Maden suları insan psikolojisine iyi geliyor

Doğru beslenme kuralları; sağlıklı bir yaşam için olduğu kadar, insan psikolojisi için de vazgeçilmez bir değer taşıyor. Uzm. Psikolog Sinem Büşra Bekçi, “Mineral ve magnezyum yönünden zengin içerikleriyle sağlıklı bir yaşama sayısız katkılar sunan maden suları, insan psikolojisi üzerinde de olumlu etkiler yapıyor” dedi.

Haberler 17.02.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her yatan bireyin; fizyolojik saln koruyabilmesi kadar, psikolojik saln da koruyabilmesi için doru beslenme kurallarna uygun bir yaam tercih etmesi büyük önem tayor. Özellikle vücut fonksiyonlarnn salkl bir ekilde yerine getirilmesi ve yaamn sürdürülebilmesi için gerekli olan mineral ve vitamin gibi temel elementler, salkl yaamn vazgeçilmez unsurlar olarak öne çkyor.

Enerji salayan birçok mekanizmada düzenleyici bir görev üstlenen minerallerin biyolojik salk için tad kritik role benzer ekilde, olumlu bir psikoloji için de oldukça gerekli olduunu söyleyen Uzm. Psikolog Sinem Büra Bekçi, Bilim insanlarnn minerallerin bilisel performans, öznel ruh hali ve enerji düzeyindeki etkilerini inceledii bir çalmada, mineral destei alan katlmclarn daha fazla fiziksel ve zihinsel dayanklla sahip olduu tespiti ortaya kondu. Benzer bir ekilde magnezyumun da ruh halini düzenleyen bir nörotransmiter olan serotoninin yeterli seviyede salglanmasna destek salad yaplan aratrmalarla kantland diye konutu.

MAGNEZYUM EKSKL PSKOLOJK SORUNLARI TETKLYOR

Magnezyun eksikliinin psikolojik sorunlar tetiklediini ifade eden Bekçi, Özellikle üç binden fazla enzimin fonksiyonlarnn yerine getirilmesi için gerekli olan ve vücudun kendi bana üretemeyip dardan besin yoluyla alabildii magnezyum minerali, insan psikolojisi üzerinde olumlu katklar salayabiliyor. Magnezyum eksikliinin; depresyon, kronik yorgunluk sendromu, obezite, anksiyete, dikkat eksiklii hiperaktivite bozukluu (DEHB), otizm, uyku problemleri ve cinsel salk sorunlar gibi yaam kalitesini düüren ve insan psikolojisine olumsuz etkileri olan birçok rahatszl tetikledii biliniyor dedi.

DEPRESYON TEDAVSNDE MAGNEZYUMUN ROLÜ BÜYÜK

Depresyon tedavisinde de magnezyumun büyük rol oynadn söyleyen Bekçi, Dünya genelinde 350 milyon kiide görüldüü tahmin edilen depresyon çamzn en sk rastlanan psikolojik rahatszlklarndan biri olarak tanmlanyor. Ortalama her 20 kiiden birini etkileyen depresyon; süreklilik tayan hüzün, karamsarlk, suçluluk duygusu, artan yorgunluk hali, uyku düzensizlikleri, yeme düzensizlikleri, özgüven eksiklii, cinsel etkinlik deiiklikleri, hayattan zevk alma yetisinin kayb gibi rahatszlklar harekete geçiriyor. Özellikle pandemi döneminde kapal alanlarda geçirilen zamanlarn uzamasyla depresyon vakalarnda bir art görülüyor. Magnezyumun depresyon üzerindeki etkileri incelenen bir aratrmada her öünde ve yatmadan önce alnan magnezyum takviyesinin depresyon tedavisinde iyiletirici özellikte olduu saptamas yaplyor. Örencilerin beslenme durumlar ve depresyon ilikisinin incelendii bir dier aratrmada da magnezyum, potasyum, kalsiyum ve demir gibi maden suyunun içeriindeki minerallerin depresyon tans alan örencilerde düük bulunduu ortaya konuyor diye konutu.

MAGNEZYUM VE MNERAL DESTE SALIYOR

Bekçi, insan vücudunun ihtiyac olan minerallerin ve magnezyumun besin yoluyla alnmas, bedensel ve ruhsal iyilik halini desteklediine dikkat çekti ve sözlerini öyle tamamlad:

çerdii mineral ve magnezyumla maden sular, insan vücudundaki çeitli mekanizmalarda birçok farkl görev üstlenerek, insan psikolojisi üzerinde olumlu etkiler yaratyor. Bu nedenle farkl çeitleri bulunan maden sularnn içerdii mineral konsantrasyonuna göre, vücut üzerindeki etkileri de deiiklik gösteriyor. Kzlay çecekin Afyonkarahisar ve Erzincanda ilettii maden suyu sahalar, mineral ve magnezyum yönünden zengin içerikleriyle tüm Türkiyeye salk alamaya devam ediyor. Piyasada yer alan farkl ürünlerle kyaslandnda Kzlay Maden Sularnn 3bin 480 mg/l toplam mineral deeriyle Afyonkarahisar ve 317 mg/l magnezyum deeriyle de Erzincandaki kaynaklar ön plana çkyor.

Ana Sayfaya Git