Mağara ev'e yerleştiler

Uzun yıllar Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşamını sürdüren 73 yaşındaki Şükrü Kara, huzurlu bir ortamın sağlanmasıyla memleketi Batman'ın Çayüstü köyü Salkımlı mezrasına dönüp doğduğu mağarayı düzenleyerek eve dönüştürdü.

Haberler 23.07.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yllarca Balkesirin Edremit ilçesinde yaayan 73 yandaki ükrü Kara, memleket hasretiyle döndüü Batmann çayüstü köyü Salkml mezrasnda doduu maaray düzenleyerek, hayalindeki eve dönütürdü.

1970li yllarda önce Batmana, daha sonra Edremite göç eden ükrü ve Bedia Kara çifti, 10 çocuu ve saysn hatrlamad torunlar ile gurbette 30 yl yaamn sürdürdü.

Huzurun saland memleketine 2001 ylnda ei ile dönü yapan Kara, Dicle Nehri kysndaki yaklak 800 rakml dada bulunan doduu, ev olarak kullanlan ancak zamanla tahrip olan maaray yapt çalma ile 10 metrekaresi mutfak, 35 metrekaresi salondan oluan 45 metrekarelik yeni bir ev haline getirdi.

Dardan bakldnda betonarme bir görünüme sahip maara evin çevresinde bir bahçeye de oluturan Kara, burada sebze, meyve, tavuk ve keçi yetitiriyor.

Doduu evde doal bir yaam süren, yaknlarda yine maaradan düzenlenen bir evde yaam süren aile ile komuluk yapan Karann arzusu, ömrünün sonuna kadar memleketinde yaamak.

ükrü Kara, yapt açklamada, doduu köyü hiçbir yere deimeyeceini söyledi.

Huzurlu bir ortamn salanmasyla köyüne geri döndüünü ifade eden Kara, Bu maarada dodum. 1971 ylnda buradan ayrldk. 8 yl sonra da Balkesirin Edremit ilçesine göç ettik. Oraya yerletik, çoluk çocuk çalmaya baladk. çocuklarm, gelinlerim, torunlarm hala oradalar. 30 yl sonra köye geldim. Devlet, Köyünüze dönün. dedi, doduum köye geri döndüm. dedi.

Hasret ite, doduum maaraya getirtti beni. Allah nasip ederse ömrüm doduum bu maarada bitecek. Buray hiçbir yere deimem. Burann suyu, ekmei farkl, burada huzur var. diyen Kara, Edremitte yllarca akrabalarndan, yaknlarndan dostlarndan uzak kaldn vurgulad.

- Devletimiz sa olsun, her eyimiz var

Kara, memleketinde mutlu bir yaam sürdüünü dile getirerek, köyde, mezrada herkesin birbirini tandn, selamlatn, akrabalar, hemehrileri ile bir arada olduunu aktard.

Maara evlerinde misafirlerini arladklarn anlatan Kara, gün boyu yetitirdii meyve, sebze ve hayvanlarla ilgilendiini belirtti.

Kara, yllar sonra hayal ettii bir yaama kavutuuna iaret ederek, doduu yerde ölmek istediini ifade etti.

Gurbette hep memleket hasreti çektiini kaydeden Kara, Hayalimde buraya geri dönüp, bir ev yapmak vard. çok ükür geldim ve evimi yaptm. Elektrik, suyumuz, televizyonumuz var. Devletimiz sa olsun, her eyimiz var. Maarada veya damda yatyoruz. Maara kn scak, yazn ise serin. diye konutu.

- Tek özlemi evlatlar ve torunlar

Karann ei 75 yandaki Bedia Kara da 1970 ylnda gelin olarak geldii köydeki maaraya 10 çocuk annesi olarak döndüünü söyledi.

Köyde yaamann çok güzel olduunu ancak Edremitte brakt çocuklarn özlediini ifade eden Kara, tek isteinin çocuklar ve torunlaryla köyde yaamak olduunu aktard.

Kara, Burada hayat güzel ama yalandk artk. yapmakta güçlük çekiyorum. Tek isteim Edremitteki çocuklarmdan, torunlarmdan bazlarnn yanma gelmesi. çocuklarm, torunlarm çok özledim. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git