Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu mesaisi sürüyor

Türkiye'de soğan üretiminde birinci sırada yer alan Ankara'ya, geçimlerini sağlamak için Güneydoğu Anadolu'daki illerden gelen mevsimlik tarım işçileri, zor şartlarda çalışmalarını sürdürüyor.

Haberler 01.10.2021 - 01:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankarann Polatl ilçesine bal Adatoprakpnar Köyüne ilkbaharda gelip çalmaya balayan mevsimlik tarm içileri, kasm aynn ortasnda havalar souyunca memleketlerine dönüyor.

çiler, çaltklar süre boyunca tarlalarn yaknna kurulan çadrlarda barnyor. Her aileden bir kii, tarlada çalan dier aile fertlerine yemek ve çay hazrl yapmak için çadrda kalyor.

çadr yaamnda su, elektrik ve eitimle ilgili problemler yaayan içiler, tarlada ise uzun saatler boyunca, bazen 40 dereceyi bulan scaklkta ter döküyor.

Polatldaki mevsimlik tarm içilerinin yaam koullarn görüntüledi. 11 yldr Adatoprakpnar Köyündeki tarlalarda yöneticilik yapan Osman Alparslan, içilerin zor artlara ramen çalmalarn sabrla sürdürdüklerini söyledi.

çilerin çounluunun anlurfadan ve dier Güneydou Anadolu illerinden geldiini belirten Alparslan, çadrlardaki 45 hanede, çocuklarla yaklak 200 kiinin barndn kaydetti.

çalmaya, sabah günein ilk klaryla balayp akam saat 6-7ye kadar devam ettiklerini söyleyen Alparslan, Bu soanlar zor artlar altnda yetitirilip, marketlerde ve sofralarda yerini alyor. Buradaki emek ar. Soan yolmak, kurutmak, kesmek ve sonrasnda ise çuvallayp yüklemek, hepsi ayr emek. diye konutu.

-Burada gölgemiz yok

anlurfadan gelen ve 15 yldr mevsimlik tarm içisi olarak çalan 59 yandaki Ahmet Klç ise ailesiyle yln 6-7 ayn burada soanlarla uraarak geçirdiklerini söyledi.

Türkiyenin sofralarna giden soanlarn çounu burada yetitirdiklerini belirten Klç, Bu soanlarn sulamasndan çapasna ve sökümüne kadar biz urayoruz ve ekmeimizi, çocuklarmzn giderlerini buradan kazandklarmzla çkaryoruz. dedi.

Baz günler 38-40 derecede günein altnda çaltklarn ifade eden Klç, çalma koullarn öyle anlatt:

Burada gölgemiz yok, ölen molalarnda yemeimizi de günein altnda yiyoruz. Akam yemeklerimizi hazrlyoruz ertesi gün onu yiyoruz o yüzden taze olmuyor. 40 derece scakta bile lk su içiyoruz. Gündüz buz olmuyor yani souk su da içemiyoruz. Kuyulardan akan suyu içiyoruz ve bazen de kuyulardaki ilaçl sulardan içip hastanelik oluyoruz. çocuklarmz bu sular yüzünden ishal oluyor. Tüm gün tozun topran içindeyiz akam ise du alacak imkanmz olmuyor su skntsndan dolay. Haftada bir kez ancak banyo yapabiliyoruz. Bazen soan kokusundan yatamyoruz. Hayatmz çok yorucu.

-çocuklarmz tarlann banda, sabahtan akama kadar bizi bekliyor

çi Ahmet Klç, tarlada kadnlarn da çaltn, baz ailelerin çocuklarnn, bakacak kimse olmad için mecburen tarlaya geldiini belirterek, çocuklar burada tarlann etrafnda dolayor. çocuklarmz tarlann banda, sabahtan akama kadar sivrisineklerle mücadele edip bizi bekliyor. eklinde konutu.

Günlük yevmiyelerinin ortalama 80-90 lira olduunu söyleyen Klç, imiz gerçekten zor ama vatandalar da bizim gibi sabahtan akama kadar çalyor. Hem para kazandmz için hem de bu sebzeler onlara ulat için biz mutlu oluyoruz onlar da mutlu oluyor. Biz burada çalarak, emek sarf ederek hizmet sunuyoruz ve aslnda hepimiz kazanyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git