Medreseye Anlamlı Hediye

Diyarbakırlı ünlü hattat Hamit Aytaç’ın ikinci kuşak öğrencisi olan hat sanatçısı Mehmethan Akan, kentin fethi sırasında şehit olan 27 sahabenin isimlerini işlediği tabloyu, Aytaç’ın eğitim gördüğü tarihi Mesudiye Medresesi ve Ulu Cami’ye hediye etti

Haberler 23.06.2018 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl tannm hat sanatçsndan, ikinci kuaktan örencisi olduu ünlü hattat Hamit Aytaçn eitim ald tarihi Mesudiye Medresesine anlam dolu hediye. Yurt içinde ve yurt dnda bir çok önemli çalmaya imza atan, ayn zamanda hat eitmeni olan ve bir çok örenci yetitiren Mehmethan Akan, kendi el emei ve göz nuru olan eseri, ilham kayna olan Hamit Aytaçn eitim ald Mesudiye Medresesi ve slam aleminin 5nci Harem-i erifi olarak kabul edilen tarihi Ulu Camiye atfetti.

Diyarbakrn 27 Mays 639da slam ordular tarafndan fethedilmesi srasnda ehit düen 27 sahabe, Hz. Muhammed ve Dört Halifenin isimlerinin yazl olduu tablo, Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsenin de katlm ile Mesudiye Medresesi ve Ulu Cami giriine asld. Eser, ilk günden itibaren ziyaretçilerin ilgisini görmeye balad. Eseri 10 günlük emekle hazrladn belirten Akan, tarihi medrese ve cami için bu eserlerin devamn getireceini kaydetti. Hazrlad eserin 300 yl korunma özelliine sahip olduunu ifade eden Akan, Hamit Aytaç, hat sanatn Osmanldan Cumhuriyete tayan ve bugünlere gelmesinde büyük pay sahibi olan bir deerdir. Harf inklabna ramen çalmalarndan taviz vermedi. Benim de ikinci kuaktan hocam, ayn zamanda ilham kaynamdr. Böyle bir eseri kadim olan memleketimin iki kadim yapsna kazandrmak benim için gurur vesilesi oldu. Tüm çalmalarmzda titiz davranrz, fakat bu eserde biraz daha özenle ve heyecanla çaltk. çünkü Mesudiye Medresesi ve Ulu Cami sradan yaplar deil. Hayrl olsun. nallah yeni eserler kazandracaz dedi.

Hamit Aytaçn ans için deerli bir katk oldu

Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise, Diyarbakrn önemli bir deeri olan Hamit Aytaçn bu medresede eitim aldna dikkat çekerek, Hemerimiz olan ünlü hattat Hamit Aytaçn eitim ald bir ilim ve irfan yuvasna yine Aytaçn ikinci kuaktan talebesi olan kentimizin deerli hat sanatçs Mehmethan Akan tarafndan böyle bir eser kazandrlmas, tablo hediye edilmesi son derece anlamldr. Mehmethan bey daha önce de kentimizin önemli tarihi ve dini yaplarna böyle eserler kazandrarak hizmet etmiti. Kendisine teekkür ediyoruz. Buras peygamberler, sahabeler ehridir. nallah Mehmethan Akan hocamz bu hizmetlerine devam ederek gördüünüz bu alan yeni eserlerle donatacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git