Meteorolojiden yoğun kar ve zirai don uyarısı

Hakkari, Bitlis, Muş, Batman, Siirt ve Şırnak’ta bugün yoğun kar yağışı beklenirken, meydana gelebilecek buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar ile çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor

Haberler 25.03.2019 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hava scaklklarnn yurt genelinde 5-9 derece düecei tahmin ediliyor

çiçeklenme dönemindeki badem, kays, erik gibi meyve, sebze ve fide yetitiricileri ile serada üretim yapan çiftçilerin gerekli tedbirleri almalar, yörelerindeki don durumu hakknda daha detayl bilgi almak için en yakn meteoroloji müdürlüklerine bavurmalar öneriliyor

Hakkari, Bitlis, Mu ve Batmann kuzeyi ile Siirt ve rnakn dousunda dün itibariyle youn kar ya balarken, buzlanma ve don olayna bal ulamda aksamalarla ç tehlikesine kar dikkatli ve tedbirli olunmas uyars yapld.

Meteoroloji Genel Müdürlüünden yaplan duyuruya göre, hava scaklklar yurt genelinde 5-9 derece düecek.

Türkiyenin geneli dün itibariyle parçal ve çok bulutlu, Dou Karadeniz, Dou ve Güneydou Anadolu ile Kayseri, Sinop, Samsun, Ordu ve Tokat çevreleri yal geçerken, yalar genellikle yamur ve saanak, Dou Karadenizin iç kesimleri ve Dou Anadolu (Idr ve Malatya hariç) ile Tokat çevrelerinde karla kark yamur ve kar eklinde etkili oldu.

Gece ve sabah saatlerinde Marmarann güneydousunda hafif, ç Ege, Göller Yöresi, ç Anadolu, Karadenizin iç kesimleri ile Dou Anadolu Bölgesinde buzlanma ve don olay tahmin ediliyor.

- Buzlanma ve ç tehlikesine dikkat

Hakkari, Bitlis, Mu ve Batmann kuzeyi (Sason), Siirtin dousu (Pervari, Eruh) ile rnakn dousunda (Beytüebap, Uludere) youn kar (20-50 santimetre) öngörülürken, meydana gelebilecek buzlanma ve don olayna bal ulamda aksamalarla ç tehlikesine kar dikkatli ve tedbirli olunmas gerekiyor.

Yurdun güneydou kesimlerinde görülecek saanan Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt ve rnak çevreleriyle anlurfann dousunda (Siverek, Viranehir, Ceylanpnar) kuvvetli (21-50 kilogram/metrekare) olmas bekleniyor. Bu nedenle meydana gelebilecek ani sel, su baskn, ulamda aksamalar gibi olumsuzluklara kar dikkatli ve tedbirli olunmas önem tayor.

- Zirai don riski

Tarmsal faaliyetin olduu bölgelerden Marmarann güneydousunda hafif, ç Ege, Göller Yöresi, ç Anadolu, Karadenizin iç kesimleri ile Dou Anadolu Bölgesinde orta kuvvette, yüksek rakml bölgelerde ise kuvvetli zirai don riski bulunuyor.

çiçeklenme dönemindeki badem, kays, erik gibi meyve, sebze ve fide yetitiricileri ile serada üretim yapan çiftçilerin gerekli tedbirleri almalar, yörelerindeki don durumu hakknda daha detayl bilgi sahibi olmak için en yakn meteoroloji müdürlüklerine bavurmalar öneriliyor.

- Frtna bekleniyor

Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeydou, Dou Anadolunun güneydousu ve Güneydou Anadolunun dousunda, dou ve güneydou yönlerden hafif, ara sra orta kuvvette, Ege, Akdeniz ile ç Anadolunun güneyi, Dou ve Güneydou Anadolunun batsnda kuzey yönlerden kuvvetli (40-60 kilometre/saat), zaman zaman ksa süreli frtna (50-80 kilometre/saat) eklinde esecek.

Ulamda muhtemel aksamalar, çat uçmas, aaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara kar dikkatli ve tedbirli olunmas gerekiyor.

Denizlerde de Bat Akdenizde kuvvetli frtna, Dou Akdenizde frtna, Orta ve Güney Egede frtnams rüzgar bekleniyor.

Ana Sayfaya Git