Mahareti yüksek!

Elazığlı tespih ustası Uğur Gündoğan, eski bıçak, kaşık ve çatal saplarını işleyerek tespihe dönüştürüyor.

Haberler 09.09.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçük yalarda merak üzerine yapmn internetten örendii tespih yapmn kurduu 10 metrekarelik atölyede sürdüren 35 yandaki Gündoan, unutulmaya yüz tutmu eski çatal, kak, bçak saplarna yeniden hayat vererek, tespih yapyor.

Koleksiyoncular tarafndan toplanan eski malzemeleri ebatlarna göre ileyerek l l tespihlere dönütüren Gündoan, küçüklüünden beri babasndan ve çevresinden gördüü tespihlere kar hep ilgisinin olduunu söyledi.

çevresinde tespih ustas olmad için internette görüntüleri izleyerek tespih yapmn örendiini belirten Gündoan, ürettii tespihleri önce çevresine hediye ettiini, daha sonra meslei haline geldiini kaydetti.

Yapt tespihlere çevresindekilerin büyük ilgi duyduunu kaydeden Gündoan, beenildikçe kendisini bu alanda gelitirdiini bildirdi.

Koleksiyoncularn atölyeye sürekli eski malzemeler getirdiini, bu malzemeleri tespihe dönütürdüünü ifade eden Gündoan, öyle konutu:

Son dönemlerde eski bçak, kak, çatal saplarndan tespihler yapyoruz. Tespihin sanat anlamnda hikayesinin olmas ustann elinde ekle dönümesinin ardndan dua taneleri haline gelmesi koleksiyoncular tarafndan çok seviliyor. 1940l yllarda zengin ailelerinin sofralarn süsleyen çatal ve kaklarn baln tespihe dönütürüyorum. 1940l yllarda katalin üzerinde bçak, kak, çatallar zengin sofralarnda bulunacak bir aksesuar olarak üretilmi, zengin ailelerinin özel günlerinde kulland eyalar olarak kullanlm.

Bugün de antika deeri ve bekledikçe sert bir hal aldndan dolay tespihi çok güzel oluyor. Koleksiyoncular dünyann birçok yerinden bu eski malzemeleri toplayarak bizlere getiriyor. Biz de bunlar sanata dönütürerek dua taneleri haline getiriyoruz. Yaptmz tespihleri koleksiyonculara teslim ediyoruz. Geçmiin zengin sofralarn süsleyen bçak, kak, çatal saplar bugün tespih olarak kullanlyor.

- Yurt dna kargoyla gönderiyor

Yaptklar tespihlere yurt dndan da ilgi gösterildiini aktaran Gündoan, sipari üzerine kargoyla Almanya, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri ile Arap ülkelerine tespih gönderdiklerini bildirdi.

Gündoann müterisi Cokun Albayrak da tespihlere kar büyük bir ilgisinin olduunu belirterek, Almanyadan temin ettii eski bçak, çatal ve kak saplarn Gündoana tespih yapmas için verdiini söyledi.

Albayrak, Tespihimi aldm. Gerçekten çok güzel olmu. dedi.

Ana Sayfaya Git