Metal blok gizemini koruyor

Göbeklitepe yakınlarındaki bir araziye yerleştirilen monolit benzeri metal blok, gizemini koruyor. Kentte heyecana yol açan monolitin kimler tarafından ne amaçla araziye yerleştirildiğinin tespitine yönelik İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde özel ekip kuruldu.

Haberler 08.02.2021 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

12 bin yllk geçmiiyle tarihin sfr noktas olarak nitelendirilen Göbeklitepe Ören Yerinin bulunduu Örencik Mahallesinde yaayan Fuat Demirdil, Cuma günü sabah saatlerinde buday ekili tarlasna geldi. Ancak, çiftçi tarlasnn uç noktasnda 3 metre yüksekliinde 50 santim geniliinde bir metal blok fark edince durumu güvenlik güçlerine bildirdi. hbarla bölgeye gelen jandarma ekipleri önlem alrken, l Kültür ve Turizm Müdürlüü görevlileri tarafndan da inceleme yapld. ncelemede, kim tarafndan konulduu bilinmeyen monolitin üzerinde Göktürk alfabesi ile Gökyüzüne bak ay gör yazld belirlendi.

Daha önce ABD, Romanya ve çeitli ülkelerde aniden ortaya çkan ve yine aniden kaybolan monolitlere benzerlii ile dikkat çeken metal blok, kentte de heyecana yol açt. Monolit bulunduu bilgisi üzerine yüzlerce kiinin bölgeye akn etmesi üzerine jandarma, alanda 24 saat nöbet tutmaya balad.

ÖZEL EKP 1 HAFTALIK KAYITLARI NCELYOR

Kentte heyecana yol açan gizemli metal bloun kim tarafndan bölgeye brakldnn bulunmasna yönelik l Jandarma Komutanl bünyesinde özel ekip kuruldu. stihbaratçlarn da yer ald özel ekip Örencik Mahallesi sakinleri ile tek tek görütü. Bölgeye yakn noktadaki dier krsal mahallelerde de inceleme yapan jandarma ekipleri, bölgeye perembe günü ve gecesi gelen yabanc kiiler veya üpheli durumlar olup olmadna yönelik bilgi edinmeye çalyor. Ekipler bunun yan sra anlurfaya ulamn saland Gaziantep, Diyarbakr, Mardin ve Adyaman yönündeki tüm kamera kaytlar ile Göbeklitepe ve Örencik Mahallesi bölgesine ulamn saland güzergah üzerindeki mobese ve güvenlik kameralarn incelemeye ald. Son bir haftalk kamera kaytlarn saniye saniye izleyen ekipler, burada tanabilecei kamyon, kamyonet, TIR, minibüs ve kapal kasa araçlar da mercek altna ald.

ZYARET EDLMES ENGELLEND

Önceki gün merakllarn youn ekilde ziyaret ettii metal bloun bulunduu bölgede nöbet tutan jandarma, alana ulaan yollarda sivillerin geçiine izin vermiyor. Sokaa çkma kstlamas ve ziyarette sosyal mesafe kuralnn ihlal edilme ihtimalini göz önünde bulunduran ekipler, görevliler dnda kimsenin alana yaklamasna müsaade etmiyor.

BÖLGE TURZMNE KATKI SALAR

Arkeolog ve sanat tarihçisi brahim Halil Sarsu, Örencik Mahallesindeki monolitin basit yapl yapay bir monolit olduunu belirterek, dijital platformlarda kullanlma amacyla bölgeye braklm olabileceini ifade etti. Geçmi dönemde farkl ülkelerde benzer durumlarla karlaldn ve dijital platform projelerince yapay monolitlerin brakldnn belirlendiini hatrlatan Sarsu, Monolit aslnda talardan oluan yaplardr. Doal olarak erozyon ve sellerle sert kayann urad anm ile olumu halidir. Monolit Tek ta anlam tar dedi.

Ana Sayfaya Git