Kuş uçurtulmazken kaçak kömür ocağı

Terör nedeniyle kuş uçurtulmaya Cudi dağı eteklerinde, kaçak kömür ocakları 7 işçinin hayatını kaybetmesiyle yeniden güntem olurken, 4 yılda 18 işçi öldü, 11 işçi yaralandı.

Haberler 19.10.2017 - 08:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IRNAKta, kömür ocaklar bölgesinde dün 7 içinin ölümü, 1 içinin ar yaralanmasna neden olan göçükle ilgili rnak Cumhuriyet Basavcl soruturma balatt firma sahibi ve 2 çalan gözaltna alnd. Bölgedeki kömür ocaklarnn, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlnca 2013 ylnda kapatld, rnak Valiliinin de 2014 ylnda çkard genelgeyle, güvenlik önlemleri yetersiz olduundan bölgede kömür çkarlmasn yasaklad ortaya çkt. Bu kararlara ramen faaliyetlerini sürdüren kömür ocaklarnda son 4 ylda meydana gelen kaza ve göçüklerde toplam 18 içi öldü, 11 içi yaraland.

rnak Cumhuriyet Basavcs Mehmet Patlak, faciayla ilgili yazl açklama yapt. Açklamada, Cizre Karayolu üzerinde bulunan 1 nolu kömür ocanda dün meydana gelen göçükte 7 içinin hayatn kaybettii, 1 içinin de youn bakmda tedavisinin sürdüü belirtildi. Göçükle ilgili soruturmann balatld kaydedilen açklamada, Cumhuriyet Savcs ve 3 kiilik bilirkii heyeti ile olay mahallinde yaplan ilk incelemede, herhangi bir kaçak kömür üretimine rastlanmad ancak söz konusu yüklenici firmann üretime hazrlk çalmalar kapsamnda faaliyetler icra ettii tespit edilmitir denildi.

Basavclk açklamasnda, içilerin otopsi ilemlerinin tamamland ve cenazelerin ailelerine teslim edildii de belirtilerek, Olaya ilikin alt yüklenici firma sahibi ile 2 çalan gözaltna alnm olup, bilirkii raporu kapsamnda meydana gelen olayda ihmali ve kusuru bulunan dier kiiler hakknda ilem tesis edilecektir ifadeleri kullanld.

BAKANLIK KAPATTI, VALLK YASAKLADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl da kömür ocandaki faciayla ilgili açklama yapt. Bakanln açklamasnda, unlar kaydedildi:

rnakta meydana gelen kazann olduu maden sahas, iletme ve i güvenlii riski barndrd için Maden leri Genel Müdürlüü (MGEM) tarafndan 2013 ylnda faaliyete durdurulmu bir sahadr. Kazann meydana geldii saha için MGEM tarafndan verilmi çalma ruhsat söz konusu deildir. Yaplan ilem kaçak ilemdir.

rnak Valiliinin de 2014 ylnda çkard bir genelge ile söz konusu bölgede kömür ocaklarnn faaliyetlerini güvenlik önlemleri yetersiz olduundan yasaklad ortaya çkt.

4 YILDA 18 ç ÖLDÜ

Bakanlk ve Valiliinin kararlarna ramen söz konusu ocaklarda son 4 yl içerisinde meydana gelen göçük ve kazalarda, dün yaamn yitiren 7 içiyle birlikte 18 kiinin hayatn kaybettii ve 11 kiinin yaraland belirtildi.

Öte yandan, çkarlan kömürün, Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflarnca bölgedeki 20 ilde bulunan yoksullara ücretsiz datld ileri sürüldü.

GÖçÜKTE HAYATINI KAYBEDEN 7 ç TOPRAA VERLD

rnak Merkez 3 nolu kömür ocanda meydana gelen göçükte hayatn kaybeden 7 içinin cenazesi topraa verildi. rnak Devlet Hastanesinde yaplan otopsinin ardndan göçükte hayatn kaybeden Vedat Özden, merkeze bal Dakonak Köyü Mezarlnda, Sekvan Üstün Cizrede, Ylmaz Marur, Mesut Marur ile Yüksel Uur merkeze bal Kendale Mezarlnda, Mehmet zer merkez Büyük Mezarlkta ve Abdullah Kaya ise Tümen Komutanl bitiiindeki mezarlkta dualar eliinde topraa verildi.

Ana Sayfaya Git