Medya tacizi körüklüyor!

BİLİNÇSİZ sosyal medya kullanımının çocuklar üzerinde bağımlılığı artırdığı ve çocukların asosyalliğine neden olduğuna dikkat çeken Sosyal Medya Uzmanı Ümit Sanlav, aileleri sosyal medyadan çocuk tacizi konusunda uyardı.

Haberler 21.02.2018 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal medya, snrsz ve sonsuz faydalarnn yan sra hatal ve güvensiz kullanmyla da tehlike saçyor. Sosyal medya uzman Ümit Sanlav, hatal kullanm ile özellikle çocuklar üzerinde sosyal medya bamll ve asosyal etkiler bata olmak üzere pek çok olumsuz etkileri görünen sosyal medyann, çocuk tacizi konusunda da büyük riskler tadn söyledi.

çOCUKLARINIZI BLNçLENDRN

Özel hayatla, sosyal paylamn çizgilerinin net bir ekilde çizilmemesinin sosyal ve psikolojik baz olumsuzluklar beraberinde getirdiini ifade eden Ümit Sanlav, Sosyal medyay kullanrken dikkat etmemiz gerekenlerden biri günlük hayatta olduu gibi sosyal medya konusunda da çocuklarmz bilinçlendirmek, onlar kollamaktr dedi.

EBEVEYNLER DE KEND HESAPLARINA DKKAT ETMEL

çocuklar sosyal medyann zararl etkilerinden korumak için, çocuun kendi sosyal medya hesabn güvenli kullanmas gerektii kadar, ebeveynin kendi sosyal medya hesaplarn da bilinçli kullanmas gerektiinin altn çizen Sanlav öyle konutu:

Sosyal medyada çocuklarmzn mahremiyeti, çocuklarn hesab kadar, bilinçsiz ve güveniz bir kullanmla bizzat anne ve baba tarafndan da ihlal edilebiliyor. Sosyal medya ortamlarnda iyi niyetli olmayan ve sapk zihniyetli insanlarn rahatça gezindiini aklndan çkartmamas gereken aileler, çocuklarnn fotoraflarn kendi hesaplarndan herkese açk ekilde paylamamal. Bu fotoraflar sapk zihniyetli insanlarn amacna hizmet edebilir. çeitli fotoraflar ve videolar hazrlanp, deitirip, farkl amaçlarla kullanabilirler. çocuklarmzn resimleri ile sahte hesaplar açlabilir, bu sahte profiller ile kendisini çocuk gibi gösteren ahslar, sosyal medya ortamlarnda tehlike saçabilir.

KAPAK FOTORAFI UYGULAMASINA DKKAT!

Sosyal medya uygulamalarndan Facebookta kapak fotoraf bulunduunu belirten Sanlav, bu fotoraflarla ilgili de u uyarda bulundu:

Bu fotoraflar herkese açk ve deitirilemez. O yüzden çocuklarmzn fotoraflarn kapak fotoraf yapmamalyz. Profil fotoraflar da standart olarak ilk bata herkese açk olarak paylalsa da gizlilii düzenle seçenei kullanlarak sadece arkadalara açk hale getirilmelidir. Her ne kadar sosyal medya mecralarnda 13 yan altnda üyelik alnamaz denilse de, resmi belge ile müracaat edilmedii için,bu durum aslnda ya snr olmad anlamna geliyor. O halde ya tutmad halde sosyal medya kullancs olan çocuklar korumak ailelere düüyor.

ARKADA çEVRESN KONTROL EDN

Anne baba kendi hesaplarnda dikkat ettii herkese açk paylamlar konusunda çocuklarn hesaplarnda da dikkat etmelileri gerektiinin altn çizen Sanlav, çocuk tanmad kiilerle arkada olmamal, tanmad kiilerden gelen arkadalk ve takip tekliflerini kabul etmemeli. çocuun her bir arkada tek tek kontrol edilmeli, gerçekten kim olduunu bildii kiiler ile iletiim halinde olduundan emin olunmaldr. Art niyetli insanlar çocukla özel anlar hakknda konuup, daha sonra annene, babana ikayet ederim antaj ile her istediini yaptrabilir. çocuu taciz ve istismar edebilir, evden kaçmaya zorlayabilir, evden hrszlk yapmaya zorlayabilir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git