Market raflarındaki bal fiyatlarına tepki

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, kilogramı kalitesine göre, arıcıdan 9- 12 liraya alınan balın marketlerde 45- 50 liradan satılmasına tepki gösterdi.

Haberler 28.03.2019 - 01:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MAYBR Bakan ahin, Türkiyenin ylda yaklak 110 bin tonluk bal üretimiyle çinin ardndan dünyann ikinci büyük üreticisi olduunu söyledi. Bu seneki yalarn, arclarn yüzünü güldürdüünü belirten ahin, Bu yl nisan ayndan austos ayna kadar kuraklk olmazsa toprak nemini güzel ald. Arclarmz bu corafyann envaiçeit baln tüketiciye tattrr. Geçen yl Dou Anadolu ve Orta Anadoluda mevsimsel artlar nedeniyle iyi ürün elde edemedik. çiçek balnda yüzde 50 verim kayb yaand. çam bal üretim miktar ise bir önceki yln biraz üzerine çkarak 40 bin ton seviyesinde gerçekleti.

BAL FYATLARINA DKKAT

Geçen yl ülkenin baz kesimlerinde toplu ar ölümleri oldu. Ölümler tarmsal ilaçlardan kaynakland, Tarm ve Orman Bakanl ilaçlarn kullanmn yasaklad diye konutu.

MAYBR Bakan ahin, dünyada en fazla endemik bitkinin de Türkiyede bulunduunu belirterek, Bu corafyada baln dnda ar sütü, propolis, polen ve ar zehri de üretiliyor. Bunlarn hepsi çok önemli. nsan salna katkda bulunan ürünler. Bu ürünleri yurt dndan almak durumunda deiliz. Baka bir konu ise balda tekelleme olmas. Bu tekellemeyi bakanlklarmzn çözmesini istiyoruz. Marketlerde 45- 50 liraya satlan bal Türkiye arcsndan kilosu 9- 12 liraya alnmaya çallyor dedi.

Ana Sayfaya Git