Kürt Dili Platformu: Kürtler derhal anadiline, kültürüne sahip çıkmalı

Kürt Dili Platformu, “Dil insanın kimliği ve varlığıdır, aynı zamanda bir ulusun varlığıdır. Dil kaybedildiği zaman asimile olmakla birlikte zamanla ulus ortadan kalkar. Kürtler ya derhal ana diline, kültürüne sahip çıkmalı ya da yok olmakla yüz yüze kalacaktır” denildi.

Haberler 22.02.2019 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Eitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 1999 ylnda ilan ettii 21 ubat Dünya Anadil Günü, her yl birçok ülkede farkl etkinliklerle kutlanyor. Kürtçeye dönük asimilasyon politikalarnn sonlandrlmas ve eitim dili olmas talebiyle yakn zamanda bir araya gelen 9 Kürt partisinin kurduu Kürt Dili Platformu, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) binasnda basn toplants gerçekletirdi. Toplantya, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Farisoullar, Nusrettin Maçin, mam Taçer, Saliha Aydeniz, Semra Güzel, Remziye Tosun, parti temsilcileri ve platform üyeleri katld.

Burada konuan Kürt Dili Platformu sözcülerinden erefhan Cizr, Bugün dilimiz yarn milletimiz yok olacak eklinde yüzletiimiz derin ve kanayan yaramz birlikte nasl sarabiliriz diye bir aray içindeyiz dedi.

DLMZE SAHP çIKMALIYIZ

Dilin kaybedilmesiyle ulusun da dünya üzerinde yok olacana dikkat çeken Cizr, Bugün dünyada her ulus, grup ve kii anadili ile eserler yaratyor; tiyatro, türkü, sinema, eitim, edebiyat, medya, aratrma, ibadetlerini kendi dilleri ile gerçekletiriyor. çünkü dil insann kimlii ve varldr, ayn zamanda bir ulusun varldr. Dil kaybedildii zaman asimile olmakla birlikte zamanla ulus ortadan kalkar. Kürtler ya derhal ana diline, kültürüne sahip çkmal ya da yok olmakla yüz yüze kalacaktr. Eer Ortadoudaki kadim bir halkn katili olmak istemiyorsak, Kürt diline sahip çkmalyz. Bu tarihi, medeni ve insani bir sorumluluktur eklinde konutu.

ETM DL

Cizir, sözlerini öyle sürdürdü: Kürtler bu ülkede her yurtta gibi vergi ödemekte, vatandaln bütün gerekliliini yerine getirmekte. Yine Kürtler aktif olarak siyasete, kültür yaamna ve seçimlere katlmakta. Bugün Türkiyede 25 milyondan fazla Kürt var. Ne yazk ki Kürtler kolektif haklara sahip deil ve Kürt dili okullarda eitim dili olarak kabul edilmemekte. Bu ülkenin yurttalar olarak, Kürt dilinin ilk okullardan üniversiteye kadar eitim dili olmasn talep ediyoruz. çünkü Kürt halknn hakkdr.

DLMZ KMLMZDR

Kürtlerin dikkatli bir ekilde anadiline sahip çkmas gerektiinin altn çizen Cizr, Her alanda anadillerini kimlii olarak görmelidir. Kürtçe toplumun bütün yaantsnda kullanlmaldr, günün her annda konuulmaldr. Kürtler ticaret, siyaset, kültür eylemlerini Kürtçe yapmal, aydn ve yazarlar eserlerini Kürtçe yazmal. Kürtçeye sayg duyulmal. Kürtler bir biriyle Kürtçe konumal, alveriini Kürtçe yapmal eklinde konutu

ENGELLER KALDIRILMALI

Kürtlerin bugün yabanc olduklar bir dil ile eitim gördüünü dile getiren Cizir, Her ne kadar Türkçe resmi dil olsa da, Kürt çocuklar açsndan yabanc bir dildir. Kürtler kendi anadilleriyle eitim görmek istiyor. Bu her anlamda insani, toplumsal ve doal bir haktr. Kürtçenin normalize olmas için önündeki engellerin kaldrlmas, Kürtçenin Türkçenin yannda Kürt illerinde resmi dil olmas gerekmektedir dedi.

Kürt Dili Platformunun bir dier sözcüsü Hayrettin Altun ise UNESCOnun daha önce Kürtçenin Kirmanck (Zazaca) lehçesini Tehlike Altndaki Diller Atlasna almasn hatrlatt. Altun, Her Kürt hangi lehçeyi konuuyorsa, kendi dilinde konumal, okumal ve yazmaldr ifadesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git