Malkoç'tan ÖSYM'nin "15 dakika kuralı" açıklaması

"Gerekli incelemeler yapılıyor, ÖSYM ile ilgili yazışmalar oldu. Bu arada sınav sonuçları açıklandı. Önümüzde de yeni müracaatlar alınacak"

Haberler 01.04.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu Badenetçisi eref Malkoç, ÖSYMnin snav balama saatinden 15 dakika önce snav binalarnn kapatlmas kararna ilikin gerekli inceleme ve yazmalarn yapldn belirterek, Biz idareden cevabn hzlanmas için gerekli görümeleri, temaslar yaptk. dareden istediimiz belgeler, bilgiler geldiinde de karar en ksa zamanda hukuka uygun bir ekilde açklayacaz. dedi.

Malkoç, Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn makamnda ziyaret etti. Malkoç ve Yalçn, ziyaret öncesinde basn mensuplarnn gündeme ilikin sorularn yantlad.

Malkoç, 12 Martta yaplan Yükseköretime Geçi Snavnda (YGS) adaylara 15 dakika önce snav binalarnda bulunma zorunluluu getirilmesi nedeniyle maduriyetlerin olutuuna ilikin soru üzerine, dare kural koymakta hakldr. Buna kimsenin bir ey söylemesi söz konusu deil. Yalnz kamu gücünü kullanan idareci arkadalar, kurallar koyarken temel hak ve özgürlüklerin önüne engel koymamal, kstlama getirmemelidir. diye konutu.

Bir insan haklar kurumu olarak olaylara böyle baktklarn vurgulayan Malkoç, Anayasann 42nci maddesinde eitim ve öretim hakknn temel haklar arasnda yer aldn anmsatt.

Malkoç, unlar söyledi:

Snava girecek olan yavrularmz, Snav saat 10.00da diyorlar, biz snav saatine 14 dakika kala geldik, snava giremedik. Bu, bir hak kaybdr. diyorlar ve müracaatlarn yaptlar. Gerekli incelemeler yaplyor. ÖSYM ile ilgili yazmalar oldu. Bu arada snav sonuçlar açkland. Önümüzde de yeni müracaatlar alnacak. Biz, idareden cevabn hzlanmas için gerekli görümeleri, temaslar yaptk. dareden istediimiz belgeler, bilgiler geldiinde de karar en ksa zamanda hukuka uygun bir ekilde açklayacaz.

YGSde kapdan dönmek zorunda kalan örencilere yönelik kamera kaytlar ve basna yansyan görüntüler olduunu hatrlatan Malkoç, snava gitmedii halde Hakkm zayi oldu. diyenler de olabileceini, bu ayrmn iyi yaplmas gerektiini kaydetti.

- Karar en ksa zamanda açklayacaz

Malkoç, 2 Nisanda da Yabanc Dil Snav var. Arkadalarn bize intikal ettirdiklerine göre, ayn kural ÖSYM burada da iletecekmi. Kural koyma hakkn yasalar onlara vermi. Arkadalarn dikkat edecei husus udur: Bu kurallar koyarken snava girecek insanlarn temel haklarndan olan haklar sekteye uratmamalar, bunun alann daraltmamalar, bu eitim-örenim hakkn kullanmalarn engelleyecek kurallar koymamalar gerekir. ifadelerini kulland.

Türkiyede yaplan her eylem ve ilemin denetim kurullarna intikal ettiine dikkati çeken Malkoç, sözlerini öyle sürdürdü:

Kamu Denetçilii Kurumuna intikal eder, belki yargya intikal eder. Yarg da bu hassasiyetle bakar. Kamu Denetçilii Kurumu olarak da biz bu hassasiyetle bakyoruz. Kural konulmal, ÖSYM hakikaten Türkiyede baarl ilere imza atyor hatta dünyada da örnei olmayan güzel çalmalar yapyor ama bu güzelliklerini mutlaka insanlarn önünü açarak artrmal, tkayarak yapmamal.

Malkoç, YGSye 15 dakika uygulamas nedeniyle giremeyen gençlerin durumunun ne olacana yönelik soruya ise Hukukun içinde mutlaka her eyin çözümü vardr ama u anda ihsas- rey niteliinde açklama yapamayacaz. Arkadalarmz gereken çalmay yapyor. Karar en ksa zamanda açklayacaz ama baz belgelerin ve bilgilerin idareden bize intikal etmesi gerekiyor, onlar bekliyoruz. eklinde yant verdi.

Ana Sayfaya Git