Kürtçe ifade verdi

HDP'li Irmak, Kürtçe ifade verdi: Vatan hainliğiyle yargılananların hazırladığı dosyaya nasıl güvenilebilir?

Haberler 09.02.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde görülen KCK ana davasnda, daha önce hakknda verilen zorla getirilme karar üzerine, tutuklu bulunduu Silivri Cezaevinden Elaz Cezaevine getirilen HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, ifadesi için Diyarbakra getirildi.

HDP Milletvekilleri Sibel Yiitalp ve mam Taçerin de izledii durumada Kürtçe savunma yapan Irmak, 7 Haziran seçimlerinde 6 milyon, 1 Kasm seçimlerinde 5 milyonu akn insann oy verdii HDPnin Hakkari milletvekili olduunu belirterek, unlar söyledi:

Bizim dokunulmazlmzn kaldrlmas Anayasaya aykrdr. unu söylemek istiyorum; bu operasyon hukuki deil siyasi bir operasyondur. Bu karar mahkemenin dnda alnm siyasi bir karardr. 4 Kasmda aralarnda e bakanlarmzn da bulunduu 12 milletvekili, dosyalarmz ayr ayr olmasna ramen ayn saatte ortak bir operasyon yapld. 5 Kasmda tutuklandk. Ben unu söyleyebilirim ki bu operasyon muhalif ve demokratik siyasetin bastrlmas ve yok edilmesi için yapld. Maalesef 7 Haziran seçimleri sonrasnda demokratik çözüm ile ilgili süreç sonlandrld ve masa devrildi. Masa devrilmesi sonrasnda AKPnin devam ettirdii çatma ve sava ortamnda cezalandrldk. Benim bu mahkemede yarglanmam ayn zamanda bana oy veren kiilerin de yarglanmasdr. Eer ben bir suç ilemisem o suç bana aittir. Fakat 3 aydr tutukluyum. Bana oy verenler de cezalandrlyor. Mecliste Anayasann deitirilmesi ile ilgili görümeler oldu. Ancak, 3 Hakkari milletvekili olarak biz orada yoktuk. Biz Anayasann deitirilmesi ile ilgili oy kullanamadk. Bu oylamann içinde Hakkari yok. çünkü Mecliste 3 Hakkari milletvekili yok. Bu nedenle Meclisin ald karar sakat kalmtr ve 3 aydan beri Hakkari cezalandrlyor. Bu nedenle milletvekillerine yönelik operasyonun siyasi bir operasyondur. Maalesef mahkeme olarak bu siyasi operasyona alet oluyorsunuz.

YASA DII BR ÖRGÜT ÜYES OLMADIM, DEMOKRATK SYASETE NANIYORUM

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, 2009 ylnda tutuklandklarnda bugünlere benzer bir operasyon gerçekletirildiini, Kürt sorununda çözümün görüülecei bir dönemde tutuklandklarn hatrlatt. Sema Irmak, Daha sonra gördük ki bu operasyon FETÖcülerin eliyle gerçekletirilmi. KCK operasyonlarnda yer alan bütün polis, hakim ve savclar u an cezaevindeler. O dönem çözüm sürecine engel olunmasayd u anda bu çatmalar olmayacakt. Bu dönemde bu ülkeye en büyük zarar vermi oldular. Ben 2009 ylnda tutuklandmda partimin (DTP) e genel bakan yardmcsydm. Bana suçmu gibi isnat edilen toplantlarn veya parti ile ilgili yaptm çalmalarm hepsi bir suç olarak bana isnat edilmi. Ben hiç bir zaman yasad bir örgütün üyesi olmadm. Ben suçlamalar kabul etmiyorum. Bunlarn hepsi birer kurgudur. Ben demokratik siyasete inanyorum ve bu ekilde yaamm devam ettiriyorum diye konutu.

KCK ana davasnn soruturmasn, kovuturmasn yürüten hakim, savc ve polislerin tamamna yaknn Gülen hareketi ile ilikileri olduu gerekçesiyle tutuklandn söyleyen Irmak, Zaten bu dosya bugün için bo çkm durumdadr. Bu dosyay ele alan bütün ahslar u anda örgüt üyeliinden ve vatan hainliinden müebbet ile yarglanyor. Vatan hainliinde yarglanan bir savcnn hazrlad dosya, bir hakimin yapt yarglamaya, bir polislerin yapt operasyona nasl güvenilebilir? Nasl inanlabilir? Nasl hukuki olabilir? Bu nedenle bu dosya botur. Dümesi gerekir. Ergenekon davasn FETÖden tutuklananlar hazrlad, bu nedenle o dava düürüldü dedi.

Ardndan söz alan avukat Mehmet Emin Aktar, Irmakn yasama dokunulmazlnn Anayasa ve Meclis içtüzüüne aykr bir ekilde kaldrldn ve bunun hukuk teknii açsndan uygulanamayacan belirtti. Aktar, Irmak hakknda yürütülen yarglamann anayasaya aykr olduunu, bu nedenle yarglamann durdurularak, bu konuda Meclise yaz yazlmas ve ancak dokunulmazl usulüne uygun kaldrldktan sonra yarglamaya devam edilmesini talep etti. Avukatlar Reyhan Yalçnda ve Erhan Ürküt de ayn yönde taleplerde bulunurken, mahkeme, Irmakn ses analizi alnarak, ses kaydnn alnmasna karar vererek, yarglamann durdurulmas talebini reddetti.

Ana Sayfaya Git