Mardin'de “Filistin ve Mescid-i Aksa” konfeansı

Beytülmakdis Çalışmaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Khalid El Awaisi, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine ilişkin, "İslam coğrafyasında Mescid-i Aksa'yı kurtarmak için hala bir stratejimiz yok. En büyük eksiğimiz bu.

Haberler 03.08.2017 - 08:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Awaisi, Müstakil Sanayici ve adamlar Dernei (MÜSAD) Mardin ubesince dernek binasnda düzenlenen Filistin ve Mescid-i Aksa konulu konferansta yapt konumada, tüm slam dünyasnn Kudüs ve Mescid-i Aksaya sahip çkmas gerektiini belirtti.

Mescid-i Aksann 1917de ngilizler tarafndan igal edildiini, srail tarafndan da 50 yldr igal altnda olduunu anlatan Awaisi, öyle devam etti:

1917 ylndan bugüne kadar tam 100 yl geçti. Selahaddin Eyyübiden önce de tam 88 sene igal altndayd. Ama bu yl bütün Müslümanlar için bir ayp yaand. galden sonra ilk defa orada cuma namaz klnmad. imdi Kabe igal altnda desek, Kabeyi brakacak myz? Kimse brakmaz. Herkes eline silah alp onu kurtarmaya gidecek. Mescid-i Aksa ile Kabe arasnda büyük bir fark yok. Biz neden Mescid-i Aksaya sahip çkmyoruz, neden bir ey yapmyoruz?

Awaisi, siyonistlerin Mescid-i Aksay igal etmeden 50 yl önce planlar yaptklarn aktararak, unlar kaydetti:

1840l yllarda stanbulda ngiliz konsolos kraliçeye bir yaz gönderiyor. slam corafyasn kontrol etmek için, slam corafyasnn kalbinde tampon bir devlet yapmamz lazm. Bize yakn ama Müslümanlara kar olacak. diye. Sonra da 1898 ylnda siyonistlerin lideri, 50 sene sonra sraili kuracaz dedi. Böyle bir strateji ile uzun vadeli plan hazrland. Msrda, Suriyede ne olursa olsun srailin orada bir parma var. Msrda darbe oldu, srail darbeye çok açk bir ekilde destek verdi. imdiye kadar da Sisiye destek veriyorlar. Msrda güçlü Müslüman bir devlet olursa srailin gücü zayflayacakt, yok olacakt.

Mescid-i Aksay kurtarmak için hala bir stratejimiz yok

Awaisi, Mescid-i Aksadaki igalin sona ermesi, Müslümanlarn da buna uygun strateji üretmesi gerektiini aktard.

Bunun için atlacak ilk admn Mescid-i Aksann öneminin Müslümanlara anlatlmas olduunu söyleyen Awaisi, Mescid-i Aksa ile ilgili çou aratrmaclar siyonist, Yahudi. Bilimsel ve akademik olarak çalmalarn çounluunu Yahudiler yazyor. Biz çok güzel slogan atabiliyoruz ama ondan sonra Mescid-i Aksay unutuyoruz. eklinde konutu.

Awasi, slam corafyasnda Mescid-i Aksay kurtarmak için hala bir stratejimiz yok. Bizim en büyük eksiimiz bu. Mescid-i Aksay kurtarmak için bir stratejisinin gelitirilmesi çok önemli. ifadelerini kulland.

MÜSAD ube Bakan Nurettin Kasap da Mescid-i Aksann önemine deinerek, güç birlii yaparak Mescid-i Aksaya sahip çklmas gerektiini belirtti.

Ana Sayfaya Git