Maden kayıyor

ELAZIĞ'ın dağ yamacında kurulu ilçesi Maden'de, Fırat Üniversitesi tarafından yapılan incelemede, kaymakamlık ve belediye binasının da bulunduğu bölgede 'ciddi heyelan riski' oduğu belirlendi.

Haberler 03.01.2018 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adn ilçeden çkan bakr madeninden alan ve bir dan yamacnda bulunan Maden ilçesinde, belediye tarafndan Elaz Frat Üniversitesi Jeoloji Mühendislii Bölümünden ilçedeki heyelan riski ile ilgili inceleme yaplmas istendi. Talep üzerine yaplan inceleme ve ölçüm sonuçlarn raporu belediye ve kaymakamla teslim edildi.

Yaptklar inceleme ve ölçümler konusunda bilgi veren Jeoloji Mühendislii Bölüm Bakan Prof. Dr. Ahmet amaz, Maden belediye bakanmzn talebi üzerine Madende bir çalma yaptk. Yaptmz çalmann sonucunda ölçümler yaptk ve bir rapor hazrladk. Bu rapor dorultusunda Maden ilçesinin baz bölgelerinde heyelan riskinin olduunu belirledik. Bu raporu hem belediye bakanmza hem de kaymakammza verdik dedi.

CDD BR HEYELAN RSK VAR

Yaplan çalmalar sonucunda bölgede ciddi bir heyelan riskinin olduunu ifade eden Prof Dr. amaz, Yaptmz ölçümler sonucunda böyle bir kanaate vardk. Yüzeyden 10-15 metre derinlikte bir kayma yüzeyi boyunca bölgede bir hareketin varln belirledik. Madende ciddi bir heyelan riskinin olduunu söylüyoruz dedi. Olas bir heyelann Madenin tamamn etkilemeyeceini ifade eden Prof.Dr. amaz, Heyelan lokal bir alan etkiyecek. Madenin Cami Kebir Mahallesini etkileyebilir. Heyelan durdurmak için bir takm önlemler almak mümkün. Özellikle fore kazk ve istinat duvarlar ile önlem alnabilir. Ancak heyelann boyutlar oldukça büyükdedi.

HEYELAN BÖLGESNDE MADEN BELEDYES VE HÜKÜMET KONAI VAR

Acilen çalmalarn balamas gerektiini dile getiren Frat Üniversitesi Jeoloji Mühendislii Bölüm Bakan Prof. Dr. Ahmet amaz, Heyelann etkileyecei yerde Maden Belediyesi ve Hükümet Kona da bulunuyor. Ayrca ahslara ait binalar var. Bu mahallenin boaltlmas gerekiyorsa hemen boaltlmal. K ve bahar dönemlerinde bölgenin meteorolojik olarak yal bir döneme gireceini kabul edecek olursak bu dönemde baz risklerin artacan söyleyebiliriz. çünkü, heyelann suyla birlikte hareketi artaca için devam edecektir. nallah bu tür riskler ile karlamayz dedi.

Ana Sayfaya Git