Manevi islah!

Bağımlılıkla mücadelede biyolojik tedavinin yetersiz kaldığına dikkat çeken Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, bunun yanında manevi rehabilitasyonun şart olduğunu belirtti.

Haberler 07.12.2019 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei Bakan Yahya Öger, bamllkla mücadelede tedavi yöntemleri kapsamnda manevi rehabilitasyonun da uygulanmas gerektiini ifade ederek, bata aile olmak üzere toplumun üzerine düen görevler hususunda önemli hatrlatmalarda bulundu.

Dünyann bamllkta hzl bir ekilde uçurumuna doru yol aldna dikkat çeken Öger, dünya nüfusunun hzlanmas ve teknolojinin ilerlemesi ile beraber manevi boluktan kaynakl olarak uyuturucu kullanmnn maalesef dünyann her tarafnda çok ciddi manada arttn söyledi.

Dünya Salk Örgütünün 2017 verilerine göre, dünyada 271 milyon kiinin uyuturucu kullandn hatrlatan Öger, Bu çok büyük bir orandr. 2009-2017 arasnda dünyada, uyuturucu kullanmnda, yüzde 30a yakn bir art var. Tedavi noktasnda; 2016da 30 milyon civarnda baml varken, 2017de 35 milyona yakn bamlnn tedavi olduunu görüyoruz. u anda ciddi manada dünyada, uyuturucu kullanm ile ilgili bir boluk ve hengme var. dedi.

Madde kullanm yann dünyada yüzde 5,95inin 15 ile 64 ya aralnda rastlanldn aktaran Öger, Türkiyede uyuturucu kullanm özellikle son 20-25 yldr ciddi manada bir arta sahip olduunu görebiliyoruz. Türkiyenin nüfusunun da TUBMin verilerine göre yüzde 3,5e yakn olduu bir hakikati var. Tabi ki bu resmi istatistik bir bilgi, ama resmiyete yansmayan oran çok daha fazladr. ifadelerini kulland.

Öger, Diyarbakra baktmzda, bir basamak daha üstte. Uyuturucu kullanm verilerini paylarken amaç bir bölgeyi ya da memleketi kötülemekten ziyade, bu illete bütün dünyann duçar olduunu, pençesinde kvrandn göstermektir. eklinde konutu.

Uyuturucu kullanmnn sebeplerinden biri manevi boluktur

Uyuturucu temininde, küçük çocuklarn bile eriebilme imkanna sahip olduuna ahit olabildiklerinin altn çizen Öger, Mesela ilkokul çocuunun neredeyse uyuturucu satmaya ya da temin etme noktasnda alet olabildiini görebiliyoruz. Uyuturucu kullanm toplumun her kesiminde vardr. Tabiri caizse 7den 70e, bu ie bir ekilde bulam kullanc veya satc olarak bir insan profili ile kar karya kalabiliriz. diye belirtti.

Uyuturucu kullanmnn sebeplerine de deinen Öger, Gençler arasnda özenti, merak, bir gruba aidiyet, dlanmlk, aile içerisinde iletiim kopukluu ya da hedefsizlik problemi var. çünkü, çocuklarn gelecee yönelik hedefleri maalesef yok. Bana sorarsanz en büyük kayplardan bir tanesi de manevi boluktur. Sebeplere baktmzda ise, ekonomik skntlar, ailevi problemleri ve dersteki baarszlklar uyuturucu kullanmaya sebep olarak gösterenler var. Sebepler ne olursa olsun çözüm noktasnda kendinize bir profil veya yol çizmezseniz bu hastala duçar olur, batakla batar ve bu girdapta maalesef yok olursunuz. dedi.

Aile, çocuunu hayata hazrlama noktasnda at yar mantyla yetitirmemeli

Bata aile olmak üzere toplumun üzerine düen görevleri hatrlatan Öger, Bu girdabn içine girmeme noktasnda bize düen görevler var. Mesela, aileye düen görevler; ailenin çocuunun gittii ortamlar bilmesi, kiminle arkadalk yaptn, mesai geçirdiini, nereye takldn ve okul içi-okul d durumunu irdelemesi lazm. ayet çocuundan üpheleniyorsa, çocuunu takip etmesi lazm. Madde kullanm emareleri ba göstermise, çocuunun takld ortamlar incelesin, arkadalarn tansn ya da çocuun gittii kafeleri örenmesi gerekir. ifadelerini kulland.

Öger, çocuu hayata hazrlama noktasnda bir at yar mantyla beslemesin ya da yetitirmesin. Hayatn kendisine zorluklar getireceini, problemlerin olabileceini ve bu zorluklarla ba etmenin yollarn da ayn zamanda çocuklarna göstersin. Bu konuda öretmen ve din görevlilerimize ciddi manada görevler düüyor. Bu konuda Yeilayn Türkiye bamllkla mücadele eitiminde öretmenlerle ilgili bir çalmas var. Din görevlileri noktasnda, özellikle cami cemaatinin bilinçlendirilmesi, hutbeler ve vaazlarda, Kuran kurslarnda bir eitimin verilmesi lazm. eklinde konutu.

Madde satclarna kar toplumun bir reaksiyon göstermesi lazm

Uyuturucu kullanmak bir camiann çocuklarn kulland bir madde olmadn vurgulayan Öger, Maalesef, çok rahatlkla söyleyebilirim ki dindar ailelerin çocuklar da bir ekilde bu ie ulamlardr. Dolaysyla, bu anlamda önleyici bir çalmann hocalarmz tarafndan yaplmas gerekir ama en önemlisi mahalle sakinlerinin ya da o toplumun bir reaksiyon göstermesi lazm. Bir mahallede uyuturucu kullanlyorsa ya da birileri bu iin satcln yapyorsa mahallelinin buna tepki göstermesi, göz yummamas gerekir. diye belirtti.

Aile içerisinde sigara kullanmnn madde bamll üzerinde büyük etkisi olduunu söyleyen Öger, Sigara kullanmnda, bugün itibariyle Türkiyede bütün sigara paketlerinin ekli, emali, rengi bir oldu. Ebeveynler sigara kullanmama noktasnda dikkat etmelidirler. Eer ebeveyn skntsn bertaraf etmek için sigara kullanyorsa, ayn insanlarn çocuklar yarn skntlarn bertaraf etme noktasnda uyuturucu kullanabilirler. Örneklik tekil etme açsndan, sigara ile ilgili ciddi manada ebeveynin kendini düzenlemesi, hizaya çekmesi ve bununla beraber çocuuna örneklik tekil ederken elindeki var olan doneleri de olumlu sunmas lazm. dedi.

Uyuturucu kullanan insanlarn çou daha önce sigara kullanmlardr

Uyuturucu kullananlarnn çounun daha önce sigara kullandklarn belirten Öger, çünkü problemler var oldukça kullanlan maddenin türevi de deiebiliyor. Bu anlamda ebeveynlere ciddi manada i düüyor. Bu girdap sadece bireysel deil, toplumsal bir hastalktr. Zarar sadece kullancnn kendisine deil, ayn zamanda ailesine, çevresine ve hatta toplumun hepsinedir. ifadelerini kulland.

Uyuturucu kullanan çocuun fiziksel özellikleri hakknda bilgi veren Öger, çocuk eer bir anda içine kapanyorsa, hzl bir ekilde zayflyor-kilo veriyorsa, vücudunda saç dökülmesi oluyor, gözlerde ciddi manada bir çukur oluuyorsa, itahszlk devam ediyorsa ya da terleme ve titreme gibi bir belirti gösteriyorsa, bir anda çevreyi deitirebiliyorsa, halim-selim bir ortamda yaarken bir anda çok kötü bir çevreye adapte olmaya çalyor, arkada ortamn deitiriyorsa ya da evde baz eyler çalnyorsa bu bir iarettir. Yani bunu takip edin diye bir sinyal veriyor. eklinde konutu.

Kullanc olduu fark edilen çocuk dlanmamal, ötekiletirilmemelidir

Öger, Kullanc olduu fark edilen çocuk dlanmamaldr. çünkü ötekiletirmek, çocuu kurtarmad gibi tam tersi çocuu biraz daha fazla o alana itebiliyor. Ailenin, kanser hastalna yakalanan çocua tepkisi neyse, uyuturucuya bulam evladna da ayn motivasyonu salamas gerekir. Ebeveynler; niye kullandn? Allah belan versin! seni kabul etmiyorum, evladm deilsin deyip onu dlamamal, tedavi noktasnda ikna etmelidir. dedi.

Bamllkla mücadele konusunda ailelere önemli tavsiyelerde bulunan Öger, son olarak unlar söyledi:

ayet bulunduu ortamda kullanma riski artyorsa tebdili meknda hayr vardr düsturuyla mekn deitirmeli, alternatifler sunmal ve Salk Bakanlndan, 191 uyuturucu ile mücadele hattndan, AMATEM-çEMATEMden destek alnmaldr. çünkü vücudun temizlenmesi lazm. Bu çocuklarn ayn zamanda manevi bir rehabilitasyondan da geçirilmesi çok önemlidir. Yani çocuk geleneini, adetlerini, ahlakn bilmeli, ahlak yozlatran problemlerin ne olduunu örenmelidir. çocuk, maneviyattan uzaklatrlr, sadece maddi anlamda bir rehabilitasyona tabi tutulursa, belli bir süre sonra skntlarla ba baa kaldnda yine bir ekilde oraya muhakkak gider.

Ana Sayfaya Git