Leblebi'nin lezzet yolculuğu

Elazığ'ın Ağın ilçesinde, nohutun meşe külüyle haşlanıp, odun ateşinde yöreye has kumda kavrulmasıyla imal edilen Ağın leblebisi, zorlu ve meşakkatli yolculuğun ardından tüketiciye ulaşıyor.

Haberler 21.09.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazn An ilçesinde, elle hasat edilen nohutun evlerde mee külüyle halanp, odun ateinde yöreye has kumda kavrulmasyla imal edilen An leblebisi, damaklar tatlandryor.

Yllardr geleneksel yöntemlerle evlerin önünde kurulan ocaklarda ilçe halknn kendi tüketimi için hazrlad An leblebisi, lezzetinden dolay artan taleple aileler için gelir kayna da oldu.

- Nar gibi kzarana kadar kavruluyor

Yaplan tantmlarla yurt dndan da talep gören, corafi iaret tesciline sahip bu lezzet için yazn çocuklaryla elle hasat ettikleri nohutu harman yerinde toplayan aileler, tamamen kurumas için bir süre tarlada bekletiyor, daha sonra patos makinesinde tanelerine ayryor.

Ardndan 9 numara elekten geçirilen nohutlar, yabanc maddelerden ve krk olanlardan arndrlarak leblebi yapm için mee külü içeren tuzlu su içerisinde halanyor. Halanan nohutlar bu arada sacda kzdrlan, scakl 200 dereceye varan yöreye has beyaz kum içerisine dökülerek nar gibi kzarana kadar kavruluyor. Daha sonra elekten geçirilerek kumundan ayrlan nohutlar souduktan sonra avuç içerisinde ovalanmak suretiyle kabuundan ayrlyor ve An leblebisi olarak tüketime hazr hale getiriliyor.

- Talepte yüzde 100 yüz art

Tarm ve Orman l Müdürü Turan Karahan AA muhabirine, 2017 ylnda corafi iaret tescili alan An leblebisine vazgeçilmez lezzeti ve yaplan tantmlar ile talepte yüzde 100 art olduunu vurgulayarak, böylece ilçe halk için önemli bir geçim kayna saladn belirtti.

An leblebisine olan talebi karlamak amacyla üreticiye sertifikal nohut destei verdikleri ifade eden Karahan, An leblebimizin lezzeti ve kvamyla sofradaki yerini ald günden beri, sürekli bir art trendi içerisinde üretimi devam ediyor. Geçen yl ortalama 600 ton üretilen An leblebisinden youn talep üzerine bin tonun üzerinde üretim bekliyoruz. Corafi iaret belgesini aldmz, lezzetiyle farklln ortaya koyan an leblebimizin dünya sofralarndaki yerini almas için çabalyoruz. diye konutu.

- Daha fazla verim için çalma yürütüyoruz

Karahan, geleneksel yöntemlerle hazrlanan An leblebisinin yapmnn zahmetli olmasndan dolay ailelerin günlük 30 ile 50 kilogram arasnda ürün yapabildiklerini dile getirdi.

An leblebisinin tadn, yörede yetien tüylü nohuttan ve kavrulduu beyaz kumdan aldn vurgulayan Karahan, unlar kaydetti:

Tarladan sofraya gelene kadar zahmetli bir süreçten geçen ama lezzetini tattmz zaman bütün bu zahmetleri unutturan An leblebisini sofralarmzda görüyoruz. An leblebisini tüketen insanlarmz bunu tekrar tekrar talep ediyor. Bizler de kurum olarak bu ürünün piyasadaki kalitesini kaybetmeden üretimini artrmak için geçen yldan itibaren proje kapsamnda çiftçilerimize standard yüksek sertifikal tohum dattk. Bu projemiz üç yl boyunca devam edecek. Ayrca üreticimizin birim alandan daha fazla verim elde etmesi için çalma yürütüyoruz.

- Talep çok, yetiemiyoruz

Leblebi üreticisi Perihan Ergül, farkl illerdeki müterilerden youn sipari aldklarn, bunlar yetitirebilmek için youn mesai harcadklarn belirtti.

Talep çok ama yetiemiyoruz. çünkü insan gücüyle yaplyor. Günde 30 kilogram üretebiliyoruz. Yl sonunda havalar souduunda leblebi sertletii için üretemiyoruz. Onun için ylda ancak 700-800 kilogram yapabiliyoruz. dedi.

Sinan Ergül leblebinin yapmnda kullanlan yöreye has nohut, kum ve mee külünün odun atei üzerinde srl bir lezzet üçgeni oluturduunu belirterek, leblebinin kvamn tutturmann ustalk gerektirdiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git