Mervani hükümdarı kabristanı Sur'da mı?

İslam tarihi ve sanatları araştırmacısı Dr. Arafat Yaz “Arap-İnci veya Bacı-Kardeş olarak tabir edilen mezarlar, aslında Mervaniler’in son hükümdarı olan Nasırüddevle Mansur’a ait”

Haberler 15.12.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde yaklak bin yl önce hüküm süren Mervanilerin son hükümdar olan Nasrüddevle Mansurun kabrinin Sur ilçesinde bulunan çkalede olduu belirtildi. Uzun süredir slam tarihi alannda aratrmalar yapan Dr. Arafat Yaz, Mervanilerin 978-1085 yllar arasnda bu bölgede hüküm sürdüünü söyledi. Mervanilerin kurucusunun Bad bin Dost olduunu aktaran Dr. Yaz, Mervanilerin bakenti, tarihi Meyyafarkin ehri yani Silvandr. kinci büyük ehirleri ise Diyarbakr. Devletin kurucusu Bad bin Dost, bir ara Musula kadar ilerleyerek Badat hükümdarlna son vermeyi düünmü. Ancak Musuldan sonra yapt savata yenilerek geri çekilmi. Diyarbakr surlar üzerinde birçok kitabeleri var. Bad bin Dost hariç dier tüm hükümdarlarn kitabeleri var. Bu kitabelerin bir ksm Silvanda dier bir ksm buradadr. Bunlarn haricinde Dakapda bulunan Mervani mescidi, Arpaçayda karayollar köprüsü altnda 20 veya 21 gözlü olduu söylenen ve u anda 3 ayann bulunduu tarihi köprü, Batmann Bçakç köyü mevkiinde 42 gözlü olduu söylenen devasa bir köprü, Silvanda kitabeler ve hükümdarlarn yapm olduklar saraylar var dedi.

MERVAN HÜKÜMDARLARINI BATAN SONA MAKALELER HALNDE YAYINLADIM

Dicle Üniversitesinde doktora tezini Nasrüddevle Ahmed üzerine yaptn ve kitap olarak yaymladklarn ifade eden Yaz, Mervani hükümdarlarn batan sona makaleler halinde yaynladm. Nasrüddevle Mansura gelince kaynaklarda bunun mezar ile ilgili ilk olarak Sibt ibnül-Cevzide bir kayda rastladm ve daha sonra aratrdm. Sibt ibnül-Cevzi, bnül-Ezrak, bn Tarberdi ve bn eddad gibi slam aleminin büyük tarihçileri mezarn burada olduunu söylüyorlard. Mezarn yerini açk bir ekilde tarif ederken çkalede, sarayn olduu yerde Dicleye bakan tarafta olduunu söylüyorlar. Bu bilgileri gördükten sonra baz kitaplara da baktm, aratrdm ve bu mezarlar görünce onlarn mezarlar olduuna kanaat ettim diye konutu.

DYARBAKIR çN BU BÜYÜK BR KAZANçTIR

Türbenin içerisinde bir yazt veya mezarn kime ait olduuna ilikin bir yaznn olmadn dile getiren Yaz, Darda görüldüü gibi bir yazt var. Yaztn üstünde, Ya Rabbi! brahimin dedii gibi bu beldeyi hayrl bir belde kl. Allaha ve ahiret gününe iman eden ehlini rzklandr. eklinde bir duadr. Yani bu mezarn kime ait olduu ile ilgili bir kitabe deildir. Yani bu mezar, burann tarihi ve Diyarbakr için çok önemli bir konu. Bilinmesi için de bunun resmi kurumlarca tannmas ve isimlendirilmesi gerekiyor. Ona bir kimlik kazandrlmas gerekiyor. Ben de bunun salanmas için Kültür ve Turizm Müdürlüüne dilekçe verdim. nallah önümüzdeki süreçte bu tescillenir. Burann baka birisine ait olduunu söyleyen bir kayt yok. Yani baka bir kaydn olmamas da iimizi kolaylatryor. Bu taraflarda baka mezar yok. Dolaysyla kantlarmz gayet güçlü ve yerinde. Bu, Diyarbakr için büyük bir imkan ve frsat olacak. Zaten buras bir müze ve tarihi yer. Burada 925 yllk bir hükümdarn mezarnn olmas da ayr bir güzellik. Diyarbakr için bu büyük bir kazançtr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git