Mağdur kadınlar "kadın polise" ifade vermek istiyor

Adalet Bakanlığınca şiddet mağduru kadınlar ile çeşitli meslek mensuplarıyla görüşmeler yapılarak, hazırlanan araştırma raporuyla mağdur kadınların, erkek polis memurlarına ifade vermeye çekindikleri belirlendi.

Haberler 11.01.2017 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrmaya katlan hakim, savc ve avukatlar çocuk Polisi gibi ayr çalan Kadn Polisi biriminin oluturulmas teklifini sundu.

Adalet Bakanlnca üç ildeki iddet maduru kadnlar ve çeitli meslek mensuplaryla görümeler yaplarak hazrlanan raporla madur kadnlarn, erkek polis memurlarna ifade vermeye çekindikleri belirlendi.

Adalet Bakanl Madur Haklar Daire Bakanlnca kadna yönelik iddetin ortaya çkard sonuçlarn madur haklar açsndan ele alnmas ve suç maduru kadnlarn adli süreçte karlatklar güçlüklerin tespit edilmesi amacyla aratrma yapld.

Madur Haklar Daire Bakanl, aratrma kapsamnda Ankara, Mula ve Samsunda belirlenen 30 iddet maduru kadnla bireysel görümeler gerçekletirdi. Bunun yan sra 14 hakim, 14 Cumhuriyet savcs, 8 avukat, 18 zabt katibi ile mübair, 20 polis memuru, 20 jandarma personeli, 36 sosyal hizmet uzman ve psikolog olmak üzere 130 meslek mensubuyla da görümeler yapld.

Aratrmann ardndan Adli Süreçte Madur Kadnlar balyla hazrlanan raporda ise yaplan görümeler sonrasnda yaplmas gereken yeni düzenlemelerin ve kadnlarn yaadklar sorunlarn alt çizildi.

- Madur kadnlarn talepleri alnd

Hazrlanan rapora göre, kadnlar, ifade alan memurun erkek olmamasn talep etti. fade srasnda çok sayda polis memurunun ayn ortamda bulunmasndan da rahatsz olduklarn belirten kadnlarn, özellikle cinsel istismarn söz konusu olduu durumlarda yaananlar, erkek polis memurlarna anlatmakta zorluk çektiklerine raporda yer verildi.

Adli süreçle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadklarn, bazen dilekçe bile yazmakta zorlandklarn ifade eden iddet maduru kadnlar, soruturma ile dava süreçlerinde hakim ve savclarn tutumlarndan ise genel olarak memnun olduklarn kaydetti.

- Kadn Polisi birimi kurulsun

Raporda ayrca, iddet maduru kadnlarn, adli sürecin hzlandrlmas, olaydan itibaren avukat salanarak, hukuki destek verilmesi, boanma davas açabilmek için devletin dosya masraf ve vekalet ücreti almamas, cezalarn caydrc olmas, hayati tehlikesi olan kadnlar koruyacak ek önlemler alnmas, kadna yönelik iddet konusuyla çalan personelin eitilmesi gibi beklentilerinin olduu da yer ald.

Aratrmaya katlan hakim, savc ve avukatlar ise kadna yönelik iddet konusunda çalan mahkeme ve savclarn bulunmas, kadna iddet olaylarnda gizli tank dinlenmesi gibi öneriler sundu. Hakim, savc ve avukatlar, çocuk Polisi gibi ayr çalan Kadn Polisi biriminin kurulmasn teklif etti.

Ana Sayfaya Git