. ifadelerini kulland.

Doç. Dr. Yldz ise caminin, Osmanlnn Diyarbakrdaki en önemli yaplarndan biri olduunu belirtti.

YARATILAN TAHRBAT

Tarihi caminin terör olaylarnda yakldn, büyük oranda tahrip edildiini anlatan Yldz, caminin temizlik aamasnn bittiini, proje çalmasnn ise tamamlanmak üzere olduunu kaydetti.

Türkiyenin deiik üniversitelerindeki akademisyenlerden oluan bilim kurulu tarafndan çalmalarn sürdürüldüüne dikkati çeken Yldz, caminin yakn zamanda restorasyon çalmalarnn balamasnn beklendiini söyledi.

Hedeflerinin iki ylda caminin eski haline dönütürülmesi olduunu bildiren Yldz, Sonraki nesillerin görebilmesi açsndan bu son terör olaylarnn baz izlerinin caminin duvarnda kalmas gerekir ki yaadmz olaylardan ders alalm. Bir daha bu olaylar tekrar etmesin. dedi.

Ana Sayfaya Git