Mağaralar açık hava müzesine dönüştürülüyor

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Şanlıurfa, yer üstü güzelliklerine irili ufaklı 133 mağarayı da ekleyerek turizmde daha da ön plana çıkmaya hazırlanıyor.

Haberler 07.12.2017 - 12:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Köklü tarihi ve doal güzellikleriyle yerli ve yabanc turistlerin skça tercih ettii kentlerin banda gelen anlurfa, tarihi ve mistik yapsnn yan sra yer alt zenginliiyle de dikkati çekmek istiyor.

Kentte, bir projenin temel kazlar srasnda bulunan, Roma dönemine ait sarayn tabanna ilenen Savaç Amazon Kraliçeleri mozaiklerinin yaknlarnda bulunan gecekondularn yklmasyla gün yüzüne çkarlan maaralarn da turizme kazandrlmas için gün saylyor.

Roma, Bizans ve Kral Abgar döneminden kald tahmin edilen kaya mezarlarn da bulunduu bölge, aslna uygun bir atmosferde ziyarete açlmaya hazrlanyor.

anlurfa Valilii ile Büyükehir Belediyesi i birliiyle ortaya çkarlan tarihe tanklk etmi 133 maarada, restorasyon çalmalar hzla sürüyor.

- Tam bir nekropol alan

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Nihat çifti, AA muhabirine yapt açklamada, kentin turizmden hak ettii pay alabilmesi için youn çaba gösterdiklerini söyledi.

Türkiyenin arkeolojik öneme sahip kentlerinden birisinin de anlurfa olduunu ifade eden çiftçi, Halepli Bahçe havzamz tam bir nekropol (mezarlk) alandr. Milattan sonra birinci, ikinci ve üçüncü yüzylda ortaya çkm bir alandr. Biz bu alann çok zengin olduunu biliyoruz. Bize bunu bilim ve tarih de gösteriyor. Dolaysyla belediyemizin kadrolar, Kzlkoyun Projesiyle 62, Kale Etei Projesiyle 71 maaray gün na çkard. Bu maaralarn temizlikleri yapld. çerisindeki nitelikli tarihi eserler arkeoloji müzesine tand. Az nitelikli olanlar ise maara içerisinde sergilenecek. diye konutu.

- anlurfa maaralar ehridir

Maaralarn restorasyonu esnasnda yeni mozaiklere de rastlandn vurgulayan çiftçi, söz konusu maaralarda aydnlatma çalmas da yaplarak eserlerin yerinde daha net bir ekilde görülme imkannn salanacan dile getirdi.

çiftçi, ziyaretçilerin maaralar tek tek gezebilme imkan bulacan aktararak, anlurfaya gelen ziyaretçiler, maaralarn içinde ve dnda yürüyerek, zaman geçirebilecek. O dönemleri yaayabilecek, o dönemlerle ilgili bilgi sahibi olabilecek. Burada yaayan medeniyetlerin yaam tarzlarn örenecek. anlurfann kültürel ve arkeolojik varlk anlamnda çok daha zengin bir il olduunu biliyoruz. Bizim bunu da iyi sergilememiz ve sunmamz lazm. anlurfa maaralar ehridir, bunu biliyoruz. Fakat biz bu maaralar turizme sunmalyz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git