Mardin'in "Onur Günü" kutlandı

Mardin'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü dolayısıyla "Onur Günü" töreni düzenlendi.

Haberler 22.11.2019 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin düman igalinden kurtuluunun 100üncü yl dönümü dolaysyla Onur Günü kutland.

Hükümet Kona önünde düzenlenen törende, Atatürk Antna çelenk konulmasnn ardndan sayg duruunda bulunuldu ve stiklal Mar okundu.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuma yapan Mehmet Edip Fatma Yüksel Kz Anadolu Lisesi Edebiyat Öretmeni Pnar Ayla, Mardinin tarihi, kültürel ve sosyal açdan büyük zenginlikleri içinde barndran kadim bir ehir olduunu söyledi.

Mardinin tarih boyunca pek çok devlet tarafndan igal edilmek istendiini kaydeden Ayla, öyle dedi:

ONUR GÜNÜ

Milli Mücadele döneminde önce ayrlkç bir hareket balatma düüncesine sahip ngilizler, daha sonra da 21 Kasm 1919 tarihinde Fransz komutan Norman önderliindeki silahl güçler tarafndan igal edilmek istenmitir. Norman Mardine gelerek ehrin kendilerine teslim edilmesini istemi, ancak ehir halk buna iddetle kar çkarak büyük bir direnç göstermitir. Bu direnç karsnda ne yapacan aran Fransz komutan Norman ve arkadalar ehri terk etmek zorunda kalmlardr. ehirdeki kuatma kan dökülmeden bertaraf edilmitir. Mardin halk bu zor günlerde ülkenin birlik ve bütünlüüne sahip çkarak, vatan sevgisinin her eyden yüce bir sevgi olduunu göstermitir.

Pnar Ayla, tarihçilerin yapt aratrmalar ve belediyenin ald karar dorultusunda 2011den itibaren Mardinde 21 Kasmn Kurtulu Günü olarak deil Onur Günü olarak kutlanmaya balandn da anmsatt.

Törene, Mardin Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mustafa Yaman, 70inci Mekanize Piyade Tugay Komutan Tugeneral Burhan Akta ve l Emniyet Müdürü Hakan çetinkaya da katld.

Ana Sayfaya Git