Lolaz dürümü

"Kebap diyarı" Şanlıurfa'nın mütevazi lezzeti: "Lolaz dürümü"

Haberler 22.02.2020 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastronomi alannda önemli lezzetleriyle bilinen anlurfada, en az kebaplar kadar mehur börülceden yaplan Lolaz dürümü, kahvaltdan akam yemeine her öünde tercih ediliyor.

Patlcandan sadeye kadar birçok kebap çeidinin maharetli ellerde piirilmesi dolaysyla Kebap diyar olarak bilinen anlurfada, hazrlan dolaysyla Lolaz dürümü kentte gizli kalm sokak lezzeti olarak öne çkyor.

anlurfallarn Lolaz olarak nitelendirdii ana malzemesi börülce olan dürüme, yeil soan, maydanoz, nane, isot (biber), turp, limon, tuz ve baharat giriyor.

Her mevsim tercih edilen dürüm, hazrlan, hazm kolaylatran özellii ve tüketiminin çabukluu dolaysyla itah kabartyor.

Kentin sokaklarnda kahvaltdan akam yemeine kadar her öünde Lolaz dürümü yemek mümkün.

- Atadan dededen kalan yemeimiz

Kentin mehur lolaz dürümcülerinden Ramazan Damar, yaklak 40 yldr tarihi Balklgöl Yerlekesi yaknlarnda sat yaptn söyledi.

Malzemelerini günlük ve taze olarak aldn belirten Damar, kentte birçok lezzetin dürüm yaplarak tüketildiini anlatt.

Lolaz dürümünün hem ekonomik hem de mütevaz bir lezzet olduunu vurgulayan Damar, öyle devam etti:

Hazrlan da tüketilmesi de ksa sürüyor. Yemek, yiyeni gün boyu tok da tutuyor. Özellikle çalanlar için pratik ve ucuz bir lezzet. Atadan dededen devam eden bir yemeimiz. Biz lolaz deriz baka ehirlerde börülce derler. Hzlca ekmek aras yapp satarz. Lolazn yanna taze sebzeleri de koyup, ekmek aras yapp veriyoruz. lgi çok fazla. Sabah kahvaltda balayp akama kadar yenilir, hazm da kolay olunca çok tercih ediliyor.

- Mideyi rahatlatyor

Esnaf smail çalkan da sk sk lolaz dürüm yediini, özellikle Ramazan ustann iini çok iyi yaptn vurgulayarak, Ramazan daynn yapt dürümü çocukluumdan beri biliyorum. Yllardr kendisi burada lolaz satyor. Tercih edilen bir yemek. Kahvaltda olur ölen olur skça yenir. Mideyi rahatlatyor. çindeki yeilliinin taze oluu da cezbediyor. Güzel bir yemek üstelik hem de çok ekonomik. diye konutu.

Halil brahim Güzel de lolaz dürümünün kentin esiz lezzetlerinden biri olduunu, anlurfallar tarafndan skça tercih edildiini belirterek, çok güzel bir yemek. Daha önce ustann babas burada çalyordu o rahmetli olunca yerine kendisi geçti. Sa olsun eli de lezzetli dedi.

Ana Sayfaya Git