Markette kurbanlık satışı polemiği

"Kurbanlıklar, daha hijyenik ve temiz şartlarda kesilerek kutulanmış olarak vatandaşa ulaştırılıyor. Müşteri de tercih ediyor"

Haberler 18.08.2018 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban Bayram öncesi büyük marketlerin kurbanlk satna yönelmesi yetitiriciler ile satclar arasnda görü ayrlna yol açt.

Büyük marketler, Kurban Bayram dolaysyla youn ekilde kurbanlk satna balad. Entegre et tesislerinde, din görevlisi ve veteriner hekim eliinde kesimi yaplan hayvanlar, parçalanp kolilenerek marketlerce vatandaa teslim ediliyor.

Türkiye Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Merkez Birlii Genel Bakan Nihat çelik, kurbanlk hayvanlarn amacna uygun kesilmesi gerektiini belirterek, marketlerce gerekli artlara uyulup uyulmadn bilmediklerini söyledi.

Hayvan canl görmeden kurbanlk alndna iaret eden çelik, Görmeden, bilmeden, Kurbanlk aldm. deniliyor. Dini vecibelere göre bu iin kriterleri bellidir. Marketlerce kurbanlk datlmasn doru bulmuyoruz. nanç deerlerimizden sanki uzaklayoruz gibi bir endieyle kar karyayz. Bu konuya endieyle yaklayoruz. Olaya ticari baklyor. Scak bakmyorum ve desteklemiyorum. dedi.

Marketlerde 15 kilogramlk kurbanlk koyun satlmasn da eletiren çelik, bu kiloda kurbanlk hayvan olmamas gerektiini ifade etti.

- Tüketiciler memnun

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Bakan Mustafa Altunbilek ise marketlerden yaplan kurbanlk satlarnn bu pazarn sadece yüzde 5ini oluturduuna dikkati çekti.

Marketçilerin de hayvanlar üreticilerden aldn, üreticilerin de bundan memnun olduunu dile getiren Altunbilek, kurbanlk hayvanlarn daha hijyenik ve temiz artlarda kesilerek kutulanm olarak vatandaa ulatrldn vurgulad. Altunbilek, Müteri de tercih ediyor, tüketiciler çok memnun. Vekaleti alp, kesimi el demeden yapyoruz. Tüketiciye paketli olarak teslim ediyoruz, onlara sadece dorayp piirmek kalyor. diye konutu.

15 kilogramlk kurbanlk satlmasna yönelik eletirilere de yant veren Altunbilek, Hayvanlar en az 15 kilo geliyor, 20 kilo gelen de var, 25 kilo gelen de. Müterinin talebine göre hayvan salyoruz. Zaten hayvan koyun olmazsa kesimine izin verilmiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git