Lise öğrencisi alkollü sürücüleri engelleyecek sensör geliştirdi

Adıyaman'da Gölbaşı Anadolu Lisesi öğrencisi Kemal Karagöz, alkollü sürücüyü tanıyarak aracı durduran sensör yaptı.

Haberler 22.03.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kemal Karagöz, Belediye Bakan Yusuf Özdemire tasarlad araç robotunun nasl çalt konusunda bilgi verdi.

Aracn sensörlerle hareket ettiini anlatan Karagöz, eer sürücü alkollü ise aracn kendisini güvenli bir yere park ederek beklediini belirtti.

Aracn çalma sistemi hakknda bilgi aktaran Karagöz, gelitirdii yazlmla aracn uzaktan kontrol edilebildiini, durduunda ise mesaj yoluyla kiinin alkollü olduunu ve konumu, sürücünün belirledii kii ya da kiilere bildirdiini ifade etti.

- Patent bavurusu yapacaz

Gölba Anadolu Lisesi örencisi Karagöz, unlar söyledi:

Aracn tekerlekleri dnda tüm tasarmlar ve yazlmlar bana aittir. Araç içerisine yerletirilen bir sim kart ve uygulama ile araç dardan da kontrol edilebilmektedir. Araç, kiinin alkollü olduunu anlad anda kendisini kenara çekerek park ediyor. Ayrca araç, önüne herhangi bir engel geldiinde kendisini durdurabiliyor. Projemiz gelitirilerek çok çeitli özellikler eklenebilir. Projemize patent bavurusu da yapacaz. Projemi gelitirmemde Anadolu Lisesi Kimya Öretmenim Halil brahim Avcya, Fizik Öretmenim Mehmet Ekiciye ve aileme desteinden dolay teekkür ediyorum.

Belediye Bakan Yusuf Özdemir de projenin önemine deinerek, gençlerin bu çalmalarla kendilerini de gururlandrdn ifade etti.

Özdemir, çalmasndan dolay Kemal Karagöze bir çeyrek altn hediye etti.

Karagöz, projeyle, Malatyada yaplacak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumu (TUBTAK) tarafndan düzenlenecek bölge finallerine katlacak.

Ana Sayfaya Git