Kürtçe derse ilgi büyük!

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Eş Başkanı Güneş, Kürtçe seçmeli ders tercihinde artış olduğunu belirterek, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerden Kürtçe için destek istedi.

Haberler 15.02.2022 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim Sen Diyarbakr 1 Nolu ube E Bakan Zülküf Güne, bu yl kaç örencinin Kürtçeyi seçmeli ders olarak tercih ettiini kesin olarak bilmediklerini ancak gözlemlerine göre yüzde 20 orannda bir art olduunu söyledi.

Güne, unu söylemek isterim ki Eitim Sen olarak anadilinde eitimin seçmeli bir ekilde deil, evrensel yasalar çerçevesinde, anayasal güvence altna alnarak tüm çocuklarn anaokulundan üniversiteye kadar tüm kademelerde anadilinde eitim görmeleri salanmaldr dedi.

Türkiyede Türkçeden sonra en yaygn konuulan dil Kürtçe iken, atamalarda Kürtçe için sadece 3 kontenjan ayrlmasnn gerekçesi nedir?

Kürtçenin seçmeli dersler arasnda yer aldn hatrlatan Güne, Kürtçe öretmen sorununa da deindi. Güne, Kürtçe öretmen atamasnn yaplmamasn eletirerek, 2012 ylndan bugüne kadar Türkiye genelinde 120 Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) öretmenin atamas yapld. Ancak bu öretmenlerin bir ksm bulunduklar okullarda yeteri kadar snf açlmamas, mobinge uramalar ve OHAL sürecinde ihraç olma kaygs sebebiyle alan deitirerek baka branlara geçmek zorunda kald. Halihazrda ulaabildiimiz 79 öretmen bu alanda çalmaya devam etmektedir. Seçmeli ders sürecinin ilk yllarnda bu alanda öretmen atamas nispeten daha fazla olmasna ramen son birkaç yldr neredeyse ya hiç atama yaplmamakta ya da bir iki kontenjan ayrlarak göstermelik atamalar yaplmaktadr eklinde konutu.

KÜRTçE DERS TERCHNDE YÜZDE 20 ARTI VAR

Sosyo Politik Saha Aratrma Merkezi tarafndan 15-29 Ocak 2022 tarihleri arasnda Diyarbakrn da aralarnda bulunduu 19 ilde Türkçe dndaki ana dillerin kullanm, yaygnl ve eitimi üzerine yaplan anket çalmasn hatrlatan Güne, Buna göre seçmeli Kürtçe ders talep edenlerin sadece yüzden 5inin bu talebinin karlandn, yüzde 95inin ise çeitli gerekçelerle talebinin karlanmadn görüyoruz. Gerekçeler olarak öretmen olmay, yeterli sayya ulalamad veya gerekçe dahi bildirilmedi cevaplar öne çkyor. Önümüzdeki eitim-öretim yl için 3 Ocakta balayan ve uzatlarak 7 ubata kadar devam eden seçmeli ders sürecinde bu yl çeitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin yürüttüü kampanyalarla önceki yllara göre ulaabildiimiz okullarda örencilerin önceki yllara göre yüzde 20 civarnda daha fazla tercih ettiini tespit ettik. Daha net veriler için l Milli Eitim Müdürlüüne yaz yazdk, veriler gelince daha salkl bir deerlendirme yapabileceiz dedi.

Güne, seçmeli ders sürecinin ilk günlerinde okullardan formlarda Kürtçe dersin olmay, formun dolu halde veriliyor olmas veya zorunlu bir ekilde baka seçmeli ders seçimine yönlendirilmesi eklinde sorunlarn kendilerine ulatn belirterek, Muhataplaryla iletiime geçilerek yaplan baz hatalar düzeltildi. Ancak kampanyann yaygnlamas sonras Kürtçe ders tercihiyle ilgili bu yönlü sorunlar bize ulamad diye vurgulad.

SYAS PARTLERE DE GÖREV DÜÜYOR

Güne, Mecliste grubu bulunan ve kampanyaya destek veren siyasi partilere de bir çarda bulunarak unlar söyledi: Özellikle mecliste grubu bulunan ve bu kampanya sürecinde çarda bulunan bütün siyasi partilere unu da söylemek isterim. Anadilde eitim için Meclise yasa tasars versinler, bu konuda yasal düzenlemelerin yaplmasn salasnlar ve sadece Kürtçe deil Anadoluda konuulan Lazca, çerkezce, Arapça, Ermenice ve dier tüm dillerde çocuklarn anadilinde eitim görebilmelerinin önü açsnlar.

Son olarak, 21 ubatn Dünya Anadil Günü olarak bütün dünyada kutlandn belirten Güne, Biz Eitim-Sen olarak yllardr bu günü kutluyoruz ve bütün dünya çocuklarnn anadilinde eitim görmesi için kampanya yürütüyoruz. Seçmeli ders sürecinde oluan anadilinde eitim hassasiyetinin artarak devam etmesi ve 21 ubatn Türkiyede de resmi bayram olmas yönünde hem sivil toplum örgütlerinin hem siyasi partilerin hem de Milli Eitim Bakanlnn adm atmasn için çarda bulunuyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git