"Literatüre girecek türden bir operasyon"

Irak'ın kuzeyinde PKK'nın elebaşılarından KCK yürütme konseyi üyesi "Mam Zeki Şengali" kod adlı İsmail Özden'in etkisiz hale getirildiği MİT ve TSK'nın ortak operasyonu, gerek savunma sanayisinde gerekse kurumlar arası koordinasyonda gelinen başarılı noktayı gösteriyor.

Haberler 18.08.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öretim Görevlisi ve SETA Güvenlik Uzman Murat Aslan Daha önce srail ve ABD ile birlikte anlan önleyici vuru stratejisini Türkiyenin uygulamaya balad açkça anlalyor

Güvenlik uzman Abdullah Aar Dünyadaki muadilleri açsndan çok fiyakal bir operasyon oldu

PKKnn sözde yürütme konseyi üyesinin snr ötesindeki baarl operasyonla öldürülmesi gerek savunma sanayisinde gerekse kurumlar aras koordinasyonda gelinen baarl noktay gösteriyor. Güvenlik uzmanlar, bilinmezi fazla bir corafyada böylesi bir operasyonu her ülkenin baaramayacan belirterek, müterek harekat literatüre girecek türden bir operasyon olarak nitelendirdi.

çileri Bakanlnn Terörden Arananlar Listesinde krmz kategoride bulunan, bölücü terör örgütü PKK/KCKnn sözde yürütme konseyi üyesi ve Irak kuzeyi Sincar sorumlusu Özdenin MT ve TSKnn müterek operasyonu sonucu etkisiz hale getirildii Milli Savunma Bakanlnca yaplan açklamayla duyurulmutu.

Terörle kaynanda mücadele kapsamnda gerçekletirilen operasyona ilikin ortaya çkan görüntüler ise gerek savunma sanayisinde gerekse kurumlar aras koordinasyonda gelinen baarl noktay göstermesi açsndan önem tayor.

Snr ötesindeki harekat, takip edilenlerin üphelenmemesi, her admlarnn anbean izlenmesiyle güvenlik güçlerinin teknolojiyi etkin kullanarak çok gizli operasyon yapabilme kabiliyetinin geldii noktay da gözler önüne seriyor.

Güdümlü mühimmatla donatlan sava uçaklar ve silahl insansz hava araçlar (SHA), Türk Silahl Kuvvetlerinin hava harekatlarnda hedeflerini büyük hassasiyetle vurmasn salyor.

Irakn kuzeyindeki bölücü terör örgütünün elebalarndan birinin etkisiz hale getirildii operasyon, sevk-idare, koordinasyon ve teknolojiyi kullanma açsndan Türkiyeyi bunu baaran birkaç ülkenin arasna yerletiriyor.

- Önleyici vuru stratejisi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öretim Görevlisi ve SETA Güvenlik Uzman Murat Aslan, MT ve TSKnn ortak harekatnn yüksek deerde hedef olarak adlandrlan lider kadro, tesis veya teçhizata yönelik operasyonlarn düzenlenebileceini bir kez daha ortaya koyduunu belirtti.

Hareketli olmasna ramen hedefin etki altna alndna dikkati çeken Aslan, Irakn kuzeyinde gerçekletirilen bu operasyon bir strateji deiikliine de iaret ediyor. TSK ve istihbarat unsurlarmz artk terör örgütünü istedii yer ve zamanda, istedii araçla etkisiz hale getirebileceini bir kez daha gösterdi. diye konutu.

Operasyonu Türkiyenin bölgedeki gücünü yanstmas bakmndan da önemli olarak nitelendiren Aslan, Operasyonla Türkiyenin bölücü terör örgütü PKK ve uzantlarna istedii an müdahale edebilecei ifade edilmi oldu. dedi.

Aslan, operasyonun askeri olarak da birçok anlam tadn belirterek, unlar söyledi:

Türkiyenin SHA ve mühimmat teknolojisini milli imkanlarla gelitirmesinin faydas operasyonel bir sonuçla gösterilmi oldu. Ayrca daha önce srail ve ABD ile birlikte anlan önleyici vuru stratejisini Türkiyenin uygulamaya balad açkça anlalyor. Dier ülkelerin, bu kabiliyeti dikkate almas ve Türkiyenin gerek silah teknolojisi gerek askeri harekat kabiliyeti anlamnda geldii seviyenin bilinmesi gerekiyor.

Ayrca Türkiyenin siyasi kararllnn, askeri ve istihbarat odakl yeteneklerle uygulamaya konulduu görüldü. ABD, ayn stratejiyi Afganistan ve Irakta uygularken neden olduu sivil kayplarla Türkiyenin yapm olduu operasyonda hedefe tam isabet salanmas ve sivil bir kayp olmamas da dikkate alnmal. ABDnin Irakta son dönemde 150 civarnda Irakl sivili bu tip operasyonlar esnasnda yanllkla vurduunun da unutulmamas gerekiyor.

- Literatüre girecek türden bir operasyon

Güvenlik Uzman Abdullah Aar da çok koordineli ve baarl bir operasyonun hayata geçirildiini söyledi.

Operasyon kapsamnda TSK ve MTin uzak bir mesafe ve bilinmezi çok bir alanda baarl i birlii sergilediine dikkati çeken Aar, Bu i birliinin anlk verilerle bir operasyona dönümesi ve bu operasyondan sonuç alnmas terörle mücadele veya askeri literatürde çok fazla deil. ifadesini kulland.

Aar, müterek harekat, literatüre girecek türden bir operasyon olarak nitelendirerek, Dünyadaki muadilleri açsndan çok fiyakal bir operasyon oldu. dedi.

Operasyonu sadece güvenlik kuvvetlerinin arasndaki i birliini deil, sahadaki yerel unsurlarla i birliini de göstermesi açsndan önemli olarak deerlendiren Aar, unlar kaydetti:

Bu harekatn sadece sahadaki bir sözde liderin imha edilmesi deil, buradaki yaplan mücadelenin kamu diplomasisi anlamnda da büyük bir etkisi var. Ayrca operasyonda Türkiyenin 100 kilometrelik ku uçumu bir mesafedeki bilinmezi çok, eriimi az olan bir alanda hareketli hedefe yönelik nokta vuruu var. Sadece bir tek unsurla icra edilmiyor. lk önce vuruyor, ansa brakmyor, takip ediyor, kararl bir ekilde tekrar onu da imha ediyor.

Burada sadece tek bir hava unsurunun deil, çok farkl hava unsurlarnn e zamanl olarak kullanld ve bunun teyidinin yaplarak kamuoyuna açkland bir fotoraf var. Hepsi bir araya geldiinde çok iyi planlanm, uygulanm bir harekat ortaya çkyor.

Terörle mücadelede hayata geçirilen yeni konseptin etkisine dikkati çeken Aar, Bu mücadelenin neticesinde kuvvet çarpanlar ve birleenlerinin devreye girmesiyle terör örgütü PKK, Türkiyenin kendi karasalnda istedii terör etkisini üretemez hale geldi. diye konutu.

Bu nedenle terör örgütünün farkl stratejilere yöneldiini belirten Aar, bölücü terör örgütünün bunda da baarl olamadn, terörle mücadelede çok iyi bir noktaya gelindiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git