Mardin semaları uçurtmalarla renklenecek

Mardin'de ilk kez düzenlenen "Uluslararası Mardin Uçurtma Festivali" kapsamında yurt içi ve dışından birçok kişi, evlerin damlarında bir araya gelerek uçurtmalarını gökyüzüyle buluşturacak.

Haberler 19.04.2017 - 08:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Valilik, Büyükehir Belediyesi, Dicle Kalknma Ajans (DKA) ve Müze Müdürlüü i birliiyle 21-25 Nisanda Uluslararas Mardin Uçurtma Festivali düzenlenecek.

lk kez gerçekletirilecek festival, sokak müzisyenleri, akrobasi ustalar, bisikletliler, kostümlü gruplar ve Rahvan atlarnn yer alaca kortej yürüyüüyle balayacak.

Ulusal ve uluslararas birçok profesyonel uçurtmacnn da katlaca festivalde, merkez ile Artuklu, Midyat ve Savur ilçelerinde gönüllü öretmenler ve 5 bin çocuun katlmyla hazrlanan uçurtmalar, gökyüzünü renklendirecek.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoan, kentte uçurtmann sadece çocuklarn deil büyüklerin de geleneksel oyunca olduunu söyledi.

Tarihi damlardan rüzgara salnan rengarenk uçurtmalarn Mezopotamya ovasnda baharn geliini müjdelediini dile getiren Erdoan, kentin, bu geleneksel gökyüzü ölenini dünyayla paylamak için uluslararas bulumaya hazrlandn belirtti.

Festivalin ilk gününde Sabanc Kent Müzesi Meydanndan Cumhuriyet Meydanna doru kortejin hareketi srasnda, Mardin Kalesinden devasa uçurtmalarn havalandrlacan bildiren Erdoan, unlar kaydetti:

Cumhuriyet Meydanna varldnda uçurtmaseverleri birbirinden ilginç gösteriler ve elence programlar bekliyor olacak. Festival, eski Mardinde yaklak 200 evin damndan dalgalanacak en az 5 bin uçurtmayla tam bir görsel ölene dönüecek. Akam saatlerinde binlerce dilek fenerinin gökyüzünde salnmasyla kentin mistik havas yldzlarla buluacak.

- Mardinin tantmna katk salayacak

DKA Genel Sekreteri Ylmaz Altnda da devletin bölgede ekonominin canlanmas için yapt çalmalarn meyvesini verdiini ifade etti.

Festivalin Mardinin tantlmasna ve turizmine büyük katk salayacan vurgulayan Altnda, öyle devam etti:

Dünyann dier ülkelerinden insanlar gelecekse, öncelikle Mardin için bir tantm olacak. Tantm her eydir. Fransa, Ukrayna, Hindistan gibi ülkelerden katlm olacak. Bu ülkelere kendimizi tantmak için tonlarca para harcyoruz. Bu festivalle hzl ekilde turizm sezonuna girmi olacaz. Bu tür etkinlikler Mardinin turizm potansiyeline destek olacaktr.

Festivalin Mardin ekonomisine de büyük katk salayacan bildiren Altnda, festivale 5 bin kiinin katlmasnn öngörüldüünü anlatt.

Altnda, 5 bin insan, burada su bile içse ekonomik katks olacak. Kald ki bu insanlar yatacak, dinlenecek, alveri yapacak ve yemek yiyecek. Ayrca tamamen insan odakl bir çalma. Kentte ekonominin yannda insana verilen deeri de göstermektedir. eklinde konutu.

Ulusal ve uluslararas birçok uçurtma festivaline katldn belirten Zahit Mungan ise Mardindeki etkinlii büyük heyecanla beklediini söyledi.

Festivalde ahmeran adl uçurtmasn gökyüzüyle buluturacan kaydeden Mungan, Dier ülkelerden gelen profesyonel uçurtmaclar da Mardin semalarnda uçurtmalarn uçuracak. Onlara hem Mardini gezdireceim hem de yöresel yemekleri yedireceim. nallah güzel bir festival gerçekleir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git