MAÜ “İslam’ın Adil İktisadi Düzen” konusunu ele aldı

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, adil bir iktisadi düzeni destur edinen İslam dininin maddi refahı bir gaye değil vesile olarak gördüğünü belirtti.

Haberler 09.02.2021 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliinde Malezya sra Aratrma Merkezi, Tunus Zeytuna Üniversitesi, Avrupa slam Ekonomisi ve Finans Aratrma Merkezi ve Lübnann Trablus ehrinde yer alan Cinan Üniversitesi ibirliinde düzenlenen Adil ktisadi Düzene Doru adl çevrimiçi sempozyum youn ilgi gördü.

slami Finans aratrmalar alannda uzman akademi dünyasnn öncü bilim insanlarnn bir araya geldii sempozyumda açl konumalarn yapan Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektörü Prof. Dr. brahim Özcoar, adil bir iktisadi düzeni destur edinen slam dininin maddi refah bir gaye deil vesile olarak gördüünü belirtti.

Rektör Özcoar, Adil bir iktisadi düzen, slam ayrcalkl klan hususlardan biridir. Zira slam, hayatn bütün yönlerini kapsayan bir dindir. slam, insanlar arasndaki toplumsal eitlii gerçekletirmeyi hedefler, maddi refah bir gaye deil vesile olarak görür; insana, hor ve hakir görülmeden, Allahn ihtiyaçlarn karlamas için balad kaynaklardan istifade edebilecei bir iktisadi düzeni mümkün klar. slamn düzeni herkesin haklarn güvence altna alan ve insanlk arasnda adaleti tesis etmeyi gaye edinen bir düzendir. dedi.

SLAMIN ADL KTSADI DÜZEN

slamn iktisat düzeni, bireyin ekonomik etkinliklerini gerçekletirmesine müsaade eden, haklarn ve ferdi mülkiyeti koruyan ve ayn zamanda snrsz hürriyetini kstlayarak ona ödev ve sorumluluklar yükleyen dengeli bir düzen olduunu dile getiren Özcoar, slamn birey, toplum ve devletin iktisadi boyutunu gerçekten esiz bir ekilde tanzim ettiini ifade etti.

slamn, harcama kalemleri açsndan servet dalmna odaklandn kaydeden Özcoar, bu yönüyle de slam iktisat düzeninin, bütün dikkatini üretime yönelten kapitalist sistemden tamamen ayrldnn altn çizdi.

slami para politikasnn ekonomik krizlere ve parann istikrarna dair rolünün ele alnd çevrimiçi sempozyumun açl oturumuna sempozyum onur konuu Dünya Müslüman Alimler Birlii Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Karadai, Sempozyum Düzenleme Kurulu ve Avrupa slam Ekonomisi ve Finans Aratrma Akademisi Bakan Prof. Dr. Eref Dawabbe, sempozyum düzenleme paydalarndan Tunus Zeytune Üniversitesi Rektörü Abdullatif al-Buazizi, Cinan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Bakan Prof. Dr. Salim Fethi Yeken, Tunus Üniversitesi Yüksek slam Enst. Müdürü Prof. Dr. Hiam Karise, Malezya SRA Aratrma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Sait Buharawe ve MAÜ Rektörü Prof. Dr. brahim Özcoar katld.

Katlmclarn açl konumalarnn ardndan sempozyum oturumlar halinde devam etti.

Ana Sayfaya Git