Mardin'in buğdayı Irak'a un olarak gidiyor

Mardin'in bereketli topraklarında yetişen buğdaydan son teknolojik sistemle el değmeden hazırlanan un, Irak'a ihraç ediliyor.

Haberler 26.12.2017 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 3 fabrikadan oluan Kepenç Firmas, faaliyetine 1982de balad. Geçen yl ürettii 120 bin ton unun tamamn Iraka ihraç eden irketin, 4. fabrikay açma çalmas sürüyor.

çiftçi bir babann olu olan Kepenç Firmas sahibi Musa Duyan (38), AA muhabirine yapt açklamada, babas Haci akir Duyann liderliinde 8 karde olarak sektöre adm attklarn kaydetti.

OSBde aile irketi olarak baladklar ite kendisinin 3 fabrikaya ulatn kaydeden Duyan, bu fabrikalarda üretilen unu Iraka ihraç ettiklerini söyledi.

Duyan, unlar kaydetti:

Kendi tarlamzda yetien budaylar una dönütürme ak dodu. Böyle bir akla sektöre baladk. Kendi adma 3 fabrika var. Mardinin en büyük tonajl 4. fabrikasn kurma aamasndaym. u anda un sektöründe iyi bir ihracat yapyoruz. çok ükür 2016 ylnda un sektöründe ihracat ampiyonu olduk. Bu baary devam etme urandayz. Geçen yl 120 bin ton un ürettik. Bunu tamamn Iraka ihraç ettik. Bu sektörde Türkiye baznda da iyi yerdeyiz. Mardin olarak un ihracatnn lokomotifi durumundayz. Bu konuda kendimizle gurur duyuyoruz. Burada hükümetimizin de destei göz ard edilmemesi lazm. Buday ve un konusundaki devlet teviki ve sübvansiyonlarndan faydalanarak bu sektörü daha da gelitirme azmindeyiz.

u anda 3 fabrikada 120 çalann bulunduunu, 4. fabrikay kurduktan bu sonra bu sayy 250ye çkarmay hedeflediklerini dile getiren Duyan, Ar-Ge olarak da çok iyi bir yerde olduklarn, gda mühendisleri sayesinde un sektöründe kaliteyi saladklarn ve sürdürdüklerini bildirdi.

- Youn bir ilgi görmesi kalitesinden

Türkiyenin en kaliteli ve güçlü topraklarndan biri olan Mezopotamya Ovasnda yetien budayn çok kaliteli olduunu ifade eden Duyan, Krmz toprakta yetien budayn kalitesi çok iyi. Protein ve gulitein çok iyi. Youn ilgi görmesine vesile oluyor. Bu sektöre girmemizin sebebi de ürettiimiz budayn kaliteli olmas ve ona olan talep. çok ükür arz ve talep çerçevesinde ürünümüzü kaliteli bir una dönütürüyoruz. Irak pazarnda ihracata büyük bir etkisi var. ifadelerini kulland.

Hasat döneminde toplanan budayn temizlendiini, ardndan da ykanp havalandrldn ve 36 saat dinlendirdiini kaydeden Duyan, daha sonra son teknolojik sistemle el demeden una dönütürüldüünü aktard.

Aratrma ve gelitirmeye de çok önem verdiklerini vurgulayan Duyan, Bir laboratuvar oluturduk. çkan ürünü burada deerlendiriyoruz. Bu ekilde daha kaliteli unu ortaya çkarmaya çalyoruz. dedi.

- Talep üzerine 4. fabrika açlacak

Youn talebi karlamak için 4. fabrikay kurma çalmalarn sürdürdüklerini bildiren Duyan, talebi karlamak için bu yatrm yaptklarn, yeni fabrikalarnda günlük 750 ton buday krma kapasitesinin olduunu, bunun kentin en büyük buday krma kapasiteli un fabrikas olacan vurgulad.

Totalde bizim günlük 2 bin 500 ton buday krma kapasitemiz olacak. Bu kapasite ile bölgenin en büyük un üreticisi olacamz için sevinçliyiz. ifadelerini kullanan Duyan, Irakta ar bir un talebinin bulunduunu, talep oldukça piyasadaki istikrarla beraber un üretimi kapasitesini daha da artrmay arzu ettiklerini kaydetti.

Üretimi ve ihracat artrarak ülke ekonomisine katk sunmay istediklerini dile getiren Duyan, öyle devam etti:

Geçen yl 170 bin ton yllk buday krma kapasitesi yakaladk. Bu yl 300 bin tonun üzerine çkmay hedefliyoruz. Yüzde 100 üzerine çkmay hedefliyoruz. Türkiye ekonomisini paradoksunu daha da yükseltmek için azimle çalyoruz. Mardin snra yakn bir yer. Ticaret bakmndan güzel bir yerdeyiz. devlet projeleri ve katklar önemli. Un piyasasnn lokomotifi olarak bahsedilmesi bizi daha da gururlandrd ve motive etti.

çilere istihdam alan yaratmak ve ekonomiye katk salamay istediklerini vurgulayan Duyan, Biz bu felsefe ile yola çktk. u anda iyi bir yerde olduumuz için ükrediyoruz. dedi.

Sektörde hükümetin bölgeye verdii desteklerin önemine de deinen Duyan, unlar kaydetti:

Hükümetimizin bölgeye olan politikalar ve sübvansiyonlar sayesinde sektörü daha da gelitirme ve büyütme urandayz. Hükümetimizin Iraka alternatif kaplar üretmesi bize lojistik olarak büyük katk salayacak. Bu bizleri sevindirdi. Ksa zamanda hzl trenin Suriye ve Irak üzerinde yeni bir ray döemesi ihracat ve sanayi bakmndan güzel bir beklentidir. Bu an Iraka da yönlenmesini istiyoruz.

Ana Sayfaya Git