Malatya'dan evine geldi!

Şampiyon yarışı 10 saat 30 dakikada tamamladı. 5 bin lira değerindeki kuş yarışı 10 saat 30 dakikada birinci tamamladı. Sporcu gibi yarışlara hazırlanan posta güvercinleri göz kamaştırıyor.

Haberler 17.04.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 21 Diyarbakr Posta Güvercin Sevenler Dernei tarafndan düzenlenen 12 etapl yarmann Malatyada braklan 2inci etabn 5 bin Türk liras deerindeki Ahmet Kayann güvercini birinci olarak tamamlad. Malatyadan braklan güvercinler beslendikleri dama ulamak için kanat çrparken, 10 saat 30 dakikada beslendii dama ulaan Ahmet Kaya isimli vatandan güvercini yarmay birincilikle tamamlad.

21 Diyarbakr Posta Güvercin Sevenler Dernei, fiyatlar 250 lira ile 20 bin lira arasnda deien posta güvercinlerine yönelik yarma düzenledi. 12 etapl yarmann 160 kilometrelik Malatya Beyler Ua etab için 2 bin 200 güvercine çip ve numaralar yerletirildikten sonra Malatyadan brakld. 59 güverciniyle yarmaya katlan Ahmet Kayaya ait 5 bin Türk liras deerindeki ku yarmay 10 saat 30 dakikada tamamlayarak 2inci etab birincilikle tamamlad. Dernek üyesi ve yarmac Ahmet Kaya, Malatya etabna 21 Diyarbakr Posta Güvercin Sevenler Dernei olarak 2 bin 200 ku gönderdiklerini söyledi. Kaya, 60 kuumun arasndan bir tanesini çekip 59 tane gönderdim. Kularmla 3 kupa aldm. Geçen sene de böyle baarlar yapmtk zaten. Tesadüf deildi, bekliyorduk. çünkü geçen senede yaptmz baarlardan dolay derecelerimiz var dedi.

Sporcu gibi uçua hazrlanan posta kular

Bakmlarna en az iki saat zaman ayrdn aktaran Kaya, sözlerine öyle devam etti:

Diiler ayr erkekler ayr iki saat uçuruyoruz. Yemlerimiz hep Avrupadan gelir Türkiyeye, Türkiyeden Diyarbakra. yi bir bakm yapyoruz, masrafl bir itir ama güzel bir hobidir. Bu ii severek yapyorum, az ku besliyorum, kaliteli ku besliyorum. Bu yartrdm kularn anne babalar hepsi uçmu ku, 1000 kilometre, 930 kilometre hava, hepsi dereceli kular. 10 çift anne baba var, fazla ku yok bende. Kiminin kümesine gider bakarsn 100 tane ku var damzlk. Bende öyle yok, 10 tane erkek 10 tane dii iki çift yavru alrm ayrrm sonraki seneye kadar ondan daha yavru almam ve denerim hangisi kaliteliyse onunla devam ederim. Kalite olmayanlar diskalifiye ederiz, beslemeyiz. Hiç bir arkadaa da vermem beni Diyarbakrda tanyan da tanr, dnda da tanr. Hiç bir insana iyi damzlk ku vermemiim. imdi sabahlar 35 dakika, akamlar 35 dakika uçurarak bu kular altryoruz. Normalinde 2 ay yarlara kala biz bunlar tam bir sporcu performansnda yiyecekleri, içecekleri sabah akam veriyoruz, sabah akam uçularn yapyoruz. Genel bir tedavi yapyoruz, üst solunumuna baktryoruz daha öncesinde de 6 ayda bir yllk alarn yapyoruz ve ondan sonras hiç ilaca girmeyiz. Sadece katk maddeleri veririz, ama yemleri özel bakmldr. Sabah uçurup kapatrz sporcu gibi dinletiyoruz, akam uçuu gelene kadar hiç karmayz. Akam uçuundan sonra yemleyip kapatrz. 5 gün bunu sürekli yaparz 6nc gün dinlendiririz ve dernee teslim ederiz. 6nc gün yola çkar, 7inci gün ku salnr.

Ana Sayfaya Git