Lice hafızasını yitirdi!

Lice'de 1947 yılından bu yana kendi köyü başta olmak üzere ilçede yaşanan infazlardan köylerin boşaltılmasına, Lice'nin yakılmasından Lice depremine ve Ceylan Önkol'un öldürülmesi olayına kadar tüm gelişmelere ilişkin günlük tutan Ahmet Tektaş, 90 yaşında yaşamını yitirdi.

Haberler 31.07.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr n Lice ilçesine bal çeper (Xana Kel) Mahallesinde yaayan, 1947 ylndan itibaren ilçede yaanan infazlardan köylerin boaltlmasna, Licenin yaklmasndan, Lice depremine ve Ceylan Önkolun öldürülmesi olayna, Türkiyede yaanan darbeler ve siyasi olaylar gibi ilçede yaanan tüm olaylar defterine not tutan Ahmet Tekta, dün akam saatlerinde tedavi gördüü hastanede 90 yanda hayatn kaybetti. Tektan cenazesi doum yeri olan Liceye bal çeper köyü Puneyn mezrasnda defnedildi.

GERçEKLER YAZDIM LCE DEFTERNE

Licenin hafzas olarak bilinen ve yaanan olaylara k tutan Tektan günlük defterinin Gerçekleri Yazdm Lice Defterine adl belgeseli çekilmiti. 2010 ylnda gazeteci ve yönetmen Ersin çelikin çektii belgesel, birçok yerde gösterildi.

KÖYDE ÖLENLER DOANLARI

Tekta, günlük tutma merakn, 1947 ylnda bizim köyde ayn anda bir kii öldü, biri de dünyaya geldi. Ben de bunu belgelemek istiyordum ama okuma yazmam yoktu. çevreden biraz yardm alarak yazmay örendim ve o günü defterime yazdm. Okuma yazmay askerde örendim. Tezkere alp geldikten sonra bir günlük tutmaya baladm. Köyde ölenleri, yeni doanlar, düünleri, köydeki ilginç olaylar defterime kaydetmeye çaltm eklinde anlatmt.

DEFTERYLE GÖZALTINA ALINMITI

Tekta, 12 Eylül 1980 darbesi, 1975 Lice depremi, bölgede ve Licede yaanan çatmalar, faili meçhul cinayetleri, köylerin yaklmas, Jandarma Bölge Komutan Bahtiyar Aydnn öldürülmesi ve Licenin yaklmasnn yan sra yllarca yaanan bütün gelimeleri defterine yazd. 1997 ylnda köye yaplan baskn srasnda defteriyle birlikte gözaltna alnan Tekta, karakolda Bunlar niye yazyorsun diye sorulur ve defterine el konulur. Gerçek öyleydi onlar yazdm diyen Tekta, srar sonucu defterini geri alr. 90 yanda hayata veda eden Tekta, ardndan koca bir hafza brakt.

Ana Sayfaya Git